HEMORRÀGIES NASALS I ESPORT

Malgrat sigui poc habitual, durant l’activitat física es produeix un augment transitori en la pressió dels vessaments sanguinis el que pot portar a general hemorràgies nasals.
És poc comú que s’experimentin hemorràgies nasals durant la realització d’activitat física. En el cas del futbol, és usual quan rebem un cop al nas. Si sagnem de sobte sense cap cop, en principi no és per preocupar-se, però és important saber que fer el cas que això ocorri i com evitar-ho.
A més de la predisposició anatòmica a patir epistaxis (sagnat pel nas), durant l’activitat física es produeix un augment transitori en la pressió dels vessaments sanguinis en les foses nasals, al que s’agreguen altres elements que influeixen, com és la calor, la deshidratació, certs fàrmacs o inhaladors i alguns suplements com la cafeïna, entre altres.
És així com durant la pràctica d’algun esport, s’ha d’estar atents al sagnat de nas o la quantia. Si és un episodi espontani i menor de 50 ml no és per preocupar-se, ja que no hauria de generar majors conseqüències. Així i tot, si és sobre aquesta quantitat, es poden produir episodis d’hipotensió, taquicàrdia, marejos, cefalees i tos reflexa.
Hem d’assegurar-nos que no siguin fets que passin de forma reiterada, és a dir, dues vegades en un mes o almenys quatre episodis a l’any, perquè poden produir alguns trastorns com anèmia, disminució de la capacitat aeròbica, cansament, somnolència, entre altres coses. Se aquest és el cas, s’hauria de consultar amb un especialista.
En el cas dels esportistes, és aconsellable que, si se sagna el nas dues vegades durant una mateixa sessió, s’hauria de detenir l’activitat esportiva.