LA MORT SOBTADA LA PATEIXEN MALALTS QUE FAN ESPORT


P1020681
Dia Mundial de l’Activitat Física

L’Auditori Irla de Girona ha acollit avui la tercera Conferència itinerant sobre la “Valoració cariològica en medicina de l’esport. Mort sobtada. Prevenció i riscos” organitzada per la  Mutualitat Catalana de Futbolistes amb la col·laboració de la Delegació de Girona de la Federació Catalana de Futbol. Una xerrada dirigida pels cardiòlegs Dr. Ricart Serra Grima i Dr. Francesc Carreras Costa , dirigida al món del futbol català i l’esport en general, amb la intenció de desdramatitzar sobre aquesta mortal patologia, que no esdevé en esportistes que estiguin sans. Els doctors han insistit una vegada més, com ja ho van fer a Barcelona i Lleida, que la mort sobtada és cosa d’esportistes que estan malalts del cor. Fent molt d’èmfasi en la prevenció, en conèixer el teu cor abans de fer esport per descartar patologies greus que puguin portar-te a una mort sobtada. Fent-nos un electrocardiograma, podem saber si existeix alguna anomalia en el nostre cor i com pot afectar en la nostra activitat diària i sobretot esportiva.

P1020692           P1020703

Els dos cardiòlegs, que pertanyen a la Fundació Cors Units,  han  coincidit en treure alarmisme en relació a la mort sobtada que en moltes ocasions es magnifica per la mort d’esportistes d’elit.  El món del futbol amateur ha de fugir d’aquests estereotips. Si un jugador de futbol, s’ha fet probes cariològiques i  està sa, en condicions normals, difícilment patirà una mort sobtada. Peraixò, malgrat no ser obligatori, tot futbolista o esportista hauria de passar unes probes bàsiques cariològiques (electrocardiograma) per descartar qualsevol patologia del cor que pugui implicar una mort sobtada. “La mort sobtada la pateixen malalts que fan esport”, així de contundent ha estat, una vegada més, el Dr. Serra Grima. Per tant, les revisions de cor haurien de fer-se a tot aquell que practica un esport, per tenir la seguretat que no pateix cap patologia al cor: la mort sobtada no sobrevé en esportistes sans.

Com a les anteriors Conferències, els doctors Serra Grima i Carreras Costa han dividit les seves intervencions en dues grans àrees: per una part, la valoració de l’aptitud esportiva bàsica, feta pel Dr. Serra, i la utilitat de les exploracions complementàries en els casos dubtosos, pel Dr. Carreras.

P1020740

El, durant 20 anys, cardiòleg del FC Barcelona, Dr Ricart Serra Grima ha posat com exemple el ciclisme. L’esforç titànic que fan els ciclistes, pujant grans ports de muntanya, exigint al seu cos un esforç descomunal, a penes causa morts sobtades, i moltes d’elles han estat associades al dopatge. El veterà cardiòleg ha volgut transmetre un missatge de tranquil·litat:

“Es parla de la mort sobtada quan veiem casos de futbolistes de Primera Divisió (Puerta, Jarque,…) que veiem en els mitjans de comunicació caure fulminats a terra i morint. Hem de fugir d’aquest alarmisme i tenir clar que aquestes morts han sigut com a conseqüència d’una malaltia que patien i no havien identificat, i tenint clar que no van morir per fer esport, si no per la malaltia que ja tenien.”

P1020748

 

En la segona part de la Conferència, dirigida pel Dr. Francesc Carreras ( Doctor en Medicina de la UAB, Director de la Unitat d’Imatge Cardíaca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, membre del CIBERCV-ISCII, expert en ecocardiografia i tècniques d’imatge cardíaca avançada-9, ha mostrar unes estadístiques molt interesants que corroboren la excepcionalitat de la mort sobtada en la pràctica esportiva: “De cada 100.000 esportistes a l’any només perd la vida un per mort sobtada. A Espanya moren sobtadament un total de 16 a 20 esportistes a l’any com a mínim”. També ha tornat a insistir que les revisions periòdiques, en particular si hi ha antecedents de malalties cardíaques de transmissió familiar com algunes miocardiopaties, poden salvar la vida d’un esportista. Pràcticament no hi ha casos de mort sobtada en els esportistes que passen reconeixements mèdics periòdics. Perquè mor un esportista de mort sobtada?

    • MENORS DE 35 ANYS: Les malalties cardíaques hereditàries (miocardiopatia hipertròfica, displàsia eritrogènica, canalopaties), anomalies congènites de les artèries coronàries Orígens hereditaris, múscul cardíac gran, anomalies en les artèries (de difícil diagnòstic si no s’utilitzen tècniques d’imatge cardíaca avançada), són les causes més prevalent).).
    • MAJORS DE 35 ANYS: Infart agut de miocardi és la causa més freqüent..

La Conferència s’ha iniciat amb el parlament de Josep Pujols i Romeu, Delegat Territorial Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya. Pujols ha destacat la tasca del Dr. Ricard Serra Grima al món de l’esport, i en concret en el control cardiològic de grans esportistes d’elit fa anys a la Blume, o al FC. Barcelona. Ha destacat el fet que Girona sigui una zona cardioprotegida, la majoria de les instal·lacions esportives dels municipis gironins estan dotades de desfibril·ladors automàtics. El Delegat de Girona de la Secretaria de l’Esport ha entregat dues samarretes del Dia Mundial de l’Activitat física als dos cardiòlegs conferenciants.Per la seva banda, Jordi Bonet, Directiu i Delegat a Girona de la Federació Catalana de Futbol, ha agraït la tasca divulgativa dels dos cardiòlegs i tant mateix l’estreta relació existent entre l’FCF i la Mutualitat Catalana de Futbolista. Bonet ha destacat la presència d’àrbitres a la Conferència, ja que són ells els primers que es troben amb situacions de morts sobtades als terrenys de joc.

Miquel Pardo, Director General de la MCF, acompanyat del Subdirector Antonio Artero,  ha finalitzat l’apartat de parlaments, incidint en la tasca de formació, divulgació i docència que s’està fent des de la Mutualitat Catalana de Futbolistes.

La Conferència s’ha pogut seguir en directe a través de “streaming” a la web de la generalitat de Catalunya a Girona.