ELS ATACS DE COR AL FUTBOL

L’esport intens que practica un futbolista, o qualsevol esportista d’elit, suposa un esforç extra pel cor. I si hi ha de base una cardiopatia congènita o hereditària sense diagnosticar augmenta el risc d’aturada cardíaca sobtada o mort sobtada.

Els casos de futbolistes mediàtics ens fan recordar-nos d’aquesta patologia cardíaca, malgrat pel nombre de practicants del nostre esport a tot el món, aquestes situacions tant a l’esport professional com amateur es dona en un percentatge poc elevat.

Els casos de futbolistes com Dani Jarque, Antonio Puerta o Christian Eriksen que van caure desplomats en ple entrenament o partit tenen un impacta sobre tots els que admirem aquest esport. Afortunadament, el danès es va recuperar i no ha passat a omplir la llista d’esportistes morts per aturada cardíaca sobtada al camp de joc.

Però, es quelcom que pot succeir entre qualsevol esportista -sigui d’elit o no, però realitzi esport de competició- si pateix una malaltia cardiovascular i no porta cap tipus de control.

Per això des de la Mutualitat de Futbolistes repetim aquest tipus d’article per conscienciar als nostres mutualistes. I de fet des de la Mutualitat s’han fet conferències per tot el territori gràcies a la col·laboració de Ricard Serra Grima, i Francesc Carreras:

S’estima que 3 de cada 1000 esportistes joves tenen algun tipus de malaltia cardiovascular que tenen el risc de patir alguna malaltia cardiovascular que els pot posar en risc de patir situacions cardiovasculars o, fins i tot, mort sobtada durant la pràctica esportiva. Casos que s’han donat en la nostra Delegació a Catalunya, i que, en alguns casos, s’han pogut recuperar.

Esport i mort sobtada

La relació entre mort sobtada i esport intens està més que demostrada.

La Fundació Espanyol del Cor explica que durant la pràctica esportiva augmenta la freqüència cardíaca, la tensió arterial i contractilitat del cor, el que produeix un augment de la demanda d’oxigen. També hi ha una bona dosi d’estrès.

Tot això posa a prova al cor, se li exigeix molt més. Per això, si hi ha una malaltia cardiovascular de base sense diagnosticar, i òbviament sense tractar, el desenllaç és fatal. El que no vol dir que fer esport provoca la mort sobtada. Res de això, només la gent que té patologies cardíaques amagades, hereditàries, o que no estan controlades.

Mort sobtada

En menors de 35 anys, les causes més comunes de mort sobtada són les cardiopaties congènites, és a dir, problemes al cor amb el que es neix (a les vàlvules o a l’origen de les artèries que porten sang, per exemple); o cardiopaties hereditàries.

Un estudi de la St. George’s University of London realitzat al 2018 revela que la mortalitat entre els jugadors joves de futbol de l’Associació Anglesa de Futbol és tres vegades més freqüent del que es pensava. Segons aquest investigació, la majoria de morts es van produir per malalties del cor no diagnosticades.

Identificar a temps un problema del cor

Per evitar riscos, els experts recomanen realitzar un reconeixement als nens i als adolescents que vagin a practicar esport de competició abans de l’inici del curs esportiu. Aquesta hauria de ser una responsabilitat dels pares, sobretot si a la família hi ha hagut algun cas de cardiopaties greus. Fer una prova d’esforç addicional a la revisió mèdica obligatòria per les diferents federacions.

Així de senzill pot resultar un esdeveniment cardiovascular, per exemple, a la meitat d’un partit de futbol: Realitzant un adequat reconeixement és possible detectar de forma precoç aquestes malalties, completar l’estudi amb les proves necessàries i realitzar el tractament assenyalat en cada cas. Permet, en definitiva, practicar esport de forma més segura,

Aquest examen detallat hauria d’incloure:

  • Una bateria de preguntes en relació a la presència de símptomes i antecedents familiars.
  • Una exploració física amb mesura de la tensió arterial i un electrocardiograma.

Senyals d’alarma que no es poden fer esperar

Una revisió prèvia, insistim, és la millor estratègia preventiva, però hi ha ocasions on no es pot esperar.

Els següents símptomes poden ser una senyal clara de que és necessari anar urgentment al cardiòleg.

  • Dolor al pit.
  • Sensació de que el cor va molt ràpid o palpitacions.
  • Disminució o pèrdua del nivell de consciència durant la pràctica de l’exercici físic (entrenament o competició)

Evitar que els joves comencin a fumar

L’esport és un hàbit càrdio saludable, però és molt important fer-ho de forma segura. Els cardiòlegs volen sensibilitzar a la societat de la importància d’aquests reconeixements, amb l’objectiu de que siguin implantats en un futur no molt llunyà com a part de la pràctica habitual dels esportistes de competicions menors d’edat, com ja succeeix a Itàlia i Israel.

La polèmica de l’electrocardiograma

Les revisions esportives han inclòs sempre aquest tipus de prova, però recentment la American Academy of Pedriatics ha desaconsellat la realització rutinària d’electrocardiogrames entre esportistes d’elit, no amateurs.

La raó es que suposadament donaven molts falsos positius (és a dir, casos en els que l’electrocardiograma suggereix una alteració quan, en la realitat, el cor no presenta cap problema).

En canvi, són molts cardiòlegs els que opinen  que un electrocardiograma és important per comprovar possibles alteracions en els batejos del cor. La polèmica està servida.

Senyals visibles que alerten de risc cardiovascular

Però, en consonància amb les recomanacions de la European Society of Cardiology, és molt important seguir fent electrocardiogrames entre els esportistes joves. Com per exemple a les revisions mèdiques federatives. El cost econòmic no es res amb el cost emocional que poden patir els pares davant la mort sobtada del seu fill o filla.

  • La principal causa de la mort sobtada relacionada amb l’exercici físic és la cardiovascular, i dintre d’aquesta hi ha diverses patologies potencialment letals com canalopaties, síndromes de preexcitació i miocardiopaties, que són susceptibles de ser detectades mitjançant el ECG abans de manifestar-se clínicament.