LA LESIÓ DE CREUAT A LES JUGADORES QUATRIPLICA ALS DELS JUGADORS DE FUTBOL

Les lesions al futbol femení tenen una incidència molt particular. Sense anar més lluny, el passat dilluns van conèixer aquesta lesió a les cames d’Alexia Putellas, la millor jugadora del món, amb la selecció espanyola.

Sobretot en el que respecta al temut Lligament Creuat Anterior (LCA). Les xifres dels estudis fets a la Mutualitat de Futbolistes a Catalunya, en comparatives entre el futbol masculí i femení, ho deixen clar. Proporcionalment, les noies pateixen quatre vegades més aquesta lesió respecte als nois.
Repassem les lesions més comunes que es donen al futbol femení:
Trencament del LCA: una de les lesions més recurrents en el futbol femení:
Les lesions de genoll són entre 3 i 4 més freqüents en jugadores de la Mutualitat de Futbolistes Delegació Catalana, que en els nois, concretament les lesions del lligament creuat anterior (LCA). El placatge és responsable en el 50% dels casos, però l’absència de contacte no evita el trencament: aturades brusques, salts i rotacions, moviments en fals… Totes aquestes situacions amenacen els genolls. S’investiga regularment per identificar millor les causes i saber com prevenir-les mitjançant programes adaptats.
Les dones tenen predisposicions anatòmiques que expliquen la seva vulnerabilitat a aquest fenomen de lesions. La seva pelvis més ampla i la seva osca intercondílies més estreta generarien una angulació i una distribució de forces en el genoll diferents de la dels homes.
El lligament plàstia és l’operació per reparar el lligament creuat. Sense cirurgia, tornar a practicar un esport d’alt impacte com el futbol serà molt arriscat.

Factors físics i morfològics

Les dones, la majoria tenen les cames en valg, el a dir, dels genolls als peus fan com una V inversa. Aquesta és una de les causes més freqüents a l’hora de lesionar-se de Lligament Creuat Anterior (LCA), quan es fas un salt i impactes a posteriori amb el terra. Sol notar-se un cruixit que és molt significatiu.

Però no només és aquest aspecte de la morfologia física la que ajuda a aquesta lesió. També la menstruació. S’ha comprovat que hi ha períodes d’aquesta menstruació que comporta la pèrdua d’estrògens. Aquesta hormona és fonamental pel múscul, ja que li dona força i reté la massa muscular. Per això, és un factor a tenir en compte.º

El Dr. Ramón Cugat i el seu equip de l’Institut Cugat i la Mutualitat de Futbolistes estan investigant per preveure aquesta lesió que arrosseguen moltes noies. De fet el pròxim mes de setembre es farà a Barcelona una Jornada Internacional  on es tractarà la lesió del LCA en les dones, amb la participació de traumatòlegs de primera línia mundial, entre els que es trobaran els nostres metges de la Mutualitat de Futbolistes encapçalada pel Dr. Ramón Cugat.