LES INTOXICACIONS ALIMENTÀRIES DE L’ESTIU

Font: OCU (Organització de Consumidors i Usuaris)


La calor i el relaxament de l’estiu són moltes vegades un motiu idoni per les intoxicacions alimentàries. Però, en contra del que molts pensen, es produeixen més a la llar que fora de casa. Seguint uns consells de seguretat alimentaria per limitar el risc.
Per què s’espatlla més el menjar a l’estiu?
Les intoxicacions alimentàries són més freqüents a l’estiu i també solen ser més greus (una de les principals complicacions és la deshidratació). Altres estius hem assistit a greus casos d’intoxicació per listeriosi, per exemple.
Atents a les intoxicacions a casa
Les dades oficials parlen d’una major incidència de les intoxicacions pel consum d’aliments a la llar que fora d’ella. ¿Com arriben a produir-se? ¿Per què s’espatllen els aliments més a l’estiu?
És cert que durant les vacances es relaxen les consums, ens saltem horaris, mengem fora, a vegades descuidem algunes mesures d’higiene, perllonguem la sobretaula… A més, les altes temperatures pròpies de l’època afavoreixen el creixement de microorganismes als aliments i a vegades la cadena del fred es trenca amb més facilitat.
Combinacions perilloses
La proliferació dels gèrmens es produeix per la combinació de tres factors:
• Elevada temperatura. La majoria dels bacteris es produeixen de forma òptima a 37°. Per dificultar la seva proliferació es deuen mantenir per sota dels 5° aquells aliments que han d’estar refrigerats i, per altra, assolir almenys els 65° durant dos minuts al cuinar-los.
• Nutrients i humitat. On hi ha restes orgàniques, si a més hi ha humitat, és més fàcil que es reprodueixin els gèrmens.
• Temps: Alguns bacteris es divideixen molt ràpidament, i en poc temps poden aconseguir un nombre prou important com per provocar danys al consumidor.
Principis bàsics de seguretat alimentària
L’objectiu és, per tant, evitar que els bacteris perillosos arribin als nostres aliments i evitar que es multipliquen. Mantenir una escrupolosa higiene i la correcta manipulació d’aliments són la forma més eficaç de reduir riscos.
1. Extrema la higiene personal. Rentada curosament de les mans si vas al bany, si toques animals, plantes, terra, etc. I sempre abans de manipular aliments.
2. Després de cuinar, refrigera el dinar quan abans possible, no la deixis a temperatura ambient, ja que és la més perillosa.
3. Si surts al camp o la platja, arriba el menjar en recipients molt nets i hermèticament tancats. Mantingues fresca la nevera o cistell amb el dinar, amb acumuladors o una borsa de gels, o refrigera amb aigua del mar o riu.
4. Les sobres de dinar, a la nevera… o a les escombraries.
5. Deixa els aliments tapats i ben protegits: així evitar-les les visites dels insectes, que poden transmetre la intoxicació.
6. Evita la contaminació creuada: taules, plats o coberts que hagis usat amb aliments crus, no els utilitzis altra vegada amb els cuinats sense haver-los rentat. Usa coberts nets en servir les salses, enciams o guisats.
7. Reescalfa només la porció que vagis a consumir.
8. A la compra, deixa pel final els aliments que necessiten refrigeració i dona’t prisa per tornar a ficar-los al fred.
9. Tingues especial cura amb els productes amb salses, amb maionesa refrigeració i donat pressa per tornar a ficar-los al fred.
10. Si estàs en un lloc on l’aigua no t’ofereix, prendre-la embotellada i sense gel. Tingues cura en aquest cas també amb les verdures fresc i els mol·luscos.
¿Com actuar davant una intoxicació?
Recorda que davant una intoxicació, la clau és la rehidratació.
• Pren sèrum comprant o un preparat alcalí casolà (amb un litre, ½ cullerada de sal i ½ de bicarbonat sòdic, dues cullerades de sucre i suc d’una llimona).
• S l’afectat és un nen, una persona gran o persona de ris i no millora en 12 hores, s’ha d’anar a urgències. Els adults sans poden esperar una mica més.
• Si la febre és molt alta de 38° hauràs d’anar al metge.
• Si la diarrea o els vòmits són sanguinolents, també s’ha d’anar al metge.
• Quan cessin els vòmits, s’ha d’anar començant a menjar alguna cosa: una dieta tova i astringent, arròs cuit, patata o pastanaga cuita, brous, o sopes suaus… Només quan això es toleri bé es pot anar introduint altres aliments.