¿ÉS SALUDABLE FER ESPORT AMB LA POLS SAHARIANA?

El núvol de pols suposa condicions de l’aire molt desfavorables en molts punts de la Península i les Illes Canàries, i aquests dies aquesta pols s’instal·larà a pràcticament a tot el país.
El núvol de pols suposa condicions de l’aire molt desfavorables, ¿com afecta els esportistes? El fenomen està afectant una gran quantitat de superfície de la Península i d’Illes Canàries, es deu a la borrasca Cèlia. Tindrem els núvols fins divendres i pot arribar fins al Regne Unit. I mentrestant ¿sortirem a fer esport o tornarem a l’esport a interiors com a l’època més dura del confinament. Si fem la recomanació dels experts, les persones amb afeccions respiratòries com emfisema, asma, EPOC, o al·lèrgies haurien de portar mascaretes FFP2 en sortir al carrer i no fer exercici físic intens a l’aire lliure. Les mascaretes quirúrgiques no poden filtrar les partícules en suspensió tan petites contingudes al núvol de pol que tenim damunt.
Les persones sanes poden patir de certa irritació, tos esporàdica i llagrimeig, però poden continuar fent esport en exteriors amb la recomanació de reduir tant la durada de l’activitat com la seva intensitat. Es recomana beure aigua amb freqüència i evitar els ambients secs. El problema de les partícules de suspensió és que poden contenir substàncies perjudicials per a la salut com plom i sofre procedents d’activitats industrials de les zones del Sàhara de la que procedeixen. Curiosament, aquests núvols també tenen efectes beneficiosos en transportar ferro i fòsfor que ajuden a la fertilització de les terres de cultiu i ajuden també a la proliferació del plàncton en les zones marines, aquests plàncton redueix els nivells de CO₂ al capturar el carboni de l’atmosfera.