TEST DE TELOS


Font: Institut Cugat

El lligament creuat posterior (LCP) és altre dels lligaments importants de genoll. Es troba en l’interior de l’articulació del genoll i connecta la tíbia amb el fèmur, proporcionant estabilitat i evitant el desplaçament excessiu de la tíbia en relació amb el fèmur.
El test de Telos, també conegut com a test d’estrès posterior, és una prova específica utilitzada per avaluar la integritat del lligament creuat posterior. L’objectiu d’aquest test es mesurar la quantitat de desplaçament posterior de la tíbia amb relació al fèmur, quan s’aplica una força d’estrès específica.
El test de Telos es realitza usant un dispositiu anomenat Telos, que és una espècie de caixa o plataforma amb una barra de suport. El procediment és el següent:
1. El pacient es col·loca en posició supina (acostat boca munt) a la llitera amb el genoll en 90 graus de flexió.
2. L’examinador subjecta la part inferior de la cama del pacient just per damunt del turmell i aplica una força de tracció cap a fora mentre mesura el desplaçament posterior de la tíbia.
3. La mesura del desplaçament posterior es registra usant l’escala graduada del dispositiu Telos.
4. Es compara la mobilitat del genoll afectat amb el genoll contra lateral no afectada.
Un resultat positiu al test de Telos indica un desplaçament posterior excessiu de la tíbia en relació amb el fèmur, la qual cosa pot indicar una lesió de lligament creuat posterior.
És important destacar que el test de Telos no és una prova definitiva per diagnosticar una lesió del lligament creuat posterior, però pot ser útil com a part de l’avaluació clínica per avaluar l’estabilitat del genoll i complementar les trobades d’altres exàmens i estudis d’imatge, amb la ressonància magnètica.