ELS EFECTES SOBRE LA SALUT BUCAL DELS INHALADORS

Asmàtics tractats amb inhaladors poden veure reduïda la seva salut bucal per culpa de la utilització dels inhaladors. Quines són les afeccions més habituals i com les podem evitar?
Les crisis asmàtiques i els problemes per respirar són situacions incòmodes i, fins i tot gres, que ningú vol patir, perquè realment trobar que et falta l’aire per respirar és una situació molt incòmoda i indesitjable.
Afortunadament, existeixen tractaments que permeten disminuir els símptomes, però els inhaladors poden afectar a la nostra salut bucal. És molt comú que els pacients asmàtics reben tractaments per via de la inhalació. Una medicació que realment és efectiva i fàcil d’administrar millora de manera notable la respiració. Però el seu ús, normalment cada dia, pot portar conseqüències a la salut oral. Parlem dels seus principals efectes secundaris.
Els inhaladors pel tractament de l’asma crònica que afecta el sistema respiratori. Es caracteritza per una major resposta inflamatòria de les vies aèries davant diferents desencadenants ambientals.
La dificultat per respirar, les sibilàncies, la tos i el dolor en el pit són les principals manifestacions d’aquest trastorn. Pot afectar a persones de qualsevol edat, malgrat que sigui més freqüent a la infància.
Sovint, el tractament inclou l’ús d’inhaladors. Es tracta d’uns dispositius plens d’un medicament en forma de gas que disminueix la inflamació de les vies respiratòries i afavoreix la broncodilatador. D’aquesta manera, millora la simptomatologia, facilita la respiració i preveu la progressió de la malaltia. Fins i tot, durant les crisis asmàtiques poden salvar la vida de la persona afectada.
L’elecció de la medicació depèn de la gravetat de la infermera i de les particularitats de cada cas. Algunes opcions són les següents.
• Broncodilatadors d’acció curta.
• Agents antiinflamatoris esteroides.
• Broncodilatadors d’acció perllongada.
• Modificadors dels leucotriens.
La via d’administració més comuna és la inhalació. Per això, restes d’aquests medicaments queden dipositats a la zona bucofaríngia, la qual cosa pot ocasionar efectes locals no desitjats.
Segons la medicació usada, les dosis administrades i la susceptibilitat del pacient poden aparèixer efectes secundaris en diferents parts del cos. Però avui ens referim a la salut bocal.
Efectes sobre la salut bucal dels inhaladors
L’ús d’inhaladors per tractar les malalties respiratòries no infeccioses com l’asma i per prevenir les crisis agudes té una influència indirecta sobra la salut bucal. La medicació ocasiona canvis en el mig oral. En conseqüència, apareixen reaccions adverses en els teixits dentaris i en les mucoses.
El risc més gran de patir certes patologies orals està relacionat de manera principal amb la reducció del flux salival. També amb l’ús de drogues que disminueixen el pH. Això no obstant, has de saber que l’estil de vida i la presència d’altres trastorns de salut també incideixen en el risc.
A continuació, mencionem els problemes de salut bucal més freqüents en els pacients tractats amb inhaladors.
Boca-seca
És molt comuna que els pacients que pateixen asma utilitzin també respiradors bucals. Això pot succeir com resposta a la dificultat per respirar i per obtenir l’aire que necessiten.
La respiració oral de manera perllongada i usual porta a quina boca s’assequi. A més, certs medicaments que contenen els inhaladors disminueixen la producció salival, e que exacerba la sequedat oral.
Una boca sense la lubricació adequada no només és incòmoda per al pacient, sinó que dificulta les funcions orals i desprotegeix a les estructures bucals. En particular, comporta al següent:
• Disminució de l’acció de neteja mecànica.
• Dificultat pel manteniment del pH neutre.
• Inhibició dels mecanismes de defensa propis d’aquest fluid.
• Formació de la placa bacteriana.
• Malalties orals, com les caries, la gingivitis i l’halitosi (mal Aler).
Alteracions a la mucosa oral
Altra dels efectes dels inhaladors sobre la salut bucal són les lesions que es poden ocasionar en les mucoses orals. L’ús continuat de corticoides sumat a la sequedat bucal afavoreixen l’aparició d’aquestes alteracions:
• Les doloroses aftes i úlceres bucals, sobretot a les galtes.
• Irritació a la gola.
• Disfonia
• Macroglòssia (augment de la mida de la llengua), encara amb menor freqüència.
Halitosi o mal aler
El mal aler a la boca és altra dels efectes sobre la salut oral associats a l’ús d’inhaladors. Com que no h ha una lubricació i una neteja adequada a través de la saliva, es produeixen compostos volàtils de sulfur que provoquen l’halitosi en aquests pacients. La boca-seca afavoreix el desenvolupament de bacteris i el cúmul de restes d’aliments sobre les superfícies bucals. Aquests gèrmens i residus atrapats sobre la llengua, les genives i les dents, si no s’eliminen, ocasionen una lletja olor a la boca.
Malaltia de les genives
La malaltia periodontal és altra conseqüència que cal considerar per l’ús d’aquests medicaments. L’afecció dels teixits de sostén es produeix a conseqüència de la interacció de vàries situacions que conflueixen en el pacient asmàtic.
De fet, existeix una gran associació entre l’asma i la malaltia periodontal. Això es deu al desequilibri en els processos inflamatoris i immunitaris i als efectes secundaris dels fàrmacs que contenen els inhaladors. La respiració bucal, la disminució de saliva, l’alteració en la seva composició i en la capacitat defensiva, igual que el cúmul de placa bacteriana són situacions que coincideixen i afavoreixen que les malalties periodontals tinguin lloc.
Alguns estudis suggereixen que el cúmul de placa bacteriana és major en els nens asmàtics. La inflamació de les genives sorgiria com a resposta a aquest excés de gèrmens sobre les superfícies orals.
Gingivitis associada a l’ús d’inhaladors s’observa amb major freqüència a la zona antero superior del maxil·lar superior.
Càries dental
La càries dental és altre de les patologies cròniques més comunes en tota la població mundial. No només afecta la dentadura, sinó que influeix en la salut general, en la nutrició i en la qualitat de vida de qui la pateix.
Existeix una forta associació entre l’asma i la càries dental, sobretot en edats pediàtriques. I aquesta relació s’incrementa en els casos més greus i amb tractaments més perllongats.
La disminució del flux salival, l’augment de placa bacteriana i el sucre agregat en alguns medicaments són factors que afavoreixen el desenvolupament de la patologia en els pacients amb asma.
Erosió dental
L’erosió dental és la pèrdua d’esmalt i de dentina a conseqüència de l’acció dels àcids presents en la boca. Un pH oral menor a 5,5 es capa de desmineralitzar els teixits dentaris. Les persones que utilitzen inhaladors poden patir aquest tipus de problema de salut bucal, ja que els canvis que provoca el medicament la saliva afavoreix l’aparició del trastorn.
Candidiasis
La inhalació d’antiinflamatoris esteroides té una gran influència en el desenvolupament d’aquestes micosis a la boca. La infecció amb el fong anomenat Càndida albiana és freqüent en les zones on es diposita l’aerosol.
Existeix una correlació entre el grau de candidiasis i la freqüència de l’ús del corticoide. S’ha observat que els canvis que aquest medicament ocasiona en la saliva disminueix la projecció en enfront de aquesta infecció. Així, els pacients experimenten símptomes com incomoditat a la gola i dificultats per deglutir.
Prevenció dels efectes dels inhaladors a la salut bocal
Existeixen algunes mesures que poden ajudar a la prevenció dels efectes secundaris que es donen en la salut bucal per l’ús d’inhaladors. Les més importants són aquestes:
• Beure suficient aigua: per contrarestar la sequedat bucal i les seves conseqüències en la boca és necessari hidratar-se de manera adequada.
• Glopeigs després de la inhalació: fer un glopeig de la boca amb aigua, una solució de bicarbonat de sodi o col·lutoris amb fluor neutre ajuda a eliminar els restes de medicació.
• Mastegar xicles sense sucre, afavorint la producció de saliva.
• Utilitzar espaiadors: a l’hora d’aplicar la medicació, l’ús d’espaiadors redueix el contacte del fàrmac amb la cavitat bucal. Es tracta de dispositius que permeten dirigir la dosis de manera més directa a les vies respiratòries.
• Mantenir una adequada higiene oral: Raspallar-se les dents, les genives i la llengua ajuda a eliminar la placa bacteriana.
• Cuidar la dieta: evitant aliments i begudes àcides, i abundants en sucres.
• Visitar al dentista.