QUÈ FER DAVANT UN COP A LES DENTS DE LLETS DELS PETITS FUTBOLISTES

Actuar amb coneixement i rapidesa és fonamental quan un nen pateix un cop a les dents de llet. T’expliquem tot el que has de fer.
Qualsevol pare sap que els nens són inquiets. Que els més petits que juguen al futbol s’esforcen i que les caigudes són habituals en aquest esport. Per això no és estrany que cada cert temps els petits pateixin algun cop a la boca que afecti les dents de llet.
Un impacte a les peces temporals ocasiona dolor i pot afectar l’estructura de l’element. Però a més, per l’estreta relació de les arrels de les dents amb les permanents que s’estan formant, pot haver-hi conseqüències a la dentició definitiva.
És així quan un cop a les dents de llet s’ha d’abordar de manera especial. ¿Què s’ha de fer si el teu fill és llàstima la boca?
Cops en les dents de llet
A la infància, les caigudes i els cops a la boca són bastant freqüents. Sobretot quan els nens comencen a caminar, durant els seus jocs i a la pràctica del futbol o qualsevol altre esport.
Les peces dentàries més afectades són els incisius superiors, per estar més exposades. Has de saber que aquestes dents es canvien al voltant dels 6 i 7, i, per tant, afecten els més petits que juguen al futbol a les diferents categories de Benjamí. Aquesta dada a considerar per saber quin tipus de dentició ha estat compromesa.
Patir un cop a les dents de llet pot provocar lesions de diferent gravetat. Segons la severitat del traumatisme variaran les manifestacions i les seves conseqüències.
Els casos més lleus consisteixen en cops que produeixen dolor instantani, però no afecten la integritat de la dent ni la seva mobilitat. En canvi, els impactes més seriosos poden generar algunes de les següents situacions:
• Fractura dentària: es trenca un part de la corona de la dent. Poden ser fissures superficials o bé desprendre’s un tros de l’element.
• Subluxació: el cop danya el priodont, hi ha sagnat a la geniva i la peça de llet té mobilitat
• Desplaçament de la dent: la dent es mou cap a un costat (luxació), cap a fora (extrusió) o cap a dins de l’alvèol (intrusió).
• Avulsió: sortida de la totalitat de la dent fora de la boca.
Aquest tipus de cops a les dents de llet solen acompanyar-se de ferides als llavis i la llengua. Poden també comprometre’s i fracturar-se l’os que sosté les peces dentàries.
Complicacions
Malgrat el nen no es queixi de dolor ni presenti molèsties, després del cop patit a les dents de llet hi ha algunes complicacions que poden aparèixer. Les mateixes sorgeixen amb el pas dels dies o fins i tot varius mesos després.
L’aparició d’un punt de pus, un abscés o la inflamació de la geniva són manifestacions que ens indiquen que hi ha algun problema amb la dent colpejada.
El canvi de color i l’ofuscament de la corona també denuncien un mal en l’interior de la peça. La mobilitat dentària de manera prematura és altre signe que pot aparèixer després d’un cop al terreny de joc.
Se sol tractar de la mort polpar. I això augmenta el risc d’infeccions i danys al germen de l’element que sortirà permanentment.
Haurien d’anar a l’odontòleg davant de qualsevol d’aquestes manifestacions.
Una altra de les complicacions relacionades amb els traumatismes a les peces de llet són els efectes a les dents definitius. Aquests s’evidencien recent quan les dents definitives apareixen a la boca.
Taques blanques o marrons a la corona, defectes a l’esmalt o la formació incompleta de l’arrel són alguns exemples d’aquestes conseqüències. També el retard o els problemes d’erupció o les malposicions d’aquests elements.
¿Què hem de fer davant un cop a les dents de llet?
Quan un jove jugador de futbol pateix un traumatisme a la boca, el primer que farem és tractar de calmar-lo i tranquil·litzar-lo. L’adult ha d’actuar amb paciència i serenitat per transmetre confiança al petit.
Després serà necessari netejar la ferida amb aigua o una gasa humida neta. I, en cas que hi hagi sagnat dels teixits tous, exercir pressió per detenir l’hemorràgia. Això permetrà observar amb deteniment el que ha passat i comprovar la gravetat de la qüestió o lesió dental.
És fonamental no mobilitzar les dents ni tocar molt la zona. I es pot col·locar una compresa freda a la regió per disminuir les molèsties i la inflamació.
Una vegada controlat aquest primer moment, hem de comunicar-nos amb l’odontopediatra. S’ha d’informar el professional del qual ha passat i concertar una revisió immediata. Per més mínim que paregui el cop, al tractar-se de dents de llet, s’ha de fer una avaluació exhaustiva.
Les peces temporals estan en estreta relació amb els elements definitius que s’estan formant a l’interior de l’os. I malgrat que sembli que tot està bé a la boca, un examen clínic i radiogràfic ajudaran a destacar possibles lesions més profundes.
Com actuar a cada situació
Si la dent de llet s’ha partit, serà necessària la seva restauració. Els pares poden buscar el fragment perdut per si el dentista considera utilitzar-per reconstruir la peça. Però de cap manera hauran d’intentar pegar-li amb remeis casolans.
En aquest cas, si el nen no presenta altres molèsties, es poden esperar un part de dies per anar al dentista. Això no obstant no ha de passar molt de temps, doncs la fractura deixa teixit dentari exposat que s’ha de protegir amb el tractament adequat.
Un punt vermell o de sang en la dent partida és un indicatiu de la polpa ha estat afectada. Llavors, serà convenient acudir amb promptitud al dentista per rebre el tractament oportú.
Quan la peça dentària té mobilitat o s’ha desplaçat, el nen ha de mossegar suaument un tros de gasa neta. Després s’anirà al dentista perquè torni a posicionar i fixar la dent al seu lloc.
Els pares poden buscar la peça perduda, però en cap cas han d’intentar reinserir-la a la boca. En manipular-la s’ha d’evitar tocar la zona del nas. I s’hauria de transportar en un got de llet o aigua destil·lada.
De totes maneres, no és una acció indispensable. Ja que la majoria de les vegades l’element sortit es descarta.
És que en general, els professionals solen evitar la reimplantació de les dents de llet. A la maniobra existeix la possibilitat de danyar la dent permanent que es troba dins de l’os. Sempre la prioritat a aquests tipus de cops és preservar la salut de les peces definitives.
Quan anar d’urgències al dentista ràpidament
Sempre que un nen pateixi un cop a les dents de llet és necessari visitar a l’odontopediatra. Però segon la gravetat del problema podràs actuar amb més calma o necessitaràs moure’s amb pressa.
Aquestes són algunes de les situacions que exigeixen que arribis al petit immediatament a urgències.