ESCOLLIR LA BOTA ADEQUADA PER CADA TERRENY DE JOC

No és la primera vegada que des de la web de la Mutualitat de Futbolistes us parlem de com escollir la bota adequada per cada terreny de joc. Una mala elecció és sinònim de lesions i algunes poden ser greus. Els pares i les mares han de fugir del desig dels fills de portar les botes que porten els millors jugadors del món, ja que aquests, primer són professionals i juguen sobre gespa natural, cosa que no és gens habituals als terrenys de joc de Catalunya, perquè la majoria són de gespa artificial.
Utilitzar la bota adequada evita el risc de lesió greu i augmenta el nivell de joc del jugador tant als entrenaments com als partits. Una bona bota de futbol adequada pot ser la diferència entre una lesió greu i una experiència satisfactòria practicant el futbol.
Existeixen molts tipus de botes de futbol, per evitar qualsevol errada i oferir-li al teu fill la millor que s’adapti al seu estil, camp i posició, i tipus de gespa.
Botes per gespa natural
BOTES AMB TACS SF (SOFT GROUND [SOL TOU])
Es tracta d’una bota que només pot fer servir-se a la gespa natural. Parlem de les que porten soles SG, més pròximes als tacs d’alumini, encara que avui en dia quasi totes les botes de futbol estan fetes amb tacs de goma o en alguns casos combinats amb tacs de goma i alumini. Els professionals aconsellen calçar-se aquests tipus de bota a la gespa humida o tova, per un sol o terra tova.
La raó del seu ús amb un camp moll es deu al fet que amb les soles mixtes o tacs d’alumini s’aconsegueix major tracció i subjecció, quelcom no passaria si usem gespa artificial o moqueta. Amb aquestes botes evitem relliscades en fer canvis bruscos de direcció i dona estabilitat a les nostres cames.
La majoria dels jugadors professionals fan ús de botes de futbol FG, però n’hi ha que utilitzen botes de futbol per gesta humida o tova per afavorir el seu estil de joc, com canvis de ritme ràpids i trobar constantment el desequilibri a totes les zones del camp.
o SUPERFICIE: Gespa natural (humit i tou).
o TACS: 6-10 Tacs d’alumini, goma, sola mixta (alumini i goma).
o OBJECTIU: Estabilitat i adherència.
BOTES DE TACS FG (FIRM GROUND)
Els tipus de botes de futbol més usades són les de sola FC, les que tots coneixem amb 4-14 tacs de diferents longituds, en forma de con i laminats. Aquestes solen portar més tacs que les SG i s’usen a camps de gespa natural, però també és aconsellable la seva utilització en camps de gespa natural, però també és aconsellable la seva utilització en camps de gespa artificial de tercera generació, el de pèl llarg i més semblants al natural, si tenen tacs curts i no laminats per no córrer el risc de trencar-los.
Malgrat tot, hem d’avisar que a la gespa artificial les botes FG pateixen més, ja que la superfície artificial és més abrasiva i desgasta els tacs. Si jugues en els pocs camps de terra que encara queden, les botes de sola FG serveixen per terra enfangada.
o SUPERFICIE: Gespa natural i artificial de 3a generació.
o TACS: Entre 9 i 14 tacs de goma.
o OBJECTIU: Comoditat a l’hora de girar i en velocitat.
Botes de futbol de gespa artificial
És important tenir en compte que els temps canvien, i la gespa artificial també evoluciona.
En primer lloc, es troba la de Primera Generació, que més que gespa artificial es el que anomenem moqueta, una superfície on els tacs no aporten gens d’adherència.
I després existeixen les més comunes entre els equips de barri, pobles, ciutats i professionals de categories més inferiors, que són els de 2a i 3a generació, sent els últims bastants semblants a la gespa artificial.
BOTES DE FUTBOL AG (ARTIFICIAL GROUND)
Abans dèiem que les FG eren les més conegudes pel públic en general gràcies al fet que molts jugadors professionals les utilitzen, però al futbol amateur els camps no solen ser de gespa natural, així que la majoria de nens i nenes usen les botes de sola AG (ARTIFICIAL GROUND) per gespa artificial.
Per distribuir millor el pes, les botes AG compten amb un nombre de tacs majors que les FG i la seva forma és cònica i la punta amb goma, el que afavoreix l’amortiment i un menor risc de lesions a l’impacte. Aquest tipus de sabatilles estan orientades per camps de 3a generació i 2a si posseeixen uns 21 tacs, les que només tenen 13 tacs són més aconsellables només per camps més similars als de gespa natural.
o SUPERFÍCIE: Gespa artificial de 2a i 3a generació.
o TACS: Entre 13 i 21 tacs cònics amb acabats de goma.
o OBJECTIU: Adherència segura en gespa artificial.
BOTES DE FUTBOL TURF O MULTITACS
Les coneixem com les famoses multitacs, els tipus de botes de futbol barates per excel·lència, però que tenen un nom específic per la seva sola, anomenada TURF. La característica principal d’aquestes sabatilles són els múltiples tacs petits de goma que disminueixen en gran manera la pressió a la trepitjada, molt important en terrenys on els tacs quasi no es claven. Quant a la superfície on les hem d’usar, la més aconsellable és la gespa de 1a generació, la moqueta, i podrem utilitzar-les per la gespa artificial de segona generació, malgrat que si aquesta es troba humida o mullada, podem relliscar bastant.
Si encara jugueu en camps de terra teniu l’opció de fer servir botes de TURF, fins i tot en ciment, encara que els camps de futbol sala de carrer existeix altre tipus de bota.
o SUPERFÍCIE: Gespa artificial de 1a generació (moqueta) i 2a generació (perill en mullat) i ciment.
o TACS: Múltiples tacs curts de goma.
o OBJECTIU: Adherència a superfícies on el tac no es clava.
Botes de futbol sala
Al costat de les de multitacs les altres botes de futbol barates són les de futbol sala, més comuns en les tendes esportives i més comprades per les aficions al futbol que juguen amb els col·legues al carrer o als pavellons. Les sabatilles de futbol sala compten amb una sola llisa de goma i estan recomanades per jugar sobre ciment o fusta, les superfícies en les quals es construeixen els camps de futbol sala.
Una de les recomanacions que solen donar els més experimentats en botes de futbol és que si es juga sobre ciment la sola ha de ser una mica més gruixuda, ja que l’impacta és més danyí que al parquet.
La importància del tipus de joc per escollir una sabatilla
Malgrat sembli que no importa, la posició que cadascú ocupa dintre del camp és un factor a tenir en compte per escollir la teva sabatilla. Els avanços tecnològics també han afectat en gran manera a la fabricació de botes de futbol, poc queda d’aquells anys on totes les estrelles calçaven els mateixos tenis negres donant igual les característiques del joc.
Ara els grans futbolistes mundials porten models diferents i adequats al seu lloc al sistema tàctic, i toc de pilota. Les marques més conegudes compten amb diverses línies diferents segons cada jugador:
o VELOCITAT: Les més lleugeres del mercat, afavoreixen molt el joc de futbolistes que exploten la seva velocitat, com els extrems o davanters.
o TOC: Cada estrella té un estil de joc on predominen els tocs ràpids i en curt, s’encarreguen de la distribució del joc. Doncs ells usen botes que les garanteixin una bona sensació amb la pilota per així aconseguir més precisió.
o POTÈNCIA: Aquest tipus de botes són les més utilitzades per futbolistes que realitzen desplaçaments llargs de pilota, jugadors que solen caracteritzar-se per trets de llarga distància i complicats pel porter per la seva velocitat. Defenses o davanters són els més assidus a pilota aturada.
o CLÀSSIQUES: Els que fan servir botes clàssiques no busquen res especial, només comoditat per jugar al futbol. Principalment, estan fabricades en pell i s’adeqüen molt bé als peus. Les tradicionals ‘Copa Mundial’ són un dels models que encara se continuen venent.
Escollir la bota segons la posició al camp.
Ara que coneixem els tipus de botes de futbol que existeixen segons la superfície a la qual juguis, també és bon saber quina és la millor segons la posició del camp en la que et mous cada partit. Amb les noves tecnologies, les marques han aconseguit crear botes adaptades a les necessitats de cada jugador. Per exemple, davanters i defenses no acompleixen la mateixa activitat, un golejador necessita potència en els tirs i precisió, per altre costat, un defensa necessita resistència i agilitat per marcar als davanters.