BENEFICIS DE PRACTICAR FUTBOL EN L’ADOLESCÈNCIA

Sempre parlem de les lesions del futbol. Però, ¿els beneficis? Jugar a futbol té múltiples beneficis per la salut,, tant pel cos com per la ment i, per descomptat per les relacions socials. Aquest esport pot aportar grans avantatges a qualsevol persona, tingui l’edat que tingui, però en el cas dels adolescents, l’impacte que té sobre ells practicar futbol pot ser molt important pel desenvolupament i creixement.
L’adolescència està plena de canvis emocionals per la qual cosa és important acomplir activitats que impliquin esforç, compromís, sociabilitat i motivació. És una etapa on la persona està desenvolupant la seva personalitat i formar part d’un equip i compartir amb gent de la seva edat una activitat física pot ser una bona forma d’aprendre valors i, sobretot, posar-los en pràctica.
I en aquesta etapa de la vida, els futurs adults també necessiten activitats que beneficien el seu desenvolupament físic, guanyant resistència, força i agilitat. El haver d’assistir cada setmana a entrenaments i partits estableix una rutina sana i dinàmica que és molt important complementar amb una alimentació variada i que aporti l’energia necessària per poder rendir fora i dintre del camp.
¿Com beneficia el futbol la salut?
El futbol – igual que altres esports d’equip que exigeixen esforç – és la millor opció per canalitzar emocions i energia en un període com el de l’adolescència en el que es produeixen tants canvis.
Amb aquest esport els adolescents aprenen a comprometre’s amb el seu equip, treballar conjuntament i veuen els resultats d’aquests guanys que aconsegueixen junts, sigui guanyant un partit o veient com cada vegada són millors jugadors. Per altra part, practicar futbol sota un reglament els hi ensenya la importància de tenir normes i saber que s’han de complir.
Gràcies al joc en equip, els joves futbolistes tenen l’oportunitat de relacionar-se amb els seus companys tant dins com fora del camp, forjant amistat amb gent diferent i ampliant el seu cercle social. El sentit de pertinència a un grup ajuda a incrementar les habilitats socials i genera un impacte positiu. I per descomptat, no hem de passar per alt que el futbol fomenta la superació personal dels adolescents, una forma d’afrontar els problemes i d’arriar als seus objectius que és aplicable a tots els àmbits de la seva vida. Per la qual cosa, gràcies al futbol seran capaces de desenvolupar una mentalitat positiva que les ajudaria a acceptar els fracassos i seguir aprenent per assolir noves metes.
Quant als beneficis físics, com tot esport, el futbol és una activitat física molt completa i molt recomanable per posar-se en forma. Gràcies a aquest esport poden divertir-se i desconnectar de l’estrès dels estudis, mentre milloren el seu estat de salut i s’allunyen de l’obesitat. El futbol desenvolupa grans grups musculars per la qual cosa l’ajuda a de millorar la coordinació motora i ampliar la capacitat cardiovascular, facilitant així una major implicació amb l’esport quan es passa a l’edat adulta.
Els beneficis psicològics i físics que genera la pràctica de futbol en l’adolescència són molt nombrosos:
Beneficis psicològics
• La companyonia, la responsabilitat i l’afany de superació ajuden al desenvolupament emocional.
• Millora la capacitat lògica, ajuda a pensar ràpidament i prendre decisions de manera més àgil.
• Ajuda a relacionar-se amb persones de la mateixa edat, compartint junts l’esforç, les victòries i les derrotes.
• Fomenta la disciplina, la rutina i la competitivitat sana.
• Alleuja l’estrès, millorant la son combatin possibles crisis d’ansietat o depressió.
• Impedeix dedicar un temps excessiu a activitats passives com veure la televisió, jugar a videojocs i practicar quasi cada dia la desconnexió digital per unes hores.
• Millora el nivell de concentració.
• Millora l’adaptabilitat a canvis.
Beneficis físics.
• Millora l’estat de salut de forma general, la condició física i ajuda al seu manteniment.
• Redueix el risc d’obesitat i preveu malalties del cor.
• Ajuda a baixar la pressió arterial i el colesterol.
• Enforteix els músculs i augmenta la resistència física.
• Estimula la coordinació motora millorant l’equilibri, la força i la bona postura corporal.
• Ajuda a oxigenar la sang i augmenta la capacitat de cardiovascular.
Tenint al cap tot el que implica jugar a futbol, ¿que millor pla que apuntar-se a la pròxima edició del nostre torneig? És una gran oportunitat per viure l’experiència de practicar futbol dintre d’una competició internacional, al mateix temps que es fomenta la convivència dels jugadors amb joves de diferents nacionalitats, participant en activitats d’oci, i entreteniment. Una forma de viure el futbol molt més intensa, professional i que aportarà grans moments de diversió, companyonia i desenvolupament físic i personal.