ARTROSCÒPIA DE MALUC PER A FUTBOLISTES

Dr. Roberto Seijas
Especialista de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia
Institut Cugat

La pràctica esportiva aporta a la població uns beneficis generals indiscutibles. Mantenir un bon estat físic, ajuda al nostre sistema cardiovascular a millorar la funció del cor i l’intercanvi d’oxigen en els pulmons. El sistema múscul-esquelètic també surt reforçat amb una pràctica regular d’esport. Les articulacions els músculs i els ossos en general mantenen un millor metabolisme amb la realització d’una pràctica esportiva regular.
Els esports com el futbol, les arts marcials, hoquei, etc., que exigeixen una flexió i girs del maluc d’una forma repetida poden donar-nos problemes a aquesta articulació. Els practicants d’alta intensitat, o els professionals d’aquests esports, necessiten hores d’entrenament i competició que produeixen milers de repeticions de moviments que tanca aquesta articulació mitjançant la flexió i rotació interna en nombrosos cicles.
Aquesta situació es pot complicar més en casos de joves en edats de creixement durant la pubertat. La realització d’aquests esports, poden afavorir en alguns d’ells un major creixement a algunes zones del maluc que augmenten aquests impactes.
El maluc quan presenta algunes deformitats com les conegudes al pinçament femorocetabular de maluc, es produeix un impacta en les parts toves de l’articulació que queden atrapades, i es produeix un trencament progressiu d’aquestes. Això comporta a molts d’ells a lesionar-se el cartílag de l’articulació.
Un correcte diagnòstic i tractament d’aquestes situacions, ens permet evitar una progressió de símptomes com el dolor, la limitació de mobilitat per la rigidesa i una recuperació de les activitats, tant del dia a dia, com les laborals o esportives.
L’artroscòpia de maluc és una tècnica quirúrgica que utilitzem de forma regular fa dècades, desenvolupant i definint noves patologies, nous tractaments i programes integrals de diagnòstics, tractament i recuperació per aquestes lesions.