UNA CREUADA CONTRA ELS GENOLLS TRENCATS


REPORTAJE DOCTOR RAMON CUGAT FOTO  EMILIO PEREZ DE ROZAS
Foto: El Periódico de Catalunya

El periodista d’El Periódico de Catalunya, Emilio Pérez de Rozas, ha fet una entrevista al President del Consell Mèdic Assessor de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, el prestigiós doctor Ramon Cugat. En la mateixa Ramon Cugat, al costat de la seva esposa, la patòloga Montse Garcia Balletbó, han parlat de la creuada que mantenen contra els genolls trencats. Reproduïm a continuació les paraules del Doctor Cugat sobre la Mutualitat Catalana de Futbolistes, a aquest article d’Emilio Pérez de Rozas.

NENS DE 7 ANYS AMB EL CREUAT TRENCAT

El Doctor Ramon Cugat ho explica a tothom que li vol escoltar. És més, encara que el tema no surti a col·lació, aquest reparador prodigiós del lligament creuat anterior t’explica que tot, tot, li deu a la Mutualitat Catalana de Futbolistes, un òrgan que no existeix a cap lloc del món i que a Cugat li encantaria estendre per tota Espanya per que, a qualsevol racó, es produís el miracle, perquè no deixa de ser un miracle, que a qualsevol magret de 10 anys, o menys, afiliat a la Mutualitat, que en aquests moments en té 155.000 inscrits, tingui el mateix tractament, com les mans dels millors doctors, que poden tenir Leo Messi o qualsevol gran estrella del món.

Perquè, en efecte, Cugat i el seu equip es reserven un munt d’hores a la setmana per atendre a qualsevol futbolista de la FCF que precisi els seus coneixements.

«Sé que molts em tenen en una alta consideració, però jo l’únic que puc dir, i dic la veritat, es que tot li dec a la Mutualitat Catalana de Futbolistes, on porto 51 anys treballant», explica Cugat, assenyalant que es tracta del centre més important del món pel tractament de les lesions dels jugadors. ¿Per què?, dons perquè la Mutualitat, que va néixer al 1930 (de forma oficial, de fet ja existia des de 1924), controla a desenes de milers d’esportistes. «La temporada passada vam atendre 25.730 lesions i l’anterior 26.990», diu orgullós.

TRES FUTBOLISTES PARALÍTICS

«Som els que és lesions veiem del món, som els que tractem les lesions més terribles, com luxacions de genoll, només dir que en el darrer any tres futbolistes s’han quedat paralítics ho diu tot». Cugat creu que no hi ha lloc en el món on la traumatologia avanci tant ràpidament «i tant bé» com a Catalunya, gràcies a la Mutualitat Catalana de Futbolistes. «La temporada passada vam operar a 923 futbolistes de lligament creuat anterior de genoll. I per això vam poder fer, conjuntament amb la meva esposa, un estudi fantàstic que consistia en fer un seguiment minuciós de 49 jugadors operats de creuats i tractats amb factors de creixement, i altres 49 operats, però sense factors. I vam poder comprovar que aquells als que els vam aplicar els factors de creixement es recuperaven millor, abans i amb menys dolor. Això, sense la Mutualitat Catalana de Futbolistes, no hagues estat possible portar-ho a la pràctica».

Cugat comença a estar espantat perquè aquesta tremenda lesió ha començat a produir-se en jugadors molt joves. «Aquest any he vist coses que no creia que veuria mai: alguns nens de 7 i 8 anys, amb trencament de creuat. I això comença a preocupar-me». «A vegades», explica la doctora Garcia Balletbó, «el problema és el calçat, ja que els nens estan en fase de creixement i no tenen un físic per poder calçar botes quasi de professionals. Perquè, es clar, ells volen ser Messi o Iniesta, pateixen girs i fan gestos perillosos, o la bota es clava a la gespa o el terreny de joc no és l’adequat, i és llavors quan es produeix el trencament».

Cugat explica que, des de fa més o menys un any, ha posat l’ull en ajudar als entrenadors del futbol formatiu, als preparadors físics i als fisioterapeutes, perquè vigilin que els nens facin pràctica adequada de l’esport. «Jo sempre dic que primer s’ha d’estar en forma i desprès fer esport. No podem fer esport per estar en forma, no».

L’article publicat a El Periódico de Catalunya, comença amb aquestes paraules d’Emilio Pérez de Rozas: «És la millor foto de Pep Guardiola. Una imatge inoblidable. Pot que l’escollís el doctor, sí, i, fins i tot, que la idea partís de Pep. De qualsevol manera, entre tants records i agraïments, no m’estranya que, en un racó d’aquest despatx, que un s’ho imaginava com la NASA, aquesta és la imatge. No importa on, ni la mida (discret). Està ¿La dedicatòria? Podria ser del doctor Ramon Cugat al millor tècnic del món, perquè no, però no, és del nen de Santpador al seu metge de capçalera, el mateix que li dona una mà, mitjançant el doctor Edu Mauri, quan tenen algun dubte sobre les lesions dels nois del Manchester City. «Al doctor Ramon Cugat, el ser més generós que he conegut a la meva vida»».

REPORTAJE DOCTOR RAMON CUGAT FOTO  EMILIO PEREZ DE ROZAS
Foto: El Periódico de Catalunya

Pérez de Rozas, parla de la llista del doctor Cugat, on estan els millors jugadors del planeta: «Cugat (L’ALdea, Baix Ebre, 1950) no pertany a cap club. És de tots els que el necessiten. Millor així, pensa. No té un paper sobre la taula. És més, no sap obrir l’ordinador que té davant. Ni el necessita. A fora, possiblement, li espera algun dels jets de l’Emir de Qatar per portar-lo a Doha i operar a algú. O altre de Dubai. O, qui sap, igual li acaba de trucar Arsène Wenger per dir-li que li envia al millor jugador dels seus. O Unai Emery, Cugat no pot dir noms, ni portar-me a cap habitació del departament de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Quirón. No se li escapa cap nom, però puc escriure que ha operat als millors futbolistes/esportistes del món i no menteixo, ni exagero. Se sap, és públic, que per les seves mans han passat Iniesta, Fernando Torres, Silva, Cesc, Villa, Gundogan, Puyol, Xavi Martínez, Thiago, De Bruyne, Rafinha, Afellay, Gary Medel, Kompany, Mathieu… Una infinitat»

A l’article, és el lligament creuat el gran protagonista: «El lligament creuat es trenca per un mal gest, no per un cop. I el creuat es recupera operant, sí, però amb una rehabilitació minuciosa. Per això, el doctor Cugat té recuperadors, fisioterapeutes, de confiança, com Emili Ricart. I tingui, com no, a Montsita, la mare de les cèl·lules mare i els factors de creixement, el tractament que va salva a Xavi Hernàndez, Rafa Nadal, i Kobe Bryant.

Article complert:

http://www.elperiodico.com/es/noticias/barca/una-cruzada-contra-las-rodillas-rotas-5680625