COM TRACTAR ELS HEMATOMES PER LESIONS ESPORTIVES

Els hematomes o blaus són acumulacions de sang en els teixits blaus del cos. L’esport és un gran generador d’aquestes lesions, i el tractament és bastant simple quan no hi ha complicacions.
Els blaus per lesions esportives són freqüents en quasi tots els esports de contacte. Tenen hematomes els futbolistes, basquetbolistes i els rugbiers. També apareixen en aquells que exerciten esports individuals d’alt impacte, com poden ser els escaladors, tenistes professionals i corredors de llargues distàncies.
Un hematoma és conegut vulgarment com a blaus. Consisteix en l’acumulació de sang en algun teixit tou del cos pel trencament de vessaments sanguinis. La sang surt del sistema circulatori i es diposita sota la pell, en el múscul o en els límits de l’os. Una característica dels hematomes és la seva coloració. Aquest color va canviant a mesura que passa el temps per la modificació química de l’hemoglobina que està a la sang. En canvi, de color denota l’evolució i el procés de resolució i el procés de resolució del blau.
D’acord amb la ubicació, hi ha tres tipus d’aquesta lesió:
Del periosti: és l’hematoma més profund i es localitza a l’os mateix.
Intramuscular: la sang s’acumula entre les fibres musculars; és el signe més característic dels esquinçaments.
Subcutani: l’hematoma es col·loca sota la pell, i aquesta és la presentació més freqüent.
Símptomes
El signe de l’hematoma és la seva visibilitat quan està sota la pell o és intramuscular. L’hematoma del periosti no és visible des de l’exterior i només es detecta amb tècniques d’imatge.
Al costat del blau, sol haver-hi dolor i inflamació. El dolor s’explica en la pressió que exerceix aquesta sang sobre les estructures veïnes; pensem que aquesta col·lecció de líquid està ocupant un espai que abans era ocupat per altres parts del cos.
Els hematomes subcutanis i intramusculars fan molt de mal a la palpació, i fins i tot augmenta la sensibilitat de la pell de la regió mentre estan presents. Alguns casos no permeten ni tan sols l’ús de roba sobre el blau per la molèstia que es genera.
L’hematoma intramuscular s’acompanya d’impotència funcional. El múscul afectat té les fibres alterades i expandides per la presència del blau, la qual cosa dificulta el seu ús, sobretot a l’esport.
L’esquinçament muscular com malaltia de l’hematoma
Entre les lesions esportives, l’esquinçament és una de les més temudes i freqüents. Els trencaments de les fibres musculars es constitueix com una malaltia clàssica darrere dels hematomes.
Un esquinçament és el trencament del múscul, en general d’algunes fibres concretes, per un moviment de contracció o estirament brusc. Els membres inferiors són el lloc més afectat pels esquinçaments; i com a conseqüència, un lloc comú d’aparició d’hematomes en els esportistes.
Els esquinçaments musculars es classifiquen en tres graus:
Primer: és la forma més lleu de la lesió. Dol la regió afecta i pot no presentar-se hematoma, o ser d’una mida minúscula, no visible.
Segon: Hi ha hematomes en aquest nivell i impotència funcional del múscul.
Tercer: el trencament és gran i s’avalua el tractament quirúrgic. Clínicament, es presenta com blaus extensos que poden requerir un drenatge quirúrgic.
Complicacions dels hematomes
Un hematoma generat per una lesió esportiva pot evolucionar de forma favorable o complicar-se. En certa manera, dependrà de l’abordatge que es realitzi immediatament, com veurem més endavant. La complicació freqüent i que ha d’evitar-se és la infecció. Un hematoma infectat requereix l’ús d’antibiòtiques i una terapèutica quirúrgica de drenar la zona per permetre la sortida cap a l’exterior dels microorganismes que van colonitzar i del pus.
L’altra complicació temuda és la síndrome compartimenta’l. Aquest quadre clínic consisteix en la presència de signes i símptomes derivats de l’ajustament que es produeix sobre els nervis i vessaments sanguinis. La síndrome compartimenta’l no pot deixar-se passar; arribant el cas, l’hematoma ha de ser drenat.
Com tractar els hematomes
Els hematomes, en la seva gran majoria, es tracten de forma conservadora. La mesura inicial és el repòs, el qual pot aplicar l’esportista immediatament, fins que concreta la consulta amb un professional.
També l’aplicació de fred local és una mesura que pot prendre’s inicialment. El fred s’ha d’aplicar sobre l’hematoma diverses vegades al dia, per petits espais de temps, utilitzant alguna tela que separi la font de fred de pell.
Tanmateix, l’embenat del blau està recomanat. No és necessari que sigui totalment compressiu, però sí que exerceixi una determinada pressió sobre la zona per evitar l’expansió del líquid i obligar el cos a accelerar la reabsorció.
Mai, i en cap concepte, l’esportista hauria de drenar-se un hematoma per ell mateix. Només els professionals de la salut estan capacitats per realitzar la maniobra quan està indicada. D’altra manera, es corren molts riscos d’infecció o de complicar-se amb una síndrome compartimenta’l.
Finalment, l’ús de medicació hauria de consultar-se amb un metge. En cas de ser necessari, s’avaluarà la situació, l’estat de salut i les contraindicacions per escollir el fàrmac adequat.