LA GRAN MAJORIA D’APPS DE SALUT NO TENEN EL RIGOR CIENTÍFIC NECESSARI


APPSMEDICAS

La facilitat d’accés a la informació mèdica és sense dubte una de les avantatges de la eSalut (conjunt de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de l’entorn sanitari per prevenció, diagnòstic, tractament i seguiment). Una gran oportunitat per educar i donar poder als pacients. Però també un risc si aquesta informació no és fiable o directament errònia. El perill en aquest cas resideix en que molts pacients confien en les indicacions i/o marcadors biomèdics d’aquestes aplicacions i segueixen les seves recomanacions. Per aquest motiu, l’Associació d’Investigadors en Salut ha alertat que la majoria de les apps de salut suspenen en seguretat i rigor científic.

Aquest estudi, que xifra en 300 mil el número d’aplicacions de salut, assenyala que les destinades a l’exercici i l’alimentació, i que són les que més descàrregues presenten, són les que surten pitjor valorades. De fet, un estudi publicat el passat mes de gener en la revista Journal of Sport Sciences entre tres de les aplicacions d’exercici físic més populars advertia que cap d’elles era capaç de comptar els passos amb precisió. Altre investigació publicada al desembre en Journal of Physical Activity and Health demostrava que aquest tipus d’apps fallaven en tots els paràmetres que deien mesurar: passos, distància, velocitat, despesa energètica, a part de no registrar correctament els ajustos de pes. Semblants resultats es van descobrir en un estudi amb wearables (dispositius incorporats a la roba) publicat el passat març. La majoria no són precisos en la mesura de la son, la duració de l’exercici i la despesa energètica.

Tampoc són exemplars les apps que promouen l’aprimament. Un informe australià concloïa que les aplicacions comercials més populars per el control de pes “són de qualitat no òptima, donada la inadequada cobertura científica i imprecisió de la informació relacionada amb el pes, així com la relativa absència de tècniques de canvi de comportament”.

La seguretat és l’altre punt dèbil de la majoria d’aplicacions de salut. La dada oferta per l’empresa Arxam al 2016 és molt il·lustrativa: el 90 % de les aplicacions de salut són vulnerables. Aquest diagnòstic el comparteixen també investigadors de les Universitats de Valladolid i Deusto en un treball publicat l’any passat i que va centrar-se en cóm recopilen i tracten la informació les apps.

Davant aquestes dades preocupants sobre el rigor de les apps de salut existents, professionals sanitaris i particulars valoren qualsevol control o certificat que avali el rigor científic de les mateixes.

 

Font: Campus Sanofi