MEDICAMENTS QUE ALTEREN EL RENDIMENT ESPORTIU

El consum de medicaments que alteren el rendiment no succeeix sempre per voluntat dels futbolistes o qualsevol esportista. Moltes vegades, és necessari prendre fàrmacs prescrits per diversos motius.
Hi ha medicaments que alteren el rendiment esportiu, i si sabem quins són, serà més fàcil actuar en conseqüència. Estem parlant de fàrmacs prescrits per un metge, és a dir, que tenen indicació d’ús i no s’utilitzen per al·ludir la bona pràctica de l’esport. Un cas molt diferent és el dels esteroides o anabòlics que, de forma voluntària, alguns consumeixen per estar per damunt de la performance natural.
És important saber com alteren el rendiment esportiu alguns medicaments d’ús corrent, com els antibiòtics, els antial·lèrgics, els diürètics i els antidepressius. Recorda que sempre ha de ser un professional de la salut el que assessori en el tractament i amb qui pots discutir els efectes adversos.
Medicaments que alteren el rendiment esportiu
¿Pot un fàrmac alterar el rendiment esportiu? Resulta que sí, i per diferents vies. El lloc d’acció dels químics que consumim com medicaments pot ser el cor, el sistema nerviós, el ronyó i el fetge. Totes aquestes parts de l’organisme funcionen durant l’exercici, d’allí la seva influència.
Els antihistamínics, l’al·lèrgia i l’esport: Les reaccions al·lèrgiques són molt comunes en la població general. Afeccions com la rinitis, la urticària i la conjuntivitis estacional es repeteixen any rere any en persones amb predisposició al·lèrgica.
Per calmar els símptomes, és habitual utilitzar fàrmacs antihistamínics, com la difenhidramina i la loratadina. Amb aquesta última no hi ha majors problemes, ja que un dels efectes adversos de la difenhidramina ha estat eliminat en la formulació d’aquesta.
En canvi, amb la difenhidramina tenim una reacció secundària que és l’adormiment. La son que genera el fàrmac afecta el sistema nerviós central, la qual cosa rellenteix les respostes i la capacitat de reacció. Els reflexos es fan maldestres i costa mantenir-se despert.
És clar, llavors, que es tracta d’un medicament que afecti el rendiment esportiu. Per tant, no hauria de ser consumit per esportistes que faran una activitat puntual, sobretot si està necessita de concentració activa.
De tal magnitud és el cas que entitats com la Societat Argentina de Pediatria promouen la prohibició de l’esport entre nens i joves que són medicats amb antihistamínics.
Antibiòtics i entrenament
No pot dir-se , de manera general, que el consum d’antibiòtics afecta el rendiment esportiu. No hi ha investigacions multicèntriques ni que incloguin una àmplia gamma d’antimicrobians per demostrar un efecte nociu d’aquests en els esportistes.
Existeix una associació particular que ha estat reportada amb freqüència. Es tracta del trencament espontani del tendó, principalment entre corredors, quan estan consumint quinolines
Més enllà d’aquest fet puntual, la qual cosa si es deu entendre és que la infecció que requereix antibiòtics és la que esgota al cos. Mentre tot és sistema de defensa humà combat al bacteri, es consumen recursos energètics que no deixen lloc a l’ús agregat per part dels músculs, per exemple.
• Hipertensos que empren diürètics i alteració del rendiment esportiu
Pels pacients cariològics, hi ha un grup de fàrmacs que són d’elecció: els diürètics. Aquestes drogues augmenten el volum d’orina del pacient per disminuir la càrrega del cor i baixar els valors de pressió arterial.
Pels pacients amb problemes cardíacs, hi ha un grup de fàrmacs que són d’elecció: els diürètics. Aquestes drogues augmenten el volum d’orina. Exemples d’aquests fàrmacs són la hidroclorotiazida, la furosemida i l’espironolactona. Tots coincideixen en la possibilitat d’un efecte advers principal, que és la deshidratació.
A l’esport, el balanç de líquids és clau. Un diürètic pot accelerar la pèrdua que, si no es reposa, sumada a la transpiració, pot desembocar en un quadre d’hipotensió arterial, amb acceleració de la freqüència cardíaca a límits perillosos i limitació de l’esforç.
• Antidepressius en el context de l’esport
La depressió és una malaltia que altera totes les àrees del comportament, inclòs l’exercici, ja que disminueix les ganes de sortir, córrer i relacionar-se amb els altres. En aquest cas, és freqüent que el psiquiatre indiqui un antidepressiu del tipus tricíclic. Aquest grup de medicaments alteren el rendiment esportiu perquè canvien la freqüència cardíaca i s’associen, en alguns pacients, a problemes cardiovasculars.
De totes maneres, fer esport és una indicació no farmacològica de la depressió, i és bo que s’alenteixi a sortir a l’exterior. El metge avaluarà els possibles efectes adversos i indicarà els mètodes complementaris necessaris per determinar el risc. Amb base en allò, l’esport estarà o no contraindicat i es regularà la seva intensitat.
Prendre medicaments no impedeix practicar un esport
No hem d’espantar-nos. Prendre un fàrmac no implica deixar de practicar exercir ni témer per començar un nou. Sempre ha de ser l’equip professional tractant qui defineixi els assoliments de la medicació i els efectes adversos que podrien aparèixer.
L’esport és part del tractament de múltiples malalties, i els seus beneficis estan clars des de fa temps. Si sabem com ens poden afectar alguns medicaments, serà més fàcil organitzar-nos per minimitzar els riscos.