LA IMPORTÀNCIA DE LA SALUT BUCODENTAL A L’ESPORT

Una bona salut bucodental és important pel nostre rendiment esportiu. Practicar diferents esports pot desencadenar certs riscos per la salut dental i la cavitat oral en general. Per aquesta raó, recomanem a tots els esportistes d’elit o persones que practiquen exercici de forma regular, mantenir una bona higiene bucodental, a més de prendre certes mesures de prevenció i tractar possibles afeccions bucodentals que puguin sorgir.
Problemes bucodentals derivats de la pràctica esportiva
Els principals problemes bucodentals relacionats amb la pràctica esportiva, i als que hem d’estar atents, són els següents:
CÀRIES:
Els esportistes solen tenir major probabilitat de tenir càries, a causa de diverses causes, com l’increment de la respiració per la boca durant la pràctica esportiva, l’estrès associat a una pròxima competició o la deshidratació, la qual cosa produeix una reducció de la saliva que protegeix la cavitat bucal de l’aparició de càries i altres problemes. Per altre costat, l’elevat consum de carbohidrats i begudes energètiques, isotòniques, gasoses, barretes energètiques amb un alt nivell de sucre, per recuperar-se de la fatiga poden afavorir l’erosió de l’esmalt dental, aparició de càries i hipersensibilitat dental.
Considerant que el consum d’aquestes begudes i aliments destinats a la recuperació o preparació de l’esportista pot ser la causa de l’aparició d’alguns problemes de salut bucodental, ajuda a la preparació o recuperació dels esportistes, hem de centrar-nos en la importància de la prevenció, mantenint una especial rutina d’higiene bucal i acudint de forma periòdica al dentista.
Inflamació de les genives
La deshidratació provoca una disminució del flux salival que implica la pèrdua de les propietats protectores de la saliva, fins i tot pot desencadenar la formació de tosca. Si no s’elimina o tracta la placa bacteriana, es pot generar inflamació de les genives, i en el pitjor dels casos, aparició de gingivitis que pot evolucionar a periodontitis, quan els punts d’inflamació de les genives va acompanyada de pèrdua òssia.
Taques a les dents
Les persones que practiquen esports com la natació o waterpolo, les quals estan en continu contacte amb l’aigua de les piscines, solen ser més propenses a patir el que es denomina com tosca del nedador.
Això es deu al clor que s’utilitza per mantenir el pH de l’aigua entre el 7,2 i el 8, mentre que la saliva sol tenir un pH entre 6,5 i 7, a conseqüència del desequilibri del pH, les proteïnes de la geniva es descomponen més de pressa, la qual cosa afavoreix l’aparició dels dipòsits en les dents causants de la tosca. En aquests casos, sol desenvolupar l’aparició de taques marrons o groguenques en les dents, malgrat que perquè això passi, els esportistes haurien de passar més de sis hores a la setmana en contacte amb l’aigua de la piscina amb clor.
Bruxisme o desgast dental
Els esportistes solen estar sotmesos a uns nivells elevats d’estrès i tensió durant la pràctica d’exercici, sobretot els esportistes d’elit que s’enfronten a competicions de forma contínua. Aquesta tensió fa que en alguns casos s’estrenyen amb força excessiva els maxil·lars, provocant un major contacte d’unes dents contra altres, i com a conseqüència pot arribar el desgast de les dents, així com provocar dolor en la musculatura de masticació i l’articulació tempero mandibular.
Traumatismes dentals
La pràctica d’alguns esports, com el rugbi, futbol, bàsquet, etcètera, poden elevar el risc de produir traumatismes dentals, com trencaments, fissures, desplaçaments o fins i tot la pèrdua completa de la dent. Davant un cas de traumatisme dental, hem d’acudir com més aviat millor al dentista, ja que un diagnòstic precoç i un tractament adequat milloren el pronòstic de la dent. Les dents traumatitzades o desplaçats poden danyar tant a la dent permanent en cas de dentició temporal com els permanents adjacents.
Mesures preventives de salut bucodental per esportistes
Els esportistes han de prestar atenció a la dieta, moderant el consum de sucres, bevent abundant aigua per prevenir la sequedat bucal, especialment durant la pràctica esportiva, i prendre begudes isotòniques/energètiques amb un menor potencial cario gènic.
A més, es deu mantenir una higiene bucal adequada, raspallant les dents, almenys, dues vegades al dia, utilitzant fil denta, raspalls interproximals o irrigadores bucals, i emprant productes específics rics en fluor per prevenir l’aparició de càries i erosió dental.
I, per descomptat, no oblidar les visites freqüents al dentista. Aquest punt és crucial per detectar de forma precoç qualsevol problema que pugui afectar tant a la salut bocal com al rendiment esportiu.