LA MUTUALITAT PIONERA AL MÓN EN ESTUDI LLIGAMENT CREUAT ANTERIOR FEMENÍ (VIDEO)

La Mutualitat de Futbolistes encapçala la investigació mèdica per la prevenció i el tractament del lligament creuat anterior (LCA) al futbol femení mundial.

La Mutualitat de Futbolistes Espanyols va celebrar a Castelldefels el mes passat el Congrés pioner al món, amb la participació de traumatòlegs de tot el món, dedicat al trencament del lligament creuat anterior a les dones futbolistes.
L’organitzador, el Dr. Ramon Cugat, explica perquè es trenca el LCA a les dones amb més freqüència que als homes (quatre noies per un noi) “¿Per què es trenca? Perquè la noia és diferent. No té res a veure una noia que un noi. Des del punt de vista genètic són diferents. També des del punt de vista anatòmic. La noia té un maluc més ample. El fèmur se’n va cap en dins, després té el genoll en valg, el noi el té varo, al revés. I després, el peu, al pronen. Tot això fa, que totes aquestes alteracions porten a unes alteracions mecàniques. I si no es corregeixen veiem que això és la conseqüència que les dones es trenquin més que els nanos, de lligament creuat anterior”. Ramón Cugat assenyala que cal millorar la prevenció des de la preparació neuromuscular i oferir suport psicològic, per reduir el nombre de lesions.

Proporcionalment quatre noies es trenquen per un sol noi, segons dades que ens dona el doctor de la Mutualitat de Futbolistes de la delegació catalana, Pedro Álvarez: “Les noies futbolistes per sota dels divuit anys que es trenquen, tenen un 25% de trencar-se la plàstia, el lligament ja operat si continua realitzant futbol de competició. És una incidència altíssima. El nostre objectiu és mitjançant programes de prevenció i millora de les tècniques quirúrgiques, anar disminuint aquestes dades”.
Segons el director general de la Mutualitat de Futbolistes Espanyols, José Elias: “Tenim més de cent mil lesions anuals, de les quals, més de nou mil, requereixen una intervenció quirúrgica, i d’aquestes nou mil, més del 45% són lesions de lligament creuat anterior. És una de les lesions més freqüents i importants en el món del futbol. El nostre objectiu és tant prevenir com atendre integralment l’assistència sanitària d’aquesta lesió”.
Una jugadora que ja sap el que és caure dues vegades d’aquesta lesió, és la blaugrana, Bruna Vilamala, que tot i passar pel calvari de la recuperació de LCA, és molt optimista i dona consells a les companyes que caiguin en aquesta lesió: “Els hi diria que amb treball i fent cas a tot el que et diguin els metges sense extremar-se en res, simplement seguint el que et diuen els professionals, és surt d’aquesta lesió, i es torna com abans de la mateixa, per tenir una vida completament normal”
L’atenció psicològica durant la recuperació, l’estudi sobre els cicles menstruals, i la prevenció de les dones centren els estudis de traumatòlegs, psicòlegs, preparadors físics i fisioterapeutes per rebaixar la incidència d’aquesta lesió al futbol femení.