BENEFICIS QUE APORTA LA CARN DE PORC ALS ESPORTISTES

La carn de porc de capa blanca i els seus derivats carnis són aliments amb gran qualitat nutricional i un adequat perfil lipídic, per la qual cosa poden ser recomanats en certes circumstàncies fisiològiques com és el desenvolupament d’activitat física, o en patologies com l’obesitat, la diabetis o l’anèmia ferropènica.
En el cas dels esportistes, l’alimentació no només ha de satisfer les necessitats nutricionals bàsiques sinó que ha de cobrir la despesa derivada de l’esforç addicional. Aquest augmenta les necessitats d’alguns nutrients a més de les energètiques.
Entre les propietats nutricionals de la carn de porc de capa blanca, es pot destacar un important contingut de proteïnes d’alt valor biològic, necessàries per a la conservació i desenvolupament de la massa muscular, que a més permet l’aportació d’aminoàcids essencials necessaris per a un esportista. També aporta minerals com el fòsfor i el zinc, que contribueixen al manteniment normal dels ossos i també potassi, que afavoreix el funcionament normal dels músculs.
L’alimentació de les persones que porten a terme un gran nivell d’activitat física ha de portar associada una elevació de la ingesta d’hidrats de carboni (60,70% de les calories totals de la dieta), sent necessàries per al seu metabolisme vitamines del grup B (B3, B2; B6 i B12). En aquest sentit, la carn de por conté vitamines com la B3, B6 i B12, especialment interessants en l’esportista, ja que ajuden a disminuir el cansament i la fatiga.
Quant al contingut de greix, es considera que la carn de port de capa blanca s’ajusta al perfil lipídic recomanat en una dieta equilibrada, perquè una tercera part del greix saturat, sent la resta principalment greix mono insaturat. Factor molt important, pel fet que un menor consum de greixos saturats contribueix a mantenir els nivells normals de colesterol sanguini.
A més, alguns dels seus derivats com per exemple el pernil salat, llom embotit o el pernil cuit, són font de ferro, que contribueix a la formació normal de glòbuls vermells i al transport normal d’oxigen, en el cos.
En definitiva, la carn de porc de capa blanca i els seus derivats carnis, són aliments amb una elevada concentració de nutrients, necessaris en totes les etapes de la vida i, en especial, en aquelles situacions en les quals certes necessitats estan augmentades, com en la pràctica d’exercici físic. Per això, són ideals per incloure a l’alimentació de l’esportista de 3 a 4 vegades per setmana en el context d’una alimentació variada o equilibrada.