BIOLOGIA A LES NOSTRES ARTICULACIONS

Font: Roberto Seijas, Institut Cugat
Des de fa anys a les consultes d’ortopèdia i traumatologia s’utilitza un llenguatge enriquidor en conceptes i paraules fins fa pocs anys desconeguts. Si viatgem en el temps a poc més de 15 a 20 anys, els traumatòlegs parlem de cirurgies com plaques, caragols, pròtesis i altres paraules que als pacients dibuixen amb unes cares mescla de por, sorpresa i submissió.
Però des de fa anys, gràcies a l’esforç d’investigació hem pogut enriquir el nostre llenguatge amb opcions menys agressives. L’ús de tractaments biològics ha demostrat la seva utilitat, ja que tant el nombre de cirurgies com l’agressivitat d’aquestes ha disminuït. I això és gràcies a la investigació sobre l’ús de tècniques que treuen profit a la biologia portada a terme durant els darrers anys.
Els tractaments biològics són aquells que usen les nostres cèl·lules o part de la nostra sang per accelerar els processos que de forma natural es produeixen o s’haurien de produir al nostre cos. Els anomenats tractaments amb factors de creixement o plasma ric en plaquetes són en realitat la utilització de plasma de la nostra sang que conté una major concentració de factors de la sang, tant plaquetaris com extra plaquetari o una major concentració de cèl·lules amb capacitat de reproduir-se.
Les lesions de cartílag, defectes ossis, zones mortes o necròtiques de l’os són alguns dels problemes més freqüents que pateixen els pacients que venen a les nostres consultes. Donar-li un punt de vista diferent de la dificultat, no només com a traumatòleg sinó donant-li una visió biològica, és una estratègia cada vegada més comuna en els nostres serveis. En consulta tenim en compte com s’ha produït aquesta lesió sabem que a través de la biologia podem potenciar una solució al problema del pacient. Sense dubte, l’ús de plasma ric en plaquetes, per la senzillesa de la seva obtenció i les diferents formes en les quals podem utilitzar-lo, és la tècnica més usada en casos de lesions de cartílag, ossos i tendons.
Des de fa més de vint anys i després de desenes de milers de pacients tractats hem pogut observar com quasi el 90% dels pacients tractats amb aquestes tècniques milloren el seu dolor i la capacitat d’acomplir les seves activitats. Però també hem pogut analitzar que hi ha pacients als quals aquests tractaments els queden insuficients i no canvien clínicament els símptomes. Això ens ha portat a evolucionar i perfeccionar els tractaments perquè aquestes persones també es vegin beneficiades.
En l’actualitat l’ús de plasma injectat dintre de l’os, aconseguint arribar a l’ària subcondral que és la zona on neix el cartílag, en casos amb lesions greus i extenses del cartílag. Si la lesió de cartílag està focalitzada en una àrea precisa, en l’Institut Cugat hem desenvolupat una nova tècnica, que ens permet farcir el defecte amb unes malles biològiques fetes a partir de fragments del cartílag del mateix pacient mesclat amb el seu propi plasma ric en plaquetes en forma de coàgul o gel. Gràcies a aquesta tècnica hem pogut regenerar un cartílag pràcticament igual a l’original.
Els processos de cicatrització o regeneració que tenen els nostres cossos de forma natural tenen a vegades problemes i poden fallar. La seva conseqüència és lesions que generen dolor, rigidesa, i problemes funcionals. Els traumatòlegs intentem donar-li la volta a la situació, primer amb tractaments conservadors, poc agressius i aquests no produeixen efecte plantegem altres tècniques més agressives a mesura que ho necessitem.
L’estudi de diferents tècniques tant d’aplicació ambulatòria com dintre de la cirurgia habitual ens permet rescatar molts dels pacients que fins fa poc temps l’única solució era sacrificar la seva articulació i substituir-la per una pròtesi.
En aquests temps, els tractaments biològics i les cirurgies de preservació articular són sense dubte l’evolució natural d’una medicina que pensa en el pacient, buscant la seva millor qualitat de vida possible i buscant en la naturalesa i la biologia el seu millor aliat.