FRACTURES DE PEU I TURMELL AL FUTBOL

Fractura de turmell
Les fractures de turmell són les més freqüents de totes les lesions esportives i futbolistes amb afectació òssia. Són fractures a les quals es trenca la tíbia i el peroné distals (a la base), les quals formen juntament amb l’astràgal l’articulació del turmell. Peroné, tíbia i astràgal són de fet els tres ossos del turmell.
El mecanisme de lesió és una combinació de rotació i desplaçament lateral, podent ser aquest última pronació (més greu) o supinació (més freqüent). Realment aquest mecanisme és el mateix que veiem en un esquinç de turmell, però amb una energia molt més gran.
Hem de diferenciar aquestes fractures de rotació d’altres molt més greus, les fractures del piló tibial, de molt pitjor pronòstic i que es produeixen en caure des d’altura. A les fractures de piló, la massa corporal cau sobre el turmell amb gran inèrcia multiplicant el pes i danyant el cartílag. Per la seva part, a les fractures de turmell típiques del futbol, que denominem fractures per rotació, el pronòstic és molt millor si són ben tractades. La rotació del cos i la inversió/eversió del peu superen la capacitat de resistència del turmell.
La força corporal fractura habitualment el peroné primer, i la tíbia i la sindesmosi (els lligaments que els uneixen) després, en un ordre seqüencial. Estudiant el patró de fractura a una radiografia simple, som capaços de conèixer si la fractura ha estat en eversió (executat quan es desvia fora del seu eix) o en supinació (esquinçament per la part externa).
En un primer moment, la deformitat externa del turmell al terreny de joc sol ser molt impactant causant un gran dolor al pacient. És important anar urgentment a un centre d’urgències de la Mutualitat de Futbolistes a Catalunya per fer un tractament inicial de la fractura que consisteix a reduir la fractura (col·locar el turmell), per evitar complicacions de la pell i els músculs del turmell-peu, a l’espera del tractament final. El tractament definitiu s’establirà en funció d’uns criteris, com el mecanisme de producció (supinació/pronació), l’afectació de la sindesmosi, la restauració de l’anatomia del turmell després de la col·locació inicial d’una fèrula. En els pacients joves i esportistes habitualment es fa una fixació interna de la fractura utilitzant una placa per al peroné i uns cargols de compressió per la tíbia, en els primers set dies després de la fractura.
Sempre valorant la sindesmosi, o lligaments que uneixen la tibial i el peroné per tractar-la a més si està afectada, mitjançant sistema de tensió elàstic o un cargol temporal (6 setmanes), que es retira passat aquest període.
Després de la cirurgia del turmell, habitualment s’està unes tres setmanes sense donar suport a aquest turmell, però realitzant exercicis de mobilitat i enfortiment, per a partir d’aquest moment començar la càrrega amb muletes i intensificar el tractament de fisioteràpia i rehabilitació. En funció de si molesta el material posteriorment, es pot retirar mitjançant una nova intervenció a partir dels sis mesos de l’operació.
Fractura de la Cua del Cinquè Metatarsià
Ens referim a les fractures de la cua del 5è metatarsià per arrencament, és a dir, per mecanisme indirecte. Aquestes fractures són juntament amb les fractures de turmell, la lesió a escala de l’os que es dona en el context d’un esquinçament violent del turmell. El mecanisme de supinació del turmell i la rotació del pes corporal al voltant d’aquest, fan que la càpsula del turmell i els tendons del peroné es tensin per subjectar l’articulació. A les fractures del 5è metatarsià, la tensió que es produeix és tan gran, que arranquen la cua del cinquè metatarsià al qual està inserit el tendó del múscul peroné curt i la càpsula postero-lateral del turmell. Solen passar en canviar la direcció al futbol, o bé aterrar amb el peu i el turmell en inversió després d’un salt.
El fragment de la cua del 5è metatarsià té la tendència a desplaçar-se per la tracció del tendó peroné curt, que inserta just a la punta del metatarsià. Als casos de fractura desplaçada, en casos d’esportistes que requereixin una recuperació ràpida, s’utilitzen uns cargols canulats de compressió per fixar aquestes fractures.
Fractures múltiples de metatarsians
Les fractures dels metatarsians per traumatisme directe poden incloure múltiples combinacions, tant en nombre del metatarsià com a la forma (desviació/desplaçament) de les fractures. Des de fractures simples del cinquè metatarsià per cop directe, fins a fractures complexes de múltiples metatarsians per mecanismes d’alta energia. Al context esportiu són més freqüents les fractures simples aïllades o bé les fractures de pocs metatarsians, habitualment després de caure amb el peu en flexió plantar, o al ser trepitjat per un contrincant a alta velocitat.
El tractament variarà en funció del grau de desplaçament i del tipus de pacient. En els casos de fractures poc desplaçades, és suficient amb immobilitzar el peu i turmell amb una fèrula, o bota tipus Walker, durant 4-6 setmanes.
Fractura del calcani.
El calcani és l’os del taló en el qual s’insereix el tendó d’Aquil·les. A causa de la seva localització tan distal, suporta gran part del pes corporal, per la qual cosa està preparat a través d’un disseny de trabècules òssies que suporten grans forces compressives. Aquesta compressió es transmet de la tíbia a l’astràgal al turmell, i a través de l’articulació calcani-astràgal al turmell arriben a aquest resistent os del peu. En activitats com córrer i saltar, les forces es disparen, existint fins i tot fractures d’estrès en corredors de Marató. Aquestes fractures es tracten amb un breu període de canvi d’activitat a esports de baix impacte com la bicicleta, l’el·líptica o la natació.
Les fractures agudes tenen lloc quasi sempre per caigudes des d’altura. La inèrcia de la caiguda multiplica el nostre pes corporal i el calcani fracassa col·lapsant-se o inclús esclatant sota aquesta força. Com que el desplaçament és molt difícil de valorar amb estudis de radiografia simple, quasi sempre demanem un TAC, no només per veure la fractura, sinó per veure l’articulació d’aquest os amb l’astràgal. En els casos de fractures no desplaçades o poc desplaçades, és suficient amb una immobilització temporal i una descàrrega amb muletes durant el voltant de sis setmanes.