A NADAL PRECAUCIÓ AMB LES AL·LÈRGIES ALS MARISCOS

L’al·lèrgia als mariscos és una resposta atípica del sistema immunitari a les proteïnes presents en alguns animals marins. En la categoria de mariscos, els animals marins inclouen crustacis i mol·luscos. Entre els exemples, s’inclouen gambes, crancs, llagostes, calamars, ostres, vieires i caragols.
L’al·lèrgia als mariscos és una al·lèrgia alimentària freqüent. Algunes persones amb aquest tipus d’al·lèrgia tenen reaccions a totes les classes de mariscos, mentre que altres solament són al·lèrgiques a certs tipus. Les reaccions abasten des de símptomes lleus (com urticària o congestió nasal) fins a símptomes greus i fins i tot potencialment mortals.
Si creus que tens al·lèrgia als mariscos, parla amb el teu metge. Hi ha analítiques que et poden confirmar l’al·lèrgia, la qual cosa et permetrà adoptar mesures per evitar reaccions en el futur, que poden posar fi a la teva vida (anafilaxi).
Símptomes
Els símptomes de l’al·lèrgia als mariscos solen aparèixer en el termini d’uns minuts a una hora després d’haver ingerit mariscos o d’haver tingut contacte amb aquests, i pot incloure el següent:
• Urticària.
• Picor i irritació de la pell.
• Congestió nasal.
• Inflamació dels llavis, la cara, la llengua i la gola, o altres parts del cos.
• Sibilància o problemes per respirar.
• Tos o ennuegament, o sensació d’opressió a la gola.
• Dolor abdominal, diarrea, nàusees o vòmits.
• Marejos, atordiment o desmai.
Anafilaxi
Les al·lèrgies poden provocar una reacció greu i potencialment mortal coneguda com a anafilaxi. Pot passar en qüestió de segons o minuts després de l’exposició a alguna cosa que ets al·lèrgic, i el problema s’agreuja ràpidament.
Una reacció anafilàctica per menjar mariscos és una emergència mèdica. L’anafilaxi requereix tractament immediat amb una injecció d’epinefrina (adrenalina) i una visita de seguiment a la sala d’emergències. Si l’anafilaxi no es tracta immediatament pot ser mortal.
L’anafilaxi causa que el sistema immunitari alliberi una allau de substàncies químiques que poden provocar-te un estat de xoc. Els signes i símptomes de l’anafilaxi inclouen els següents:
• Una inflamació de la gola o llengua, o nus a la gola (constricció de les vies respiratòries) que dificulta la respiració.
• Tos, ennuegament o xiulet del pit amb dificultat per respirar.
• Xoc, amb un fort descens de la pressió arterial i pols accelerat o dèbil.
• Granellada greu, urticària, pruïja o inflor de la pell.
• Nàusees, vòmits o diarrea.
• Marejos, atordiment o desmais.
Quan consultar al metge
Buscar tractament d’emergència si presentes signes o símptomes d’anafilaxi.
Consultar al metge o especialista en al·lèrgies si tens símptomes d’al·lèrgia alimentària poc després de dinar.
Causes
Totes les al·lèrgies alimentàries es deuen a una reacció exagerada del sistema immunitari. Aquest sistema identifica una substància innòcua com a nociva. Aquesta substància es denomina al·lergen. En el cas de l’al·lèrgia als mariscos, el sistema immunitari identifica erròniament com a nociva una determinada proteïna que contenen els mariscos. El sistema immunitari és la forma en què el cos es protegeix, per la qual cosa produeix anticossos d’immunoglobulina E(IgE) per protegir-se contra aquest al·lergen. La pròxima vegada que tinguis contacte amb la proteïna present als mariscos, aquests anticossos enviaran un senyal al sistema immunitari perquè alliberi substàncies químiques, com la histamina, al torrent sanguini. Això causa una reacció que provoca els símptomes d’una reacció al·lèrgica.
Tipus de mariscos
Hi ha diversos tipus de marisc, cadascú amb diferents proteïnes:
• Els crustacis, com els crancs de mar o de riu, les llagostes, les gambes o els llagostins.
• Els mol·luscos, com els calamars, el pop, musclos i les vieires.
L’al·lèrgia als crustacis és un dels tipus més comuns. Algunes persones són al·lèrgiques a un sol tipus de marisc, però poden prendre altres. Hi ha persones amb aquest tipus d’al·lèrgia deuen evitar tots els mariscos.
L’al·lèrgia al peix (com el salmó, la tonyina o el peix gat) és un tipus diferent de l’al·lèrgia als mariscos. Algunes persones al·lèrgiques a ambdós. El metge et dirà quins aliments que pots menjar amb seguretat.
Factors de risc
Tens major risc de manifestar al·lèrgia als mariscos si les al·lèrgies de qualsevol mena són freqüents a la teva família.
Encara que les persones de qualsevol edat poden manifestar al·lèrgia als mariscos, és més freqüent entre els adults. De fet, l’al·lèrgia als mariscos representa l’al·lèrgia alimentària més freqüent en els adults. Entre els adults, l’Al·lèrgia als mariscos és més freqüent a les dones. Entre els nens, l’al·lèrgia als mariscos és més freqüent en els nois.
Complicacions
En els asos greus, l’al·lèrgia als mariscos pot provocar anafilaxi, una reacció al·lèrgica perillosa que pot ser mortal.
Quan tens al·lèrgia als mariscos, pots córrer un major risc d’anafilaxi si tens el següent:
• Asma.
• Reaccions al·lèrgiques a quantitats molt petites de mariscos (sensibilitat extrema).
• Antecedents d’anafilaxi induïda per aliments.
• Antecedents familiars significatius d’al·lèrgia.
L’anafilaxi es tracta amb una injecció d’epinefrina d’emergència (adrenalina). Si corres el risc de tenir una reacció al·lèrgica greu als mariscos, sempre has de portar epinefrina injectable.
Prevenció
Si tens al·lèrgia als mariscos, l’única forma d’evitar una reacció al·lèrgica és evitar consumir qualsevol mena de marisc i els productes que ho continguin. Fins i tot petites quantitats de marisc pot ocasionar una reacció greu en algunes persones.
Com evitar els mariscos
• Tingues cura quan mengis fora de casa. Quan mengis a restaurants, assegurat de què les paelles, l’oli i els utensilis utilitzats per cuinar els mariscos no s’utilitzin per preparar altres aliments i crear així una contaminació creuada.
Potser hauràs d’evitar els restaurants de mariscos, on existeix major risc de contaminació creuada.
• Llegeix les etiquetes. La contaminació creuada passa també en tendes on es processen, s’exhibeixen o es fabriquen aliments prop de mariscos. Els mariscos poden trobar-se a un brou de peix o als saboritzants de mariscos. Llegeix atentament les etiquetes dels aliments.
Els mariscos no solen ser un ingredient ocult. Les empreses estan obligades a col·locar etiquetes en qualsevol producte que contingui mariscos crustacis o altres aliments que puguin causar reaccions al·lèrgiques. Però, no s’apliquen aquestes regles als mol·luscos.
• Mantingues la distància. Potser és necessari que evitis per complet aquells llocs on es preparen o es processen mariscos. Algunes persones tenen reaccions al tocar els mariscos o inhalar el vapor en el qual es cuinen.