ELS MILLORS ALIMENTS PER NETEJAR EL NOSTRE FETGE

El fetge és un dels nostres òrgans vitals. El fetge es veu molt perjudicat pels mals hàbits i la ingesta de substàncies com l’alcohol. És l’òrgan del nostre cos que té les funcions essencials per la salut com segregar la bilis, emmagatzemar energia i eliminar toxines. Així, és l’encarregat per purificar la sang i convertir els aliments a energia. Es tracta d’un dels òrgans més importants del cos i també d’un dels que més pateix les conseqüències dels mals hàbits. D’aquesta forma, és molt rellevant mantenir-lo en bon estat i, en aquest procés, juga un paper fonamental l’alimentació.
En general, són les analítiques convencionals les que ens donen a conèixer quin és l’estat del nostre fetge, les quals inclouen indicadors hepàtics que mostren si existeixen alteracions enzimàtiques i, a vegades serà necessària una ecografia per detectar malalties com el fetge greixos, que sol ser asimptomàtic i és la que es produeix a conseqüència d’uns mals hàbits.
En aquest sentit, s’ha de diferenciar entre fetge gras alcohòlic causat principalment pel consum excessiu d’alcohol i el no alcohòlic, que el pot causar és sobrepès, la diabetis tipus 2, colesterol alt, triglicèrids alts o pressió arterial i el no alcohòlic, que el pot causar el sobrepès, la diabetis tipus 2, colesterol alt, triglicèrids alts o pressió arterial alta.
Els millors aliments per rentar el fetge
Per evitar la malaltia del fetge gras és essencial realitzar una sèrie de canvis a la dieta. L’Institut Nacional de la Diabetis i les Malalties Digestives i Renals (NIDDK, per les seves sigles en anglès) suggereix que es deu limitar la ingesta de greixos, reemplaçar els greixos saturats i trans per insaturades, menjar més aliments amb un índex glucèmic baix i evitar aliments i begudes que continguin grans quantitats de sucres simples o begudes alcohòliques. A més, hi ha una sèrie d’aliments que contribueixen a rentar el fetge:
BRÒQUIL
Les verdures són essencials per una neteja de fetge i, en concret, el bròquil destaca per ser ric en sofre, un component perfecte per desintoxicar l’organisme. Per treure més benefici s’ha de cuinar al vapor i, així, minimitzar la pèrdua de substàncies nutritives.
ESCARXOFA
Aquest aliment té cinarina, un component que ajuda a digerir millor els greixos i a potenciar el funcionament de l’estómac. Igual que el bròquil, és convenient cuinar-les al vapor o al forn.
ESPÀRRECS
És una de les millors hortalisses per eliminar les toxines de l’organisme a través de l’orina. Això és gràcies al seu contingut en sofre, un aminoàcid que estimula la depuració del cos.
PORRO
El porro és ric en compostos de sofre, els quals afavoreixen l’acció detosificant del fetge.
POMA
La poma és una de les fruites més eficaces per rentar el fetge. És rica en antioxidants, les quals neutralitzen els radials lliures, i en pectina, una fibra soluble que afavoreix el trànsit intestinal i l’eliminació de substàncies a través dels fems.
A més d’incloure aquests aliments en la dieta, es deuen seguir altres pautes com realitzar exercici físic perquè no s’acumuli greix en aquest òrgan i beure un mínim d’1’5 litres d’aigua al dia. Tanmateix, és essencial prendre només els medicaments que siguin necessaris i hagin estat prescrits per un especialista.