QUÈ ÉS NUTRI.SCORE, L’ETIQUETATGE INTUÏTIU I CLAR

Font OCU


Nutriscore és el sistema d’etiquetatge nutricional frontal escollit per Espanya per facilitar als usuaris una informació nutricional més clara. És un bon punt de partida per ajudar als consumidors a optar per l’opció més saludable.
Sabem que el consum excessiu de greixos saturats, sucre o sal passa factura a la nostra salut. En la nostra dieta cal donar prioritat als productes d’origen vegetal, frescos, no processats i de temporada, però també tenen cabuda aliments envasats. És important que aquests cada vegada més saludables, que continguin menys sucre, menys sal, menys greix o greixos de major qualitat.
Etiquetat per distingir els productes saludables
Entre els lineals del supermercat de vegades és difícil saber a primera vista que producte és millor: llegint les etiquetes dels productes embassats ens resulta complicat entendre la informació nutricional que apareix en elles, la qual cosa dificulta la tasca d’escollir l’opció més saludable o més acord a les nostres necessitats alimentàries.
Nutriscore actua com un semàfor nutricional: és un sistema de classificació de 5 lletres i colors, al que la A de color verd fosc és l’opció més saludable i l’E roja la pitjor passant per la B, C, i D.
Què valora Nutriscore?
Valora tant les aportacions de components que es consideren nutricionals positius (contingut en fruites, fruits secs i verdures, fibres, proteïnes i oli d’oliva, colza o nou) com els negatius (calories, greixos saturats, sucres i sal) per 100 grams o ml de producte. El seu objectiu és comparar productes de la mateixa categoria, de forma que l’elecció més fàcil sigui també la més saludable: compres cereals, però, ¿Quina té millor composició? Amb Nutriscore, mirant l’embassament ho sabràs.
Nutriscore penalitza les calories, greixos saturats, sucre i sal: aliments com brioixeria, embotits, aperitius tenen en comú una composició nutricional poc saludable, amb massa sucres o greixos.
Productes que porten Nutriscorei els que no.
Nutriscore és un etiquetatge nutricional frontal per productes processats embassats. Amb aquest etiquetat clar i intuïtiu pots identificar en una ullada quins són els productes més saludables de la mateixa categoria.
En aquest comparador nutricional, al que dona suport l’OCU (Organització del Consumidor, es revisa la valoració nutricional de cents d’aliments embassats: de postres làctiques, refrescos, salsa, mantegues i margarines, …
Queden exemptes de portar aquest etiquetatge nutricional:
• Els productes frescos: carns, peix, fruites, verdures, llegums.
• Els productes que només tenen un ingredient a la seva composició: vinagre, mel… sempre que no siguin processats.
• Cafè, té, infusions d’herbes i fruites.
• Aliments directament subministrats pel fabricant o tendes de detallistes en petites quantitats (com els plats preparats).
• Aliments que es venen en embassaments de menys de 25 cm²: xocolatines, llaminadures, barretes de cereals…,
• Begudes alcohòliques.
Qui està darrere de Nutriscore
Nutriscore ha estat dissenyat per un grup de científics francesos independents. El desenvolupament del càlcul de Nutriscore es va implementar a partir del sistema de perfils nutricionals de l’agència de seguretat alimentària del Regne Unit (Food Standards Agency).
Trets favorables de Nutriscore
Un etiquetatge nutricional frontal és una eina que pot ajudar al consumidor a l’hora de fer la compra.
• És fàcil d’entendre. Estudis realitzats en diversos països mostren que Nutriscore és el sistema que millor ajuda als consumidors a comparar la valoració nutricional d’aliments dintre d’una mateixa categoria.
• Ajuda al fet que la cistella de la compra sigui més saludable, fins i tot a les llargues de baixos ingressos on s’ha vist que el risc de sobrepès o obesitat és major.
• Utilitza codis de colors. L’escala de colors ajuda als consumidors a conèixer la valoració nutricional d’un aliment, però també li permet compara aquesta valoració amb la d’altres aliments de la mateixa categoria.
• Fa servir aspectes positius i negatius en els seus càlculs. El resultat és una puntuació basada en nutrients que tenen un impacte positiu a la nostra salut (com la fibra) i en nutrients que és important vigilar a causa del seu impacte negatiu (com el sucre i la sal).
• Es basa en quantitats de referència uniformes: per 100 g a 10 ml. D’aquesta forma és possible comparar la valoració nutricional de productes d’una mateixa categoria, encara es venguin en diferències formades o la mida de la porció sigui diferent.
• S’ha desenvolupat d’acord amb l’evidència científica, sent criteris independents i transparents; està lliure d’interessos comercials.
• Afavoreix la reformulació dels productes. Els fabricants busquen millorar la recepta dels seus productes, encara aquest no sigui el seu propòsit principal, per millorar Nutriscore .
Contres de Nutriscore
Nutriscore no és la solució definitiva per resoldre tots els problemes relacionats amb la nutrició. Però, és una eina que permet interpretar la informació nutricional que es troba a la part posterior dels embassaments. Nutriscore és una valoració nutricional fàcil de detectar i d’entendre que es troba la part frontal de l’embassament.
Nutriscore és criticat per no tenir en compte aspectes que tenen importància tant a la qualitat del producte com en el seu impacte sobre la salut del consumidor com pot ser la presència de certs additius, el nivell de processament, etc. Es pot assenyalar que amb la intenció de millorar el càlcul Nutrispor, un comitè científic independent revisa les bases de l’algoritme. Aquesta revisió es realitza d’acord amb consideracions científiques i de salut pública, i no d’interessos comercials.