LA CÀPSULA ARTICULAR: CAPSULITIS


genollUna càpsula articular és un embolcall format per teixit fibrós que envolta una articulació mòbil (per exemple, l’articulació del dit, o l’articulació del genoll). La càpsula articular és sòlida i té grans propietats elàstiques. Les seves principals funcions són estabilitzar l’articulació i permetre’l que continuï en contacte amb els altres components de l’articulació. La paret interna de la càpsula articular produeix el líquid sinovial que lubrifica l’articulació. Aquesta acció protegeix de les friccions articulars i defensa l’articulació en cas de xoc.

La capsulitis fa referència a la inflamació de la càpsula articular. Les causes de la capsulitis és molt variada, i es  podent classificar en els següents grups:

  • Lesions traumàtiques.
  • De causes o orígens medicamentosos.
  • D’afeccions de malalties neurològiques (hemiplegia, traumatismes del crani, Parkinson, neuràlgies,…
  • Per causes metabòliques.

La capsulitis es caracteritza per una limitació del moviment i a més a més genera molt dolor (més si és de nit per ser d’origen inflamatori). Es pot produir a qualsevol articulació, sent les més habituals als genolls, dits o espatlla.

Tractament

El tractament d’aquesta membrana inflamada és la immobilització de l’articulació mitjançant un embenatge, antiinflamatoris i, fisioteràpia si fes falta.