SISTEMA DE DIAGNÒSTIC CARDIOVASCULAR DE BUTXACA


MOBILCARDIOBASCULAR 1

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha patentat un sistema per fer diagnòstics previs cardiovasculars en menys d’un minut a partir del contacte amb les mans o els peus, una nova tecnologia que es presenta al Congres Mundial de Mòbils (#MWC17) a Barcelona.

El desenvolupament que es mostrarà en el #MWC17 és un electrocardiògraf fàcil d’utilitzar i assequible, que proporciona un diagnòstic previ cardiovascular en menys d’un minut i que és el primer que detecta l’activitat elèctrica (electrocardiograma) i mecànica (la ona de pols arterial) del cor a partir del contacte amb les mans o els peus, mitjançant dos parells de sensors metàl·lics.

electrocardiograf

La patent d’aquest prototip, que s’exhibeix al Mobile World Congress, ja ha estat concedida a Espanya, EE.UU i la Xina.

Segons els investigadors, les malalties cardiovasculars causen tres de cada deu morts en el món, encara que moltes es podrien haver evitat mitjançant un diagnòstic precoç (com passa  al futbol) però els equips de diagnosi cardiovascular solen ser d’ús molt complex i el seu cost és elevat.

L’electrocardiògraf patentat per investigadors del Grup de Investigació i Instrumentació, Sensors i Interfases (ISI) de la UPC, encapçalats per Ramon Pallàs, permet obtenir un diagnòstic previ cardiovascular –amb resultats més exactes que els actuals – en menys de 60 segons i comunicar-se des de qualsevol lloc on hi hagi cobertura de telefonia mòbil.

Aquest vigilant del cor, anomenat “CardioSense”, detecta l’electrocardiograma –la senyal convencional que descriu l’activitat elèctrica del cor- i la ona de pols arterial (que està relacionada amb l’elasticitat de les artèries) mesurant a partir del contacte amb les mans o els peus.