ELS ÀRBITRES DE FUTBOL CATALANS SÓN MÉS MADURS QUE LA POBLACIÓ DE LA MATEIXA EDAT


ESTRADA

Un estudi liderat pel psicòleg i investigador de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, Francesc Abella,  i pel psicòleg i àrbitre internacional, Xavier Estrada Fernández, demostra que els àrbitres de futbol catalans, de 14 a 45 anys, són psicològicament més madurs que persones de la mateixa edat.

Els resultats d’aquest estudi expliquen trets psicològics del grup analitzar, com l’autonomia o la resistència a la pressió del grup social. És el que es coneix com la maduresa psicològica. Segons el psicòleg i col·legiat internacional Xavi Estrada Fernández: “Aquests resultats, en principi, serien extrapolables a tots els àrbitres de qualsevol zona del món. Però aquest estudi s’ha fet amb 1.109 àrbitres catalans”.

francesc abella

Aquest estudi servirà, segons Xavi Estrada Fernández: “per poder crear una sèrie d’eines per assessorar, donar suport al col·lectiu arbitral i reforçar la metodologia de treball”. La idea surt perquè, el que és habitual a l’hora de l’aprenentatge arbitral, és la dedicació als hàbits físics, tècnics i tàctics. Per Xavi Estrada: “El treball psicològic és el que menys es treballa en l’actualitat. És molt important també guanyar temps pel desenvolupament d’habilitats psicològiques que permetin optimitzar les possibilitats de millorar el rendiment en l’entrenament i la competició”. Estrada també assenyala la possibilitat d’elaborar plans de preparació concrets per als àrbitres de cara al treball de les habilitats psicològiques i, fins i tot, aplicar aquests coneixements en l’àmbit educatiu.

Catalunya - Veneçuela 25.03-209

La recerca ha estat finançada per la Diputació de Lleida. Fins ara, un dels criteris per valorar la maduresa psicològica era l’edat biològica, però aquest estudi demostra que no totes les persones maduren a la mateixa edat psicològica. Una circumstància que permetrà abordar aquesta problemàtica des d’una perspectiva molt més àmplia, i més enllà del col·lectiu arbitral.