FRACTURA DE L’HÚMER

Una de les fractures relativament més comunes als esportistes és la fractura de l’húmer. Les principals causes d’aquesta lesió són les caigudes al braç i l’estrès excessiu en els membres superiors en alguns esports. La majoria de les vegades, aquest tipus de fractura passa quan cau sobre una superfície dura, colpeja amb un una porteria, una tanca, un accident automobilístic, i amb menys freqüència a esports que involucren llançaments. Segons la gravetat i el tipus de fractura, pot ser parcial o completa, amb o sense desplaçaments de fragments ossis.
Una fractura d’húmer és una lesió esportiva greu en la qual l’húmer s’esquinça a la part superior, inferior o mitjana. En els casos més lleus, és possible que només hi hagi una esquerda o una ruptura parcial, i en els casos més greus, pot haver-hi múltiples estelles. El desplaçament dels fragments ossis depèn principalment de la ubicació i el tipus de fractura. En alguns casos, els fragments d’os s’embussen i la fractura pot semblar inicialment una lesió més greu. Les fractures de la diàfisi (os tubular mitjà) com a resultat d’un traumatisme directe i un impacte, la fractura passa amb major freqüència a través de l’os, mentre que a la lesió indirecta (per exemple, un colze i un xut fort) és més sovint de naturalesa espiral.
Una fractura a l’húmer generalment s’associa amb una caiguda o cop greu, però també pot ser una fractura llançament fort o una fractura espontània amb micro fissures en l’os (fractura per sobrecàrrega). Generalment, les fractures són més comunes a esports de contacte, futbol, motor, esports extrems.
Símptomes
Els símptomes d’una fractura d’húmer varien segons la gravetat i la ubicació de la fractura. Els principals símptomes són dolor, inflor, hematomes i possible deformitat i disfunció de la mà. En casos més greus, els nervis els vessaments sanguinis o els ossos poden sortir a través de la pell (fractura oberta).
Per regla general, amb fractures en forma de falca, quan no hi ha desplaçament dels fragments, només s’observa hemorràgia i dolor amb la pressió. Però, amb el desplaçament de fragments ossis, s’analitzen deformacions pronunciades, mobilitat patològica i crepitacions (cruixits).
Diagnòstic
El diagnòstic es fa sobre la base d’un examen i un examen de rajos X. Per regla general, es requereixen exàmens addicionals només si la fractura no és parcial o si la fractura no és clarament visible a la radiografia.
Tractament
Les fractures humerals es tracten sense sang ni cirurgia, segons la gravetat i la dislocació. Les fractures amb dislocació mínima o nul·la es realitzen tornant a reposar l’extremitat i col·locant-te l’extremitat en un guix durant 45 dies. Per fractures no desplaçades o lleugerament desplaçades, es poden utilitzar una ortesi. En el cas de fractures severes, amb molts fragments inestables, es fa una operació per corregir-los.