MONITOR HOLTER

Un monitor Holter és un dispositiu portàtil petit que registra el ritme cardíac. S’usa per detectar o determinar el risc de batejos cardíacs irregulars (arrítmies).
Es pot fer una prova amb un monitor Holter si l’electrocardiograma o l’electrocardiografia tradicional no proporciona els detalls suficients sobre l’afecció cardíaca. Si els batejos cardíacs irregulars són infreqüents, pot ser necessari utilitzar un monitor a llarg termini anomenat enregistradora d’esdeveniments.
Alguns dispositius personals, com els rellotges intel·ligents, ofereixen control amb electrocardiograma.
Per què es realitza
El proveïdor d’atenció mèdica podria recomanar-te fer servir un monitor Holter si presentes el següent:
• Signes i símptomes de ritme cardíac irregular (arrítmia).
• Desmais sense causa aparent.
• Una afecció cardíaca que augmenti el risc de patir arrítmies.
Abans que se’t col·loqui el monitor Hotler, es farà un electrocardiograma. Un electrocardiograma és una prova breu i indolora a la qual s’adhereixen sensors (elèctrodes) al pit per controlar el ritme cardíac.
Si no tens arrítmies freqüentment, és possible que un electrocardiograma no les detecti. El monitor Holter pot detectar ritmes cardíacs irregulars que l’electrocardiograma passi per alt.
Si un monitoratge estàndard amb Hotler no capta batejos cardíacs irregulars, el metge podria recomanar que utilitzis un dispositiu anomenat monitor d’esdeveniments per registrar els batejos cardíacs durant vàries setmanes.
Riscos
No hi ha riscos significatius relacionats amb l’ús d’un monitor Holter. Algunes persones presenten molèsties o irritació de la pell lleus a l’àrea on es col·loquen els sensors (elèctrodes).
En general, els monitors Holter no es veuen afectats per altres dispositius elèctrics. Però, alguns dispositius poden interrompre el senyal que envien els elèctrodes al monitor Holter. Si tens col·locat un monitor Holter has d’evitar el següent:
• Mantes elèctriques.
• Afaitadores i raspalls de dents elèctrics.
• Detectors de metalls.
• Forns de microones.
Com preparar-se
El monitor Holter es col·loca al consultori d’atenció mèdica durant la cita programada. La majoria dels monitors no es poden treure i han de mantenir-se secs una vegada que comenci el control.
El proveïdor d’atenció mèdica et col·locarà sensors (elèctrodes) al pit. Aquests elèctrodes detecten els batejos cardíacs. Són aproximadament de la mida d’una moneda de dòlar de plata. Si tens pèls, és possible que t’afaitin una petita quantitat per assegurar l’adhesió dels elèctrodes. Aquests es col·loquen al pit, i amb cables connectats al dispositiu d’enregistrament del monitor Holter. El dispositiu té aproximadament la mida d’una baralla de cartes.
Una vegada et col·loquin el monitor Holter i que t’hagin donat les instruccions sobre com utilitzar-lo, podràs anar-te’n del consultori del metge i retornar a les teves activitats habituals.
Què pots esperar
Durant:
Un monitor Holter per regla general s’usa durant 1 o 2 dies. Durant aquest temps, el dispositiu enregistra tots els batejos cardíacs.
No produeix dolor ni és invasiu. Els sensors (elèctrodes) i els cables es poden ocultar sota la roba. El dispositiu s’usa amb un cinturó o unit amb una malla.
Aquest dispositiu no es pot treure. S’ha d’usar durant tot el període d’enregistrament, fins i tot si dorms.
L’aigua pot danyar el monitor Holter. No nadis, no et dutxis ni et banyes durant tot el temps que usis el monitor Holter. Si el tens sense fil, t’ensenyaran com desconnectar-ho i tornar a connectar els sensors i el monitor perquè puguis dutxar-te o banyar-te.
Mentre usis el monitor Holter, pots fer la majoria de les activitats habituals. Sí que és important que observis si tens algun dels següents símptomes i el moment en el qual es presentin:
• Palpitacions fortes, sensació d’aleteig o interrupcions als batejos cardíacs.
• Falta d’aire.
• Dolor al pit.
• Atordiment.
Anota les activitats que realitzes i l’hora exacta en què les fas.
Després:
Una vegada finalitzi el període de control, hauràs de retornar el dispositiu al consultori mèdic. Si et van demanar que portessis un registre dels símptomes que vas tenir mentre usaves el dispositiu, els mèdics poden comparar les dades del monitor Holter amb les teves anotacions. Això pot ajudar als metges a fer un diagnòstic precís.
Resultats:
El proveïdor d’atenció mèdica revisarà els resultats del monitor Holter i els analitzarà amb tu. La informació enregistrada al monitor Holter pot dir-li al metge si tens una afecció cardíaca i si els medicaments pel cor que prens actualment funcionen o no.