EL TENDÓ ROTULIÀ, DIAGNÒSTIC I TRACTAMENT


rotuliano1El tendó rotulià es troba en l’articulació del genoll i connecta la ròtula i el tendó del quàdriceps amb la tíbia. Els tendons són estructures de teixit d’unió fibrós que s’originen en el múscul i s’insereixen en l’os, són el mig d’unió entre ells. La seva funció del tendó és molt similar a un lligament, que es un cordó fibrós que uneix dos ossos, en aquest cas la ròtula i la tíbia. De fet, el tendó de la ròtula és la continuació del quàdriceps, s’utilitza per transmetre les forces del múscul quàdriceps amb la tíbia i estendre el genoll.

rotuliano2

El trencament del tendó rotulià és una lesió molt estranya i poc freqüent perquè els tendons són molt forts, especialment en la ròtula, que pot suportar una tensió de aproximadament vuit vegades el pes corporal. Molt més freqüent és la lesió del tendó d’Aquil·les. Aquest trencament arriba com a conseqüència d’una tendinitis crònica o una lesió parcial del tendó. Els tendons es van degenerant lentament, la gent gran estan en major risc de trencament del tendó per l’edat, perquè l’envelliment de les fibres del tendó assumeixen un patró alterat, discontinues i no paral·leles entre sí. Algunes deformacions anatòmiques o defecte de l’eix com el genoll en valg o dissimetria de les extremitats pot causar que el tendó no funcioni correctament això predisposar a la inflamació. A més a més, els atletes poden desenvolupar aquesta lesió degut a l’ús excessiu determinat pels salts continus, puntades, cops i canvis de direcció, sobre tot als jugadors de futbol, els aixecadors de peses, jugadors de bàsquet, voleibol,…

Símptomes de la lesió o trencament del tendó rotulià:

  • La persona que es lesiona té un fort dolor i ja no pot doblegar o estendre el genoll.
  • La ròtula es empentada cap a dalt des del quàdriceps ja que ja no està lligada en la tíbia.
  • El genoll està inflamat o amb blaus, envermellit i calent.

Diagnòstic de la lesió o trencament del tendó rotulià:

El metge revisarà l’historial mèdic del pacient i avaluarà la magnitud, ubicació i els moviments que engrandeixen el dolor; a més a més, realitzarà una exploració física, sent el signe més característic la incapacitat per redreçar el genoll degut a que el quàdriceps no és capaç de realitzar la seva acció ja que no està unit al tendó rotulià.

Les probes instrumentals més adequades per avaluar la mida de la lesió són l’ecografia i la ressonància magnètica, ja que mostren el teixit múscul-tendó, mentre que la radiografia mostren solament els ossos.

Tractament de la lesió o trencament del tendó rotulià:

En cas de lesió incomplerta està indicat el tractament fisioterapeuta, el descans i l’hidra cinètica.

El tractament quirúrgic del trencament del tendó del quàdriceps consisteix en agafar un tendó del pacient de interior de la cama o mitjançant el tendó d’un donant.