LA VACUNA CONTRA LA COVD-19 FUNCIONA A ISRAEL, EL PAÍS AMB MÉS VACUNATS


Un estudi realitzat en Israel revela que la primera dosi de la vacuna ja resulta eficaç a l’hora de reduir els contagis 14 dies després de ser administrada. Sense dubte una bon senyal per començar a veure el final del túnel.

Israel continua desenvolupant a ple rendiment la seva campanya de vacunació contra el coronavirus. Les dades ofertes en la jordana del dissabte 23 de gener situen en un 35% el total de la població vacunada fins al moment, una xifra que la situa al capdavant en el procés de vacunació en el món i que li ha permès recopilar informació sobre l’eficàcia de la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech.
Així, un estudi realitzat per Clalit Health Servies, organització pertanyent al sistema de salut d’aquest país, ha comprovat en les seves investigacions preliminars que la primera dosi d’aquesta vacuna ha reduït la transmissió de la malaltia en un percentatge rellevant. Israel és el país que més avançat està en vacunació.
Un descens del 33%
Aquest organisme israelià va obtenir els seus resultats després de comparar les proves de 200.000 persones que ja havien sigut vacunades amb altres tantes a les que encara no se’ls hi havia administrat el fàrmac de Pfizer i BioNTech. La investigació ha demostrat que en 14 dies després de rebre la primera dosi de percentatge d’individus infectats era un 33% menor entre els subjectes del primer grup.
Aquestes dades preliminars mostren l’eficàcia de la vacuna contra el coronavirus, fins i tot, abans d’administrar la segona dosi i avalen els resultats de l’estudi efectuat per altre organisme oficial d’Israel, el Maccabi Healthcare Services. Aquesta institució va obtenir unes dades encara més prometedores després de realitzar proves amb un nombre de persones similar.
L’efecte podria encara ser major.
En concret, els resultats inicials d’aquesta investigació han rellevat que el descens dels contagis era d’un 60% dues setmanes després que fos aplicada la primera dosis de la vacuna Pfizer i BioNTech. No obstant, tant aquest estudi com el desenvolupament per Clalit Health Services es troba en les seves primeres fases i encara no han estat publicats.
Un dels principals responsables de Clalit Health Services, Ran Blitzer, ha explicat que l’efecte de la primera dosi ha resultat evident al cap de dues setmanes de què fos administrada. Tanmateix, ha assenyalat que en el dia 13 ja es va observar una disminució en el nombre de positius i que anteriorment, concretament entre els dies 5 i 12, encara no havia resultat efectiva.