PREN NOTA, DAVANT D’UNA URGÈNCIA TRUCA AL 902 108 361
¿Qui hi ha darrera del 902 108 361? Tot un grup humà de metges especialitzats en emergències són els encarregats de vetllar pels jugadors accidentats en els nostres camps de futbol. Des del 902 108 361, primer ens demanaran les dades bàsiques (nom, edat, ciutat, lloc de l’accident, etc,…), desprès un metge ens farà les preguntes necessàries per saber quin és l’estat de l’accidentat i que és el que necessita amb urgència. En aquest moment la persona que truca ha de mantenir la calma, i respondre objectivament totes les preguntes que ens facin els metges d’Advance Medical. Com diuen, ”els que truquen són els ulls del metges que atenen la trucada”. Aquests decidiran en molts pocs segons si davant aquesta urgència generada caldrà una ambulància de trasllat, una urgència vital, o si amb un bon consell mèdic serà suficient per solucionar, de moment, la lesió del jugador accidentat.
Ramon Ciurana, Director Assistencial d’Advance Medical, es l’encarregat de dirigir aquest grup de metges que tots els dies vetllen per la salut dels nostres futbolistes de la FCF a través del 902 108 361.
– Què hi ha darrera del 902 108 361?
– Hi ha una Plataforma Mèdica Especialitzada en metges de família que són especialistes en urgències.En una primera instància hi ha un gestor, que no és metge, que agafa les dades: nom, telèfon, localització (adreça del camp). Immediatament es passarà la trucada a un metge.El metge, preguntarà que ha passat, mecanisme de la lesió, com s’ha fet el mal, si ha estat una caiguda o un cop, quins símptomes presenta, si el nano està conscient o no, la respiració, circulació, si té una ferida,..
Aquest interrogatori inicial permet:
- Donar consells al moment: mantenir-lo immòbil, o com mobilitzar-lo correctament, en cas d’una ferida que sangri com fer una compressió; si s’ha de posar gel, donar-li un inflamatori si el nano no és al·lèrgic; i orientar-lo de les mesures inicials, si és tracta d’un traumatisme lleu.
- Secundàriament, si fes falta, procurar una ambulància de trasllat. Tenint en compte que no tot el que s’ha de traslladar ha de ser en ambulància. Moltes vegades, un cop passat la primera situació aguda, el nano pot ser traslladat en un cotxe particular dels pares, o d’altres persones de l’equip. Una ambulància s’utilitza quan es necessita que el pacient vagi estirat, immobilitzat, o que requereix oxigen o cures mèdiques, que en aquest cas seria ambulància medicalitzada.
– Si des de la Plataforma Mèdica es veu que la lesió es molt que succeeix?
– Si detectem que la lesió és greu, nosaltres immediatament activem el 112, tot i que a vegades, li demanem a l’alertant que activi ell mateix al 112, per que li donarà millor la localització del camp que no a nosaltres i perquè sovint l’equip del 112 vol parlar també directament amb l’alertador. Normalment els camps de futbol estan a llocs mig amagats, i si està a un poble determinat pot estar a l’entrada o a la sortida, a un polígon, hi ha carrerons o vials per arribar, i per tant és millor que el propi delegat , entrenador del club, pare o familiar que ens està alertant pugui donar les millors indicacions per arribar-hi al 112. Es demana que ho facin ells mateixos per aquesta qüestió, no per treure’ns-els de sobre. Seguidament nosaltres fem una comprovació amb el 112 que s’ha activat un recurs, i seguidament, el metge fa trucades de seguiment al telèfon que ens han donat de referència. De manera que, si un jugador/a s’ha fet mal, veiem que pot tractar-se d’una fractura important, que està en un camp molt allunyat on no tenim recursos concertats per poder enviar, li direm que truquin al 112, i trucarem nosaltres mateixos també per reforçar la trucada que han fet els accidentats. Una vegada sabem que s’ha activat l’emergència tornarem a fer una trucada de seguiment. Veure com està, si podem ajudar donant aquelles mesures d’actuació, entre mig. Es a dir, valorant que el jugador/a no empitjori, i valorant l’evoluci, si estava atordit dons si ja està més bé, o donar consells generals d’immobilització,… mentre arriba l’ambulància.
– Com a expert en urgències, quin consell es pot donar a la gent que truca al 902108361, què està molt nerviosa davant un accident?
– De moment, que intentin mantenir la calma. Se que es difícil en un moment tant crític. Què puguin transmetre bé que és el que veuen, per que en aquests moments són els nostres ulls, que no toquin a l’accidentat sobre tot si està inconscient, simplement que intentin obrir la via aèria, sense estirar el cap cap enrere, mobilitzant una mica la mandíbula, però sense tirar cap enrere per si hi hagués una lesió cervical i que l’immobilitzin el coll. Moure el coll i el cap com si fos una sola peça, i de manera que tingui la via aèria oberta, aixecant una mica la mandíbula i vigilar que respira. I no fer res més. Tapar-lo, perquè no perdi temperatura, això és molt important, veure si hi ha alguna hemorràgia, fer compressió si hi ha algun punt hemorràgic, i si hi ha alguna deformitat d’extremitats no moure-la i esperar que vingui el recurs.
– Els que truquen sempre es queixen que els hi fan moltes preguntes. Quina raó en té aquest bombardeig de preguntes per part dels metges del 902?
– El bombardeig és més simple del que sembla, el que passa es que si una persona està nerviosa, en aquell moment, pensa que li estan fent perdre el temps. Es col·lapsa. En un primer moment, intentar esbrinar quins són els símptomes més importants: valorar la consciència, si respira, si hi ha algun sagnat o deformitat a les extremitats, com ha sigut la lesió, per poder establir el nivell de gravetat i urgència. Per exemple, una fractura de canell pot ser molt espectacular, molt dolorosa, però en realitat no és una emergència. Simplement es explicar bé que mantinguin immobilitzat el braç, estirar-ho bé, amb un diari o revista embolicar el canell, i amb dos esparadraps unir les fulles, és la millor immobilització que es pot fer, es posa el braç del nen/a en el pit i se’l porta a l’hospital. Perquè ningú farà més que això. Per tant podem donar consells suficients, com per fer aquelles primeres cures, si sabem realment que passa. Si l’únic que ens transmeten és vingui, vingui, vingui, i no ens permeten fer cap mena d’interrogatori per més o menys esbrinar la gravetat de la lesió, o mobilitzarem ambulàncies per mobilitzar, que això ja ens ha passat. Per l’angoixa del moment i la situació d’estres que genera es mobilitzen ambulàncies i recursos que es podrien evitar.
Intentar mantenir la calma, descriure bé que li passa a l’accidentat. Seran quatre preguntes del metge.
– Alguna recomanació que donar?
– La primera dificultat sempre és els nervis del moment. I si és un jugador/a jove dons hi ha molta angoixa per part dels pares, la gent s’enfada perquè igual ha estat una entrada lletja de l’equip contrari. Molt sovint l’entrenador que ens truca és el de l’altre equip, no sap ni el nom del jugador/a, ni té cap dada d’edat, ni cap dada important que ens pugui donar. L’ideal és que truqui l’entrenador del seu equip, o delegat, que coneixen bé al jugador/a, el nom, l’adreça. Seria ideal.A vegades, comencen a trucar-nos molta gent que està al camp quan veuen un accident. Per nosaltres, no és un problema perquè ja ens adonem que és el mateix cas, el problema es que un ens doni una referència i altre altra. El que està a la grada, potser, només ens podrà dir el número que porta. Mantenir sempre la calma.
Quan davant qualsevol accident a un camp de futbol tingueu algun dubte o una urgència no dubteu en trucar al número d’emergències de la Mutualitat Catalana de Futbol, el 902 108 361. Un telèfon des d’on s’actua amb rigor i professionalitat davant una situació complicada d’emergència. Per això, FICA-T’HO AL CAP: 902 108 361