LA PRECAUCIÓ ÉS LA NOSTRA ARMA CONTRA LA SIDA


Avui és el Dia Mundial de la lluita contra la SIDA. De segur que has sentit parlar-ne, de la Síndrome d’ImmunoDeficiència Adquirida, però sovint la informació que circula de boca a orella és equivocada.

  • Ho saps, que si t’infectes del VIH (Virus Immunodeficiència Humana) pot passar molt de temps abans que no se’t desenvolupi la malaltia?
  • I que encara que no en tinguis símptomes pots encomanar el virus a l’altre gent?
  • N’ets concient, que pots contreure la sida fent-te un pírcing, si l’agulla no ha estat esterilitzada, o amb una única relació sexual sense protecció?
  • I que no té cap risc compartir una habitació amb una persona que tingui el virus, banyar-se a la mateixa piscina o fer-li un petó?
  • Saps que aquesta malaltia detectada a temps es converteix en crònica?

Allà on més augmenta el nombre de casos de SIDA és en les relacions heterosexuals sense protecció. Per tant, el preservatiu és l’eina més eficaç per a prevenir la SIDA. Mira de comprar condoms de marques homologades i seguir-ne amb cura les instruccions d’ús i manteniment.

La SIDA és una malaltia que destrueix el sistema immunitari – les defenses del cos – produïda pel VIH. Tenir VIH no és el mateix que tenir la sida. Hi ha persones que poden tenir el virus i estar molts anys sense tenir símptomes de la malaltia i gaudir d’un bon estat de salut. Aquestes persones són seropositives, no tenen la sida, però poden transmetre el virus a d’altres persones si no prenen precaucions bàsiques.

La evolució dels tractaments ha estat importantíssim per la evolució d’aquesta malaltia, fins a convertir-la en una malaltia crònica en els països desenvolupats que compten amb fàrmacs. La investigació cada dia està més a prop d’aconseguir una vacuna terapèutica per eradicar el virus del cos humà.

La pràctica del futbol o de qualsevol esport no és un risc per contraure aquesta malaltia.

 

Generalitat de Catalunya

Departament de Salut