DÈFICIT DAO I LES SEVES CONSEQÜÈNCIES

L’enzim DAO té un paper important en el cos. El seu dèficit pot causar alguns símptomes. Segur que alguna vegada que menges algun aliment en particular, l’endemà sents dolor de cap, nàusees o picor. Doncs això pot ser probablement un dèficit de DAO o de l’enzim conegut com a diamino oxidasa. Aquesta s’encarrega de degradar la histamina, un compost actiu en certes quantitats podria danyar al cos.
Un mal funcionament del DAO o un bloqueig químic de la seva acció a través de fàrmacs o per l’alcohol pot impedir la degradació de la histamina. L’excés d’aquesta mina a la sang prové de certs aliments o d’algunes cèl·lules on s’emmagatzema.
Dèficit DAO
Abans d’explicar que el dèficit DAO, s’ha de recordar que els enzims digestius són els encarregats de degradar els nutrients i preparar-los per la seva absorció intestinal. Una d’elles és la DAO o diamino oxidasa, que s’encarrega de metabolitzar la histamina.
El dèficit DAO és una carència de l’enzim diamino oxidasa a l’intestí. Quan la DAO no està present, ocorre un desequilibri entre la histamina ingerida i l’alliberada. D’aquesta forma, l’amina s’acumula al plasma i apareixen els efectes adversos.
L’aparició dels símptomes no és immediatament desprès d’ingerir aliments rics en histamina. Apareixen després, a partir de l’acumulació sostinguda d’aquesta molècula a la sang.
La histamina
La histamina és una molècula nitrogena no proteica classificada dintre de les amines biògenes. Aquestes compostes s’obtenen de la transformació d’alguns aminoàcids lliures, com la histidina. Les amines juguen un rol important en la defensa del cos enfront de agents externs. En el cas específic de la histamina és un mediador de les malalties al·lèrgiques, per la qual cosa el consum d’aliments amb ella pot cursar amb símptomes similars als processos al·lèrgics. I encara moltes vegades s’arriben a confondre, no són els mateixos.
Quan la producció de DAO és deficient, la histamina no es degrada i passa directe a la sang. Un augment en la seva concentració pot provocar diarrea, urticària i migranya.
¿On s’origina la histamina?
En general, la presència d’amines biògenes en els aliments s’atribueix a alguns bacteris que degraden les proteïnes de la matèria primera. Segons l’Institut de Productes Làctics d’Astúries, aquests microorganismes poden ser els bacteris àcid làctiques que s’usen per obtenir aliments fermentats.
Però, en els aliments contaminats també poden formar-se amines biogèniques. Alguns autors descriuen la reacció del formatge i l’enverinament escombrada com processos en el peix de carn obscura, per exemple.
Matucelli i altres experts expliquen que durant la fermentació, les proteïnes són degradades a aminoàcids lliures. A partir d’aquí, alguns són descarboxilats per formar les amines biògenes.
La histamina s’emmagatzema en algunes cèl·lules com els basòfils i els mastòcits. Davant la presència d’un antigen, s’alliberen a la sang.
Causes del dèficit DAO
Hi ha diversos motius que poden causar un dèficit de l’enzim diamino oxidasa:
• Alteració genètica: aquest es considera el factor més comú del dèficit DAO.
• Farmacològiques: alguns mèdics habituals, com analgèsics, antihistamínics, antidepressius, antihipertensius, diürètics i antibiòtics bloquegen l’activitat de l’enzim.
• Prendre alcohol en excés: l’etanol és un inhibidor potent de l’activitat oxidativa de l’enzim DAO.
• Malalties inflamatòries intestinals: com la malaltia de Crohn, la colitis ulcerosa o la celiaquia.
La causa genètica és la principal responsable de la carència de l’enzim en els humans.
Aliments que contenen histamina i poden donar símptomes
Dintre dels aliments que són font d’histamina trobem tots aquells fermentats en els quals intervenen bacteris àcid làctiques.
• Formatges madurats: com el gouda, el brie, el Camembert, el parmesà i e roquefort, entre altres. Contenen entre 80 a 4500 mil·ligrams per quilogram de formatge.
• Vegetals fermentats: xucrut.
• Salsitxes i altres derivats carnis: poden contenir fins a 300 mil·ligrams per cada quilogram d’aliment.
• Peixos frescos, salats i enllaunats: tenen un valor que oscil·la entre 1500 a 5000 mil·ligrams per cada quilogram.
• Vi i sidra: contenen de 5 a 130 mil·ligrams per 100 mil·lilitres.
• Cervesa: aporta entre 2,8 a 13 mil·ligrams per 100 mil·lilitres.
D’acord amb la International Society of DAO Deficiency, els aliments que alliberen histamines des dels mastòcits són les fruites cítriques, els maduixots, la pinya, el kiwi, els mariscos, la xocolata i la salsa de tomàquet. El consum de porc, de clara d’ou i de xampinyons també estimula aquesta alliberació.
Alguns additius, com els sulfits, els nitrits, el glutamat monosòdic, en benzoat i colorants de la gamma dels groguencs són detonants perquè les cèl·lules alliberin histamina.
Conseqüències del dèficit DAO
Les conseqüències del dèficit DAO dependrà de la histamina acumulada. A la revista FOOD Chemistry assenyalen que la histamina i la tiramina produeixen intoxicació en diferents òrgans:
• Sistema nerviós central: migranya, cefalea i mareig.
• Aparell cardiovascular: dilatació dels vessaments sanguinis, baixa de pressió, mal de cap i enrogiment facial.
• Pell: èczemes, dermatitis, urticària.
• Sistema digestiu: colon irritable, diarrea, estrenyiment, nàusees, vòmits.
• Muscles: dolors aguts.
• Teixit ossi: dolors osteopaties.
• Aparell respiratori: asma.
¿Quin és el risc d’una intoxicació?
Tal com assenyala, encara no existeix consens sobre la dosi mínima d’histamina que pot produir efectes tòxics a la població general. A la intoxicació histamínica, els nivells continguts en l’aliment han de ser molts alts, amb més de 600 mil·ligrams per quilo.
Però, en persones intolerants o amb una deficiència de DAO, una quantitat molt menor pot desencadenar els símptomes. Aquests valors de llindar van des de 50 micrograms (una ració de vi de 125 mil·lilitres) fins a 75 mil·ligrams.
La presència d’altres ànimes en els aliments o begudes poden incrementar la toxicitat de la histamina. Malgrat que encara no està clar, se sospita que passa per competència de receptors a l’intestí.
L’alcohol contingut en el vi, per exemple, augmenta els efectes de la histamina en persones com dèficit DAO.
¿Com deu ser la dieta amb un dèficit DAO?
Les dietes per tractar un dèficit de DAO no s’han de basar només en el fet que siguin baixes en histamina, sinó que també serà necessari adequat la combinació de certs aliments. Les pautes suggerides estan ben documentades.
Alguns recomanen eliminar els aliments que continguin més de 20 mil·ligrams d’histamina per cada quilo de producte. Mentre que altres són més exigents i consideren utilitzar aliments amb una màxima d’1 mil·ligram per quilo.
La dieta ha d’excloure els fermentats. Entre ells la llonganissa, el xoriço, els formatges madurats, les conserves de peix o els peixos frescos de carn fosca. Alguns vegetals, com el chucrut i els fermentats de la soja, també han d’evitar-se.
Les begudes alcohòliques fermentades o destil·lades han de ser retirades de la dieta. Fins i tot, es recomana no combinar certs aliments amb aquestes begudes pel poder inhibidor de la DAO que tenen.
Malgrat que es reportin quantitat mínima d’histamina a les bledes, els tomàquets, les olives, les lleguminoses i els cereals, aquesta presència és ocasional i no s’eliminen de la dieta. Els espinacs si s’han d’evitar.