RADIOGRAFIA I ECOGRAFIA, DUES PROBES DE DIAGNÒSTIC QUE HAURIES DE CONÈIXER


La majoria de les vegades quan anem al metge és necessari recórrer a sol·licitar probes complementàries per realitzar un diagnòstic adequat. Són molt habituals les probes de diagnòstic per la imatge de les que tots estem molt familiaritzats.

La radiografia i l’ecografia són probes de diagnòstic per la imatge que s’utilitzen habitualment per veure el pronòstic de patologies comuns traumàtiques o en exàmens rutinaris amb un objectiu de prevenció.

Si teniu algun dubte no dubteu en consultar amb el personal responsable que us farà les probes a la Mutualitat Catalana de Futbolistes , per resoldre tots els dubtes amb informació molt més precisa.

1000726

Radiografia:

És la proba més habitual quan tenim molèsties o trencaments d’ossos. En moltes ocasions s’utilitza per descartar la presència de lesions. Per exemple, davant el dubte entre fractura o esquinç de turmell, la radiografia pot descartar la presència de lesió en el os, i donar-nos com a resultat esquinç de turmell.

Habitualment la radiografia és més coneguda per l’ús en el diagnòstic de lesions òssies (fractures, fissures,…). També s’utilitza per valorar desviacions de columna (escoliosi, cifosi…) i per valorar altres òrgans (pulmons, intestí…). Embarassades i nens han de tenir precaucions, si bé les radiografies que es fan en l’actualitat emeten molta menys radiació que les màquines de fa uns anys.

S’ha de tenir en compte que la radiografia, malgrat no ser una de les tècniques més cares, suposa un desemborsament econòmic. Per tant, és una tècnica que té indicacions i contraindicacions, i que es recomana utilitzar només quan realment és necessari. Per exemple, no es necessari fer una radiografia en tots els casos, ja que existeixen unes normes establertes per saber en quins cas i en quins no es pot realitzar aquesta proba.

ecograf

Ecografia:

L’ecografia es basa en l’ús d’ultrasons (ones sonores d’alta freqüència, molt més enllà dels que pot percebre l’oïda humana). Consisteix en enviar ones de so que xoquen contra les estructures del cos, que tenen diferent composició. Això fa que les ones rebotin i tornin a ser captades, convertint aquests “rebots” en imatges.

Per a que les ones sonores penetrin a través de la pell es necessita l’ús d’un element conductor: és el gel més o menys transparent. De no fer-ho així, els ultrasons no entraran en el cos i no es formarà la imatge. L’avantatge és que és innocu, la qual cosa el converteix en apte per tothom ja que no emet cap radiació.

A la Mutualitat Catalana de Futbolistes, l’aparell d’ecografia és de vital importància a l’hora de detectar lesions musculars, ja que van molt bé per apreciar els danys en parts toves del cos.