CONTUSIONS MUSCULARS

La contusió muscular és la lesió més habitual entre els futbolistes de la Mutualitat de Futbolistes a Catalunya. El futbol és un esport de contacte i, cada cap de setmana, hi ha moltes possibilitats de patir contusions musculars, els famosos blaus. Les contusions són la principal causa de lesions esportives a més de les distensions musculars.
La majoria de les contusions són lleus i es curen ràpidament, sense la necessitat que l’esportista deixi de practicar el seu esport favorit. Les contusions greus, però, poden provocar danys profunds en els teixits i generar complicacions que podrien impedir que els esportistes practiquen esports per mesos.
Causa
Les contusions que es produeixen d’un cop directe o de cops repetits d’objectes no afilats contra alguna part del cos. Això que pica les fibres musculars subjacents i els teixits conjuntius i els teixits conjuntius sense que es trenqui la pell. Les contusions poden produir-se a causa de caigudes o cops del cos contra la superfície dura.
Pot produir-se un traumatisme com a resultat d’un cop directe a un múscul quan els jugadors xoquen en mig d’un entrenament o partit.
Símptomes
Les contusions provoquen inflor i dolor, i poden limitar l’amplitud de moviment de les articulacions properes a la lesió. Els vessaments sanguinis que es trenquen poden provocar una coloració blavosa. Pot que senti debilitat d’entumiment en el múscul lesionat.
Les contusions a l’abdomen poden danyar els òrgans interns.
Examen mèdic
Davant una contusió forta, és necessari consultar immediatament amb un metge perquè li doni un diagnòstic complet. Amb un examen físic, es determinarà l’extensió i la ubicació exacta de la lesió.
Poden usar-se eines de diagnòstic per imatges per visualitzar millor l’interior de l’àrea lesionada del cos. Algunes d’aquestes eines són radiografies, ecografies, imatges per ressonància magnètica o tomografies assistides per ordinador.
En el cas d’algunes lesions, el metge també pot comprovar si existeix una lesió als nervis.
Tractament
Per controlar el dolor, el sagnat i la inflamació, has de mantenir el múscul en posició lleugerament estirat i fer el següent protocol:
1. Descans: Protegeixi l’àrea lesionada perquè no sigui danyat. Per això, has de deixar de jugar a futbol. Pots utilitzar, segons el dolor i la gravetat, unes muletes.
2. Gel: Usa compreses de gel durant no més de 15 a 20 minuts per vegada, durant tres o quatre aplicacions al dia. Mai aplicar directament el gel sobre la pell.
3. Compressió. Envoltar suaument l’àrea lesionada amb vendes toves o vendes Ace (embenada compressió de tela elàstica).
4. Elevació: Eleva l’àrea lesionada per sobre l’altura del cor.
La majoria dels esportistes que pateixen contusions es recuperaran ràpidament prenent mesures de tractament simples. Pot que el metge el recepti medicaments antiinflamatoris no esteroides, com ibuprofèn u altres medicaments per alleujar el dolor. No és bo que et facis massatges a l’àrea de la lesió.
Les primeres 24 a 48 hores després de la lesió (fase aguda), pot ser que hagis de continuar descansant, aplicant-te gel, usant embenatges de compressió i elevant l’àrea lesionada per controlar el sagnat, la inflor i el dolor. Mentre es curi el múscul lesionat, pots continuar exercitant les parts del cos que no estiguin afectades per mantenir el seu nivell d’aptitud física general.
Si hi ha un hematoma gran que no desapareix al passar els dies, pot que el metge hagi de fer un drenatge per agilitzar la recuperació.
Rehabilitació
Després d’alguns dies, la inflamació i la inflor haurien de començar a disminuir, i hauràs de sentir que la lesió està una mica millor. En aquest moment, el metge pot indicar-te que s’apliqui una quantitat moderada de calor a la lesió per iniciar el procés de rehabilitació. I és important anar augmentant gradualment el nivell d’activitat.
Segons l’extensió de les lesions, la tornada a les activitats esportives normals poden trigar diverses setmanes o més. Si exerceix massa pressió a l’ària lesionada abans que s’hagi recuperat prou, això pot generar un teixit cicatritzant excessiu i provocar més problemes.
A la primera etapa de rehabilitació, el metge podria indicar-te que facis exercicis suaus d’estirament que començaran a restaurar l’amplitud de moviment de l’àrea lesionada. Mai hauràs d’accelerar el procés malgrat que la competició et necessiti, el primer recorda sempre ets tu i la teva lesió.
Una vegada hagi millorat l’amplitud de moviment, és probable que el metge et recomani incorporar exercicis d’enfortiment i de suport de pes.
Quan la seva amplitud de moviment sigui normal i no et provoqui dolor, el metge podria permetre’t tornar a practicar esport sense contacte.
Tornada a la pràctica
Podràs tornar a practicar futbol quan hagis recuperat completament la força, el moviment i la resistència. Quan el teu metge i entrenador acordin que estàs llest per tornar a jugar. Fins i tot, poden indicar-te l’ús d’algun dispositiu de protecció personalitzat per evitar altres lesions a l’àrea a la qual vas patir la contusió.
Complicacions
Si reps un tractament mèdic immediat i compleixes amb les recomanacions mèdiques envers la rehabilitació, pots prevenir complicacions mèdiques que es converteixen en greus si pateixes una contusió muscular.
• La síndrome compartimental
En alguns casos, el sagnat ràpid pot provocar inflor amb molt dolor dins dels músculs del braç, la cama, el peu o les natges. Les acumulacions de pressió per líquids diverses hores després d’una contusió poden alterar la circulació sanguínia i evitar que els nutrients arribin al grup muscular. La síndrome compartimental podrà requerir cirurgia urgent per alliberar la pressió dels músculs, els vessaments sanguinis i els nervis.
• Miositis ossificant
Els esportistes joves que intenten rehabilitar-se després d’una contusió greu massa ràpid contrauen, a vegades, miositis ossificant. Aquesta és una afecció a la qual es forma os al múscul lesionat.
Alguns dels símptomes són dolor lleu a intens que no desapareix o inflor al lloc de la lesió. La formació anormal d’os també pot reduir la teva flexibilitat. Els exercicis d’estirament intensos poden empitjorar l’afecció.
Amb la intensió de no alarmar-te aquestes complicacions no es donen habitualment si fas el que t’indiquen els metges.