VACUNACIÓ CONTRA LA COVID PER ALS NENS DE 5 A 11 ANYS
Més de tres milions de menors podran rebre el sèrum infantil que ha preparat el laboratori Pfizer.
A Catalunya es començarà a vacunar en ordre descendent per edat, amb el mètode de cita prèvia.
La Comissió de Salut Pública, que reuneix a tècnics de les comunitats autònomes i del Ministeri de Sanitat, ja han aprovat la vacunació contra la Covid-19 per nens entre els 5 i 11 anys, el segment de la població que encara no està immunitzat a Espanya i en el que la incidència aquesta està disparada: 400 casos per 100.000 habitants, en enfront dels prop de 250 de la mitjana general.
La campanya de vacunació, que seguirà sense ser obligatòria, comença ja a partir d’aquesta segona quinzena de desembre, data en la qual les vacunes estaran disponibles. Espanya ja ha rebut una remesa de 3,3 milions de dosis de la vacuna pediàtrica de Pfizer (1,3 milions en desembre i 2 milions en gener). Les dosis, que ja s’han repartit, perquè arribin a totes les comunitats de forma proporcional a la seva població infantil. Són les autoritats de la Generalitat les que decidiran, a partir d’avui, com, quan i on es vacuna als nens, que no rebran la mateixa dosis que els majors de 12 anys i els adults sinó una tercera part (10 micrograms en lloc de 30). Una opció podrien ser els ambulatoris d’atenció primària i altre, els hospitals i els centres habilitats específicament per la vacuna de la Covid-19, ara mateix immersos en les terceres dosis (o segones en el cas d’haver rebut la mono dosi de Janssen). També les comunitats hauran de decidir si la vacunació comença pels més vulnerables (malalts de càncer, per exemple) o per trams d’edat.
Els nens es posaran també dues dosis. La Comissió de Salut Pública ha decidit que l’interval de temps entre les dues punxades sigui de vuit setmanes.
Tot sembla indicar, que a Catalunya, es començarà a vacunar als més majors (11 anys) per anar estenent progressivament els sèrums. El més probable és que pares i mares demanin cita en els centres de vacunació.
Recordem als pares que la possibilitat d’adquirir Covid-19 jugant a futbol és mínima tal com vam explicar a aquest article ( https://www.mcf.cat/2021/12/02/el-risc-de-contagi-de-covid-jugant-al-futbol-es-minim/) .
No hi ha cap perfil infantil pel qual estigui contraindicada la vacuna, especialment recomanada pels que pateixen alguna malaltia, com el càncer. Els pares i mares de nens amb al·lèrgies alimentàries han d’estar tranquils, no hi ha contraindicació. Les contraindicacions no són diferents de les que existeixen en altres grups d’edat: al·lèrgia a algun component de la vacuna (es pot consultar en la web de vacunació www.vacunacovid.gob.es). No està recomanada si existeix confirmació d’haver passat recentment la malaltia, malgrat que si ha passat un temps determinat si la podran rebre igualment.
El passat 25 de novembre, l’Agència Europea del Medicament (EMA) va donar el vistiplau per administrar el sèrum infantil Comirnaty (del laboratori Pfizer) a menors de 12 anys, una cosa que ja fa temps (que …) succeint als EEUU i Canadà sense incidències greus destacables. Donades les conseqüències lleus que sol tenir la malaltia en els més petits (el 50% asimptomàtics), la immunització infantil en Espanya no és urgent però sí important. Els pediatres expliquen el dret que tenen els nens a la seva protecció individual, avançar en la immunitat de grup, disminuir la circulació del virus i l’aparició de noves variants.
La vacuna en nens: ¿Té efectes secundaris?
Des de l’inici de la pandèmia, a Espanya s’han registrat 6.000 hospitalitzacions de nens, amb 300 ingressos en UCIS i 37 morts (la meitat d’ells, menors de 10 anys). Són xifres similars a altres malalties. En l’àmbit individual, un pare que decideixi no vacunar al seu fill s’enfronta a un risc baix. Una altra cosa és a nivell col·lectiu. Heu de saber que malgrat que la malaltia no afecta especialment als més petits, el risc zero no existeix. I la Covid persistent és menys freqüent que en els adults. Però els nens poden contagiar igual que els grans.
Respecte als possibles efectes secundaris, aquests no passarien de la inflamació i enrogiment a la zona de la punxada. Els especialistes epidemiòlegs insisteixen que en nens majors de 12 anys han aparegut casos de miocarditis, un efecte secundari no detectat als assajos. La freqüència d’aquesta complicació ha estat d’1 a 5 casos per cada 100.000 vacunats. Encara considerant això, el balanç benefici/risc és netament favorable en els adolescents perquè la miocarditis és més freqüent i greu després de la infecció per Covid que per la immunització.
Recordem que a Espanya s’han administrat més de 76 milions de vacunes per la Covid-19 i quasi el 90 % de la població major de 12 anys ja té la pauta complerta.