COMBINAR BEGUDES ENERGÈTIQUES AMB ALCOHOL INCREMENTA EL RISC DE LESIONS

Malgrat les begudes energètiques poden ajudar-nos a estar més desperts i actius, compten amb molts efectes secundaris adversos que poden veure’s incrementats si les combinem amb alcohol.
Cada vegada està més de moda mesclar begudes energètiques amb alcohol sobretot entre els consumidors més joves. Aquesta combinació pot ser més perillosa perquè augmenta els riscos implícits a l’alcohol.
Les begudes energètiques dissimulen l’autopercepció d’ebrietat i permeten continuar bevent amb la qual cosa augmenta el risc dels efectes etílics.
Les begudes energètiques i els seus efectes.
Si aquestes begudes energètiques, com és el cas dels refrescos de cola, poden arribar a ser per si mateixes molt perjudicials per a la salut, en combinar-se amb l’alcohol poden ser més perilloses.-
Les begudes energètiques han estat relacionades amb problemes del cor.
Als Estats Units solament, uns vint mil casos de visites anuals a les sales d’emergència d’hospitals són relacionades a l’excés de consum de begudes energètiques.
Problemes de les begudes energètiques.
¿Què passa quan només prenem un excés d’alcohol? Comencem a notar els símptomes, tenim son o molt cansament, i el més normal és retirar-se de la festa o anar-se’n a casa.
Però, si l’alcohol ho prenem amb les begudes energètiques, els seus efectes queden dissimulats.
Els bevedors no són conscients del seu estat, o del grau d’intoxicació que tenen, i poden continuar bevent molt més. Amb el que accentua cada vegada més el dubte.
Addicionalment, moltes d’aquestes begudes tenen alt contingut de sucre, que s’incrementa encara més amb els sucres de l’alcohol.
Nous productes:
En diferents països, com és el cas del Canadà i Estats Units, cada vegada es comercialitzen més els combinats de begudes energètiques i alcohol, que ja venen preparats.
En molts casos, aquests consumidors i usuaris són totalment conscients del risc que aquestes begudes suposen, però les prenen per buscar noves sensacions.
Els compostos de les begudes energètiques.
Les anomenades “energy drinks” o begudes energètiques són consumides gràcies al seu poder estimulant.
Normalment, són preparats embotellats o enllaunats elaborats sense alcohol, que inclouen en la seva formulació ingredients com:
• Taurina.
• Cafeïna.
• Guaranà.
• Ginseng.
• Glucuronolactona.
• Teïna.
• Sucre o els seus substituts.
Tot aquest tipus de substàncies poden incidir de forma important sobre el nostre sistema nerviós central.
A més, afecten la funció normal dels neurotransmissors que s’encarreguen d’emetre la sensació de cansament. Paral·lelament, afavoreixen aquells relacionats amb la sensació de benestar.
Algunes marques amb un alt percentatge en cafeïna poden contenir en una sola llauna l’equivalent a 14 cafès.
A totes aquestes substàncies nocives s’hauria de sumar un elevat poder estimulant de les begudes energètiques, doncs compte altes quantitats de cafeïna o taurina.
Aquestes acceleracions del ritme cardíac poden ocasionar patologies de diferent classe, com arrítmies o trastorns cardiovasculars.
Accidents i salut.
Qui prenc amb freqüència begudes combinades de refrescos energitzants i alcohol tenen moletes possibilitades de patir problemes de salut i accidents.
Les autoritats sanitàries ja estan advertint que cada vegada més joves acudeixen als serveis d’urgència amb símptomes de taquicàrdies i ansietat, després del consum de begudes energètiques i alcohol.
La combinació de begudes estimulants i alcohol produeix una acció en el nostre organisme, determinada per la cafeïna i l’etanol.
Entre els consumidors hi ha una disminució de reflexos, de les seves capacitats visuals, auditiva, oral i motriu, així om la presència de nàusees o vòmits.
La falsa sensació o sobrietat origina un increment en el consum d’alcohol amb el consegüent risc de coma etílic, dany hepàtic i, fins i tot, risc d’infart.
Aquest risc mortal es produeix per una acció contradictòria d’ambdós productes sobre el cor i les artèries.
Segons les circumstàncies de cada persona.
Els efectes de la combinació de begudes energètiques i alcohol poden ser molt diferents en cada persona.
Entre les persones que deuen tenir major cuidat estan:
• Pacients amb hipertensió.
• Aquells amb malalties cardíaques.
• Persones amb trastorns cerebrals neurològics.
• Les embarassades.
• Els pacients diabètics.
• Els menors de 16 anys.
Les noves modes.
La novetat i la curiositat és la que mou a molts joves a buscar efectes ràpids en diferents estimulants, drogues i modes similars.
En el cas del gas del riure, els ‘boat parties’ o els reptes audaços de les xarxes, entre d’altres.
És fonamental tenir molt cuidat, ja que poden tenir efectes greus sobre la nostra salut.