COM PREVENIR UN ESQUINÇAMENT DE TURMELL

La majoria de jugadors de futbol ha patit o patirà una lesió tan comuna com és aquesta. L’esquinçament de turmell consisteix en un sobreestirament dels lligaments d’aquest, sent més freqüent el de la part externa. Aquesta patologia afecta a tota mena de persones, esportistes professionals, amateurs i també a gent que no realitza cap classe d’esport.
Et donen una sèrie de consells per anar treballant, sobretot, la propiocepció el turmell, una forma molt bona per a potenciar i anar millorant l’estabilitat de l’articulació per així preveure un futur esquinçament del turmell
EXERCICIS DE PREVENCIÓ
Ens col·locarem dempeus sense calçat sobre el terra i prop d’algun objecte on poder subjectar-nos per seguretat, únicament ho faré si ens desequilibrem per evitar caure. Farem de 10 a 15 repeticions de cada exercici.
1. Punteres i talons:
Fem exercicis de flexió/extensió del turmell, alternant el suport en el taló i zona anterior del peu.
2. Suport monòpoda a terra:
Aixecarem un peu del terra de forma que carregarem tot el pes sobre l’altre. Una vegada estem estables en un sols peu mantindrem la posició durant 30 segons. Quan aconseguim realitzar-ho sense problemes amb els ulls oberts, ho farem amb els ulls tancats. Mantenir sempre el genoll del peu de suport amb una lleugera flexió.
3. Caminar de talons:
Caminarem donant suport principalment el taló i mantenint els dits elevats del terra. Tindrem la precaució amb l’entorn al qual el fem.
4. Caminar de puntetes:
Caminarem donant suport als dits i mantenint el taló elevat del terra.
5. Marxa amb suport al bord intern del peu.
6. Marxa amb suport al bord extern del peu
7. Salts peus junts:
Saltarem amb els dos peus i donarem suports en caure als dos peus.
8. Salts amb els peus junts:
Saltarem amb els dos peus i donarem suport en caure sobre el peu que volem treballar.
9. Salts a la pota coixa:
Saltarem amb els dos peus i donarem suport en caure sobre el peu que volem fer feina.
10. Suport monòpoda sobre una superfície inestable:
Ens posarem a pota coixa amb el genoll una mica flexionat i mantindrem l’equilibri uns 30 segons.
Són exercicis senzills i ràpids i que no requereixen molts mitjans, però que aporten molts beneficis per prevenir un esquinçament de turmell, sobretot en aquesta època de l’any on dintre de poc temps començaran la majoria de les pretemporades futbolístiques.