QUÈ HI HA A UNA AMBULÀNCIA?


unaambulancia

Veiem ambulàncies diàriament als nostres carrers, i no tothom, per sort, ha estat transportat en una ambulància, què equipament hi ha en una ambulància?

Hi ha tres tipus d’aquest tipus de vehicle:

 • Ambulància-taxi: Una llitera, una botella d’oxigen i una farmaciola bàsica. Serveix simplement per trasllat de pacients estables (una persona amb una fractura al peu que va a fisioteràpia, una persona gran amb cadira de rodes per anar a una visita a l’hospital), i no porta personal sanitari.
 • Suport vital bàsic / SEM: Són les que envia el centre de coordinació per a la majoria d’intervencions. Van assistides per dos tècnics, que no poden administrar cap medicació que no sigui oxigen, però tenen més d’equipament que les anteriors (desfibril·ladors automàtics, collarins…)
 • Suport vital avançat / UVI mòbil: La seva dotació és d’un conductor, tècnic, metge i infermera, i són capaços de prestat tot tipus de cures d’emergència. Tenen tot l’equipament necessari en una unitat de cures intensives: des d’un desfibril·lador/marcapassos fins a una bomba de perfusió (per injectar medicaments lentament), frigorífic i escalfador (per insulina o sèrums calents).

Segons la situació mèdica del lesionat, els nostres metges del 902 108 361 enviaran un tipus determinat d’ambulància.

Què hi ha dins d’una ambulància?

ambulancia2

 • Estan les botelles d’oxigen medicinal connectades a la instal·lació de la furgoneta per alimentar les diferents preses de paret.
 • Els collarins mantenen rígid l’eix cap-tronc, crucial si no volem desnucar a un accidentat amb fractures vertebrals altes.
 • I les fèrules, que immobilitzen una extremitat fracturada mitjançant un mecanisme semblant a un matalàs de vuit.
 • ambulancia4
 • A munt del matalàs hi ha sèrums de tots tipus i sabors: salins, glucosat, Plasmayte, Gelafundina, etc. I, al costat, material de cures: venes, gases, Betadine, tensiòmetre.
 • Al fons, damunt de la finestreta que comunca amb la cabina, està el panel que controla les llums de l’habitable.
 • Un tauler espinal (perquè, si la columna vertebral està fotuda, el tou matalàs de la llitera no és la millor opció). U
 • Una llitera de cullera, que es com un tauler però sobre pel mig, per recollir un pacient del terra.
 • Motxilles d’atac, amb material de primera intervenció.

mochilas

En aquestes motxilles tens eines per ventilar al pacient: un Ambú, que és la marca d’una borsa per insuflar aire en els pulmons, amb un reservori que permet augmentar la concentració d’oxigen, i una mascareta perquè no hi hagi fugues d’aire quan es fiqui a pressió. Si el pacient està molt malament, possiblement s’haurà de ficar un tub en a la tràquea ajuntat per un laringoscopi que aparti la llengua i il·lumini l’entrada a la laringe… Una mascareta connectada a oxigen. Gases, venes, catèters, tubs de plàstic.

 • Una cadira plegable per evacuar al malalt des d’un edifici si la llitera no cap en l’ascensor.
 • En els compartiments de dalt hi ha tot tipus de coses que poden fer falta en una urgència: bosses químiques de calor o fred, etiquetes per classificació de ferits en catàstrofes, accessoris pediàtrics… A l’esquerra, material de cures, tensiòmetre i pulsioxímetre portàtils, desfibril·ladors, preses d’oxigen, una petita farmàcia, bisturís, agulles i sedes per suturar…
 • I per últim, el desfibril·lador, que com ja sabeu pot salvar una vida si l’utilitzem a temps.
 • ambulancia5