CATALUNYA LIDERA LA INVESTIGACIÓ SOBRE EL TRENCAMENT DE LLIGAMENT A LES DONES FUTBOLISTES

L’Institut Cugat i la Mutualitat de Futbolistes es converteixen en el centre mundial de l’estudi sobre el trencament del Lligament Creuat Anterior (LCA) a les dones, que quadruplica la mateixa lesió als homes.

A l’Hotel Don Jaume de Castelldefels, s’ha celebrat durant tot el matí el Congrès sobre el Lligament Creuat Anterior (LCA) a les dones futbolistes liderat pel prestigiós traumatòleg president del Comitè Mèdic Assessor de la Mutualitat de Futbolistes, Ramon Cugat. La Jornada s’ha iniciat amb una benvinguda de Ramon Cugat en representació de l’Institut Cugat on ha destacat: “ Hem de continuant treballant perque les nostres jugadores puguin preveure aquesta greu lesió, i si la tenen de tornar-les amb totes les garanties al món del futbol”.

Un dels punts més significatius ha arribat a l’hora de parlar de l’epidemiologia de l’LCA al futbol femení, on un estudi fet per la metgessa de la Mutualitat de Futbolistes, Ester Sala: “Des del 2016 aquesta lesió ha incrementat a les dones practicants de futbol en gran messura per l’evolució de llicències en un 240%”. Una dada molt significativa que parla de la gravetat d’aquest trencament de l’LCA a les dones futbolistes.

L’estudi hormonal produït durant la menstruació potser un factor a tenir en compte a l’hora de patí aquesta lesió , així com la biomecànica específica de les dones, amb cames en valg.  També s’ha tractat sobre els factors psicosocials a l’hora de la rehabilitació d’aquesta lesió a les dones.

A la Jornada hem pogut conèixer de primera mà l’experiència d’aquesta lesió patida per jugadores professionals com la jugadora del FC Barcelona, Bruna Vilamala, que ha assenyalat. “M’he lesionat dues vegades i només amb treball i seguint el pas que et marquen els professionals mèdics es pot tornar amb garanties a jugar a futbol”. També han aportat la seva experiència la jugadora del RCD Espanyol, Marta Turmo, i les jugadores Clara Cos i Sara Mérida.

El director general de la Mutualitat de futbolistes, Jose Elias ha estat present a la Jornada Médica, com també la cap dels serveis mèdics de la Real Federació Easpanyola de Futbol, Elena Herrero.