ELS PROBLEMES GASTROINTESTINALS EN L’ESPORTISTA

Els problemes gastrointestinals (flatulència, diarrea, nàusees, reflux, inflor, dolor abdominal…,) afecten a molts esportistes en el seu dia a dia o durant la pràctica esportiva, podent influir negativament en el seu rendiment. Aquestes molèsties són més comunes en dones que en homes i augmenten en activitats de més de dues hores de duració i a intensitats iguals o majors al 60% del VO2 max (nombre de la capacitat respiratòria).
Les principals causes de l’aparició de problemes gastrointestinals durant l’exercici són la deshidratació, altes temperatures (25-30ºC), elevada humitat (>55%), hiponatrèmia, elevat consum de fructosa, elevat consum previ a la competició de FODMAPS (carbohidrats de cadena curta i alcohols relacionats), impacte produït per la cursa o la posició en la bici, entre altres.
Hi ha altres problemes gastrointestinals que pateixen amb freqüència alguns esportistes en el seu dia a dia (també no esportistes), i que, encara no es relacionen directament amb la pràctica esportiva, pot veure’s agreujat durant l’entrenament o competició. Entre aquests trastorns trobem el SIBO i l’augment de la permeabilitat intestinal, i són en molts casos, la causa dels símptomes detallats anteriorment i que poden aparèixer durant l’exercici.
El SIBO (sobre creixement bacterià) és un trastorn que es produeix quan els bacteris que normalment es troben en l’intestí gruixut. Això dona lloc a fermentacions, no pròpies d’aquesta part de l’intestí, que produeixen diferents símptomes com inflor, distensió i dolor abdominal, flatulències, eructes, acidesa, diarrea o estrenyiment. En els casos més greus, pot donar lloc a la malabsorció, mala digestió, intoleràncies alimentàries o dèficits de vitamines i minerals (vitamina D i ferro).
Encara que avui en dia no existeix consens sobre com tractar aquest trastorn, una combinació d’antibiòtics amb canvis en la dieta i probiòtics simple, el més recomanat. En l’àmbit nutricional, es recomana seguir una dieta baixa en FOMAPS (blat, llegums, làctics, aliments ligth, síndria, cireres, mango, escarxofa, bròquil, ceba, all).
L’augment de la permeabilitat intestinal es produeix per una alteració en la mucosa intestinal, permetent el pas de substàncies i microorganismes al torrent sanguini. És causat principalment per estrès, malgrat que també s’associa amb úlceres intestinals, malaltia celíaca, malaltia inflamatòria intestinal, gastritis, intoleràncies alimentàries i intestí irritable.
Per tractar aquest trastorn, és fonamental identificar la seva causa. A més, és necessari reduir l’estrès, fer exercici, beure suficient líquid, millorar els hàbits del son i millorar el sistema immunitari amb l’ajuda de l’alimentació (aliments rics en zinc, glutamina, arginina…) i reduir el consum de productes agressius per la mucosa intestinal com el cafè, té, alcohol, refrescos i AINEs.