EL GASPATXO, LA BEGUDA ISOTÒNICA DE L’ESTIU


El gaspatxo és un dels plats més consumits durant l’estiu. Es tracta d’un plat fresc, saciant i lleuger que forma part de la nostra dieta mediterrània i ens acompanya durant aquests mesos de calor.

Els ingredients varien en funció de la regió o província on es faci. Els freqüents porten: tomàquet, cogombre, pebrot, ceba, all, oli d’oliva verge extra, vinagre i sal.

Tres beneficis del gaspatxo:

1.      És un plat saciant i aliat en la pèrdua de pes.

El gaspatxo està elaborat a base de vegetals i es pot menjar a qualsevol hora del dia. Aporta un alt contingut d’aigua, vitamines, minerals, fibra i greixos monoinsaturats procedents de l’oli d’oliva. Un got de gaspatxo sempre serà una bona opció per calmar l’apetit. Per tant, és un bon aliat per aprimar-se, però també bo per la salut de l’esportista que en aquestes èpoques baixa el seu nivell de rendiment i està, com al futbol, en ple descans.

2.      Hidratant i excel·lent beguda isotònica natural.

El gaspatxo és ideal per recuperar-nos després de fer esport o després de sortir a córrer una estona durant l’estiu, ja que actua de manera molt similar a una beguda isotònica però sense additius artificials. Això es deu al seu alt contingut en aigua i sals minerals. Ens aporta principalment vitamines C, E i vitamina A i minerals com ferro, fòsfor, magnesi, zinc, sodi, potassi i calci.

3.      Cuida la pell.

La naturalesa és sabia i ens ofereix durant tota aquesta temporada d’estiu aliments que ens ajuden a protegir la pell del sol. Entre ells, tenim el tomàquet que és ric en licopè que tindrà un impacte positiu en la nostra pell. El licopè és un potent antioxidant que contribueix a disminuir les manxes produïdes pel sol i a frenar l’envelliment combatent els radicals llibres. A més a més, el gaspatxo és també ric en vitamina C, que juntament amb el licopè potencien aquesta acció antioxidant.

Quanta quantitat de gaspatxo es pot menjar al dia

No hi ha problema amb la quantitat de gaspatxo que es consumeix, els ingredients del gaspatxo són verdures i hortalisses, per la qual cosa sempre serà millor abusar del gaspatxo que d’altres aliments com els ultraprocessats.

Deuen tenir precaució a l’hora de consumir gaspatxo les persones amb problemes d’ardor o reflux, ja que els ingredients com el tomàquet o el pebrot no són aconsellables en aquests casos. També les persones amb hipertensió deuen moderar l’aportació de sal que afegeixen al gaspatxo.

A aquest aliment o “beguda isotònica” es pot preparar també amb fruites d’aquesta temporada com maduixes, cirera, cogombre i alvocat i tenir en compte els seus beneficis per convertir-lo en un essencial com a primer plat o per refrescar-nos en qualsevol moment, per exemple després de fer exercici.