ELS ESPORTS EN EQUIP REDUEIXEN ELS TRASTORNS ALIMENTARIS EN L’ADOLESCÈNCIA

Els esports en equip com el futbol, en edats primerenques afavoreixen a crear entorns socials que poden ajudar a reduir el risc d’aparició de trastorns de la conducta alimentària (TCA) en l’adolescència.
En els espais creats per modalitats esportives en equip es generen relacions on els petits no se senten pressionats ni jutjats pel seu estat físic o l’alimentació, la qual cosa evita que portin a terme dietes restrictives o ingestes desmesurades. L’objectiu és arribar a la pubertat de la forma més sana possible, sense sobrepès i obesitat, ja que són factors de risc. Quant a l’aspecte psicològic és fonamental que els més petits tinguin un bon desenvolupament de la seva autoestima.
L’esport d’equip i l’aire lliure fomenta la integració i el desenvolupament d’habilitats socials, per la qual cosa els menors adquiriran la fortalesa i la capacitat crítica necessàries per evitar missatges que les indueixin a practicar dietes perjudicials o exercici de manera inadequada.
El moment de major risc es produeix a l’estiu, quan s’uneixen factors com el canvi radical d’horaris, les variacions a la dieta i, fonamentalment, la imatge corporal, que es col·loca en primer pla per l’exposició més gran corporal que suposa en el temps. A més, la fi del confinament per la pandèmia de la Covid-19 va agreujar la situació perquè es va observa l’afany per voler sortir, banyar-se i dinar amb els amics, la qual cosa podria desencadenar en nous problemes al deteriorar-se els bons hàbits alimentaris. Després, la tornada al col·legi va produir un gir brusc cap a les bones rutines.
Prevenir i diagnosticar els TCA
La prevenció dels TCA, el procés detecció del qual sol ser lent i complex com que la majoria de símptomes que es veuen a l’inici són de tipus emocional, de conducta o actitudinal, i no tan físics, forma part de la campanya educativa sobre hàbits de vida saludable.
Per evitar el desenvolupament d’aquestes conductes es proposen seguir algunes de les següents indicacions que s’inclouen en la “Guia per una alimentació infantil saludable i equilibrada de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona:
• Potenciar l’autoestima dels nens mitjançant l’elogi per com són i reforçar positivament la seva personalitat i habilitats en llos de l’aspecte físic.
• Afavorir una autoimatge corporal positiva, acceptant les diferències entre les persones i respectant a altres.
• Promoure hàbits alimentaris i un estil de vida saludables.
• Fer com a mínim un dinar al dia en família, convertint l’alimentació en un acte social i familiar.
• Oferir eines per desenvolupar un sentit crític enfront d’estereotips de bellesa.
• Compartir activitats en el temps lliure i practicar esports d’equip.
• Rebutjar ideals estètics no realistes que puguin posar en risc la salut dels més petits.
• Fomentar l’autonomia i evitar la sobreprotecció per afavorir l’autoestima i seguretat personal dels nens.
• Advertir dels continguts nocius d’internet i xarxes socials que fan apologia de tota mena de trastorn de la conducta alimentària.