CONDICIONS CLIMÀTIQUES EXTREMES AL FUTBOL

El cos humà manté una temperatura interna constant, que generalment oscil·la entre 26,1 i 37,8° centígrads. Condicions climàtiques extremes – especialment de fred i calor – desencadenen respostes fisiològiques que poden afectar negativament la salut i el rendiment del futbolista.
En condicions de calor extrema, els futbolistes estan en risc de patir trastorns per estrès tèrmic, com rampes, esgotament o cops de calor. Per prevenir o mitigar aquest risc, hauran de mesurar-se les condicions climàtiques aplicant les directrius basades en la temperatura humida i d’esfera negra (WBGT). La WBGT és un conglomerat de temperatures calculat a partir de diferents paràmetres, tals com la temperatura de l’aire, la humitat, l’exposició al sol o la velocitat del vent. Es mesura i supervisa per la FIFA abans dels partits, emprant un dispositiu especial per determinar la temperatura.
En condicions de fred extrem, els futbolistes estan en risc de lesió, que abasten des de la hipotèrmia a la congelació, ja que els seus organismes pateixen una pèrdua excessiva de calor.
Posició de la FIFA respecte a la calor extrema
Les directrius de la FIFA en relació amb la calor extrema són les següents: si existeix una WGBT superior a 32° són obligatòries pauses per hidratació en ambdues meitats de partit, entorn del minut 30 i al minut 75; la decisió de suspendre o cancel·lar el partit queda a discreció dels organitzadors de la competició.
Posició de FIFPRO (sindicat mundial de futbolistes) respecte a la calor extrema
FIFPRO creu que les directrius de la FIFA no basten per protegir la salut i el rendiment dels futbolistes. El sindicat mundial de futbolistes recomana que si existeix una WBGT entre 28-32º s’apliquen pauses per la hidratació entorn dels minuts 30 i 75. Si existeix una WGT superior a 32º, hauran de reprogramar l’entrenament i els partits.
La nostra opinió es basa en les millors pràctiques d’organitzacions reputades, com el Col·legi Americà de Medicina de l’Esport i Medicina de l’Esport d’Austràlia.
Freqüència de pauses per hidratació
Es pot destacar també que els atletes no poden digerir més de 250 mil·límetres d’aigua cada 20 minuts, i per tant idealment, les pauses haurien de ser breus i freqüents, amb l’opció de pauses extra als minuts 15 i 60, a més de les pauses als minuts 30 i 75
Respecte al fred extrem
No existeix orientació específica de la FIFA sobre el fred extrem. FIFA i FIFPRO recomanen que els entrenaments i partits puguin cancel·lar-se i reprogramar-se quan la temperatura de l’aire sigui inferior a -15 graus centígrads i quan la sensació tèrmica per fred sigui interior als -27 graus centígrads.