PER CUIDAR EL FETGE: TRES DIES A LA SETMANA SENSE PROVAR L’ALCOHOL

Font: El PAÍS Salut

Els experts reunits en el congrés internacional sobre malalties d’aquest òrgan demanen menys, menys publicitat i més preus perles begudes alcohòliques. Malgrat els camps de futbol català estigui prohibida la venda d’alcohol, molts són els aficionats i més d’un esportista que prenen alcohol. Per això, reflectim aquest reportatge escrit al diari EL PAÍS.
Unitat mòbil d’escaneig hepàtic del British Liver Trust en el Congrés Internacional del Fetge, celebrat al mes de juny a Londres.
La quantitat més saludable de consum d’alcohol és zero. Però els hepatòlegs creuen que és una recomanació poc realista per la majoria de la població. En el Congrés Internacional del Fetge, que ha reunit a alguns dels majors experts del món a la matèria fa dues setmanes a Londres, van voler llençar un missatge per cuidar aquest òrgan essencial a les persones que no estan disposades per complert a la beguda: almenys, tres dies seguits a la setmana sense provar l’alcohol. I una advertència: no és una indicació aïllada. Ha de venir acompanyada de moderació i bona alimentació la resta dels dies.
Darrere d’aquest consell hi ha una realitat epidemiologia preocupant: Europa pateix la taxa més gran de consum d’alcohol del món i més de la meitat de les malalties hepàtiques tenen a veure amb la beguda, segons un informe de l’Associació Europe d’Estudi del Fetge (EASL, per les seves sigles a l’anglès) i la revista The Lancet. Cada any moren en el continent 287.000 persones per malalties hepàtiques, majoritàriament previsibles amb hàbits saludables , i la tendència va en augment: és un increment del 25% em respecte al 1990.
Les malalties del fetge, a més, tenen una característica que les diferencia d’altres: s’acarnissen amb persones joves i mitjana edat, especialment entre la població socialment més vulnerable. “Contrasta amb les malalties causades pel tabac i l’obesitat, com el càncer de pulmó i la diabetis del tipus 2, que causen morts típicament entre sexagenaris i septuagenaris”, diu el document. Les dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) mostren que les malalties del fetge són la segona causa d’anys de treball perduts a Europa, només per darrere de les coronàries.
Amb aquesta realitat en ment, Aleksander Krag, vicesecretari general d’EASL, demana una decidida reducció en el consum d’alcohol, a la seva promoció i un alça en els seus preus. “No és que li diguem a la gent que no poden beure res; molt bones regles: mantenir tres dies sense beure cada setmana, mai consumir més de cinc unitats d’alcohol d’una vegada i no més de deu a la setmana [una unitat no es correspon a una beguda; una copa de vi plena equival a tres unitats; una cervesa de 333 mil·lilitres (una llauna), són 1,5; un xarrup d’una beguda alta graduació, una unitat” explica Krag.
Origen de l’hepatitis aguda infantil, tot un misteri.
Krag ,matisa que aquestes quantitats, des del punt de vista de la malaltia hepàtica, poden ser tolerables, ja que el fetge és un òrgan amb alta capacitat de regeneració, però això no vol dir que siguin recomanables. “No has de beure una copa de vi pensant que és sa, sinó perquè t’agrada”.
El cert és que hi ha associats increments en el risc de patir certs càncers a partir de qualsevol quantitat d’alcohol, així i tot no només és tòxic, sinó també és additiu. Per això, molts professionals de la salut són molt contraris a fer recomanacions diferents de que es procuri beure el menys possible. I si no es consumeix gens, millor.
Juan Revenga, consultor en alimentació i salut, explica que “lògicament és millor beure menys” i descansar tres dies que no fer-ho, però creu que promoure el “consum moderat” és una “entelèquia”. “Val que el millor una cervesa o una copa de vi al dia no et va a fer pols el fetge, això no obstant tinc altres riscos. L’alcohol és additiu i et produeix una sensació de benestar que, a poc a poc que prens, sols voler una mica més. I, a la vegada, genera una habituació, perquè per trobar aquesta sensació cada vegada necessites més. A l’alcohol, la millor quantitat és zero” resumeix.
Malgrat que hi ha diferències d’opinió sobre com llençar el missatge per reduir el consum, existeix una clara unanimitat entre els experts en la convivència de fer-lo. I per això, hi ha dues eines molt efectives: apujar el preu i baixar la promoció. “Està molt documentat que el preu de l’alcohol importa. A Gal·les i Escòcia van posar un preu mínim i de la nit al dia va baixar el consum”, explica Krag. Això no només hauria d’aplicar-se a les begudes alcohòliques, sinó també al menjar insà, en opinió del vicepresident d’ EASL, per la qual cosa demana als polítics impostos diferenciats:” Sabem que les verdures són bones, però molts dels nostres pacients no poden permetre’ls-hi i van directament al menjar ràpid”.
L’altra font que pot ajudar a canviar hàbits és regular la promoció d’ambos, tant l’alcohol com aliments poc saludables. “Hi ha una raó per la qual les campanyes tenen un enorme pressupost a publicitat. Això no obstant, ¿per què és legal anunciar alcohol?, es pregunta Krag. El compara amb el tabac, i per això la promoció està prohibida des de fa anys en quasi tots els països occidentals i els envasos dels quals adverteixen sobre els perills per la salut del seu consum. “¿Per què no implementar aquestes mesures senzilles? A la indústria de l’alcohol no li agradaria, però es tracta de protegir a la ciutadania” raona.
Una malaltia que no avisa
Un dels problemes de les malalties hepàtiques es que molt sovint són silencioses i no avisen fins que resulta massa tard. “La majoria de persones amb cirrosi sense diagnosticar tenen test sanguini normals” assegura l’informe de l’EASL i The Lancet.
“El 90% de les malalties hepàtiques es poden preveure, i el que incrementa el risc són dues coses: primer, l’alcohol i, segon, els riscos metabòlics associats amb el sobrepès i la diabetis tipus 2”, assegura Venessa Hedith portaveu de la BLT. “Sabem que si localitzem la malaltia primerenca aviat podem evitar que el mal progressi i en alguns casos, fins i tot, revertir-la.