LA IMPORTÀNCIA DE LA MICROBIOTA EN ELS ESPORTISTES

Font: BARÇA Innovation Hub
La microbiota intestinal (entesa com el conjunt de bacteris que viuen a l’intestí) ha rebut una atenció especial en els darrers anys a causa dels nombrosos estudis que han relacionat el seu funcionament amb la salut. Així, el desequilibri de la microbiota (és a dir, l’alteració en la composició o el funcionament d’aquests bacteris), que pot ocórrer per nombrosos factors com ara una mala alimentació, un alt nivell d’estrès o l’abús d’antibiòtics, s’ha relacionat amb el desenvolupament de nombroses patologies metabòliques i inflamatòries.
La microbiota afecta el rendiment?
Tot i l’àmplia evidència que dona suport al paper de la microbiota en la salut, el rol d’aquest “òrgan” en el rendiment esportiu és molt més desconegut. No obstant això, fa tan sols dos anys es va publicar un estudi destacat a la prestigiosa revista Nature Medicine que mostrava com el funcionament de la microbiota podria alterar el rendiment.
En aquest estudi es van recollir mostres de microbiota (és a dir, mostres de femta) dels corredors de la marató de Boston des de la setmana abans fins a la setmana posterior a la cursa, i els resultats van mostrar una major quantitat de Veillonella (un bacteri de la microbiota intestinal capaç de metabolitzar el lactat) després de la marató.
A més, els investigadors van intentar analitzar si aquest bacteri podria tenir algun efecte en el rendiment mitjançant experiments amb ratolins. Així, van inocular als animals una bactèria control que no és capaç de metabolitzar el lactat (Lactobacillus bulgaricus gavage) o bé la bactèria Veillonella obtinguda dels corredors després de la marató, i van observar que en aquest últim cas els ratolins van ser capaços de córrer durant més temps (un 13% de mitjana) fins a l’esgotament.
Per tant, aquest estudi va mostrar que la composició de la microbiota pot afectar el rendiment, almenys en ratolins, i des d’aleshores diversos estudis han demostrat que les persones més en forma i més actives presenten, en general, una composició de la microbiota més saludable i diversa.
La microbiota i el desenvolupament muscular
A més d’aquests estudis que relacionen la salut de la microbiota amb el rendiment, recentment s’ha observat que la microbiota podria jugar també un paper important en les adaptacions obtingudes amb l’entrenament, sobretot en la massa muscular.
Un estudi publicat recentment a la revista Journal of Physiology va analitzar 42 ratolins que van realitzar un programa d’entrenament amb pes addicional que tenia com a objectiu augmentar la massa muscular. Alguns d’aquests ratolins van ser tractats amb antibiòtic durant el programa, mentre que d’altres no.
En finalitzar l’estudi, els autors van observar que l’antibiòtic havia provocat una disrupció de la microbiota, disminuint de manera marcada la diversitat de bacteris presents. A més, tot i que tant el grup que va prendre antibiòtic com el que no en va prendre van realitzar la mateixa quantitat d’exercici, els autors van observar una menor hipertrofia muscular i una menor abundància de cèl·lules satèl·lit (encarregades de la regeneració muscular) en els primers, així com una menor capacitat oxidativa en les fibres de tipus 2.
Per tant, aquests resultats mostren que l’alteració de la microbiota (que pot ocórrer, per exemple, amb la presa continuada d’antibiòtics) podria reduir algunes de les adaptacions musculars a l’entrenament.
Conclusions
La microbiota juga un paper fonamental en la salut, i cada cop hi ha més evidència (encara que preliminar i obtinguda principalment en models animals) que suggereix que també podria condicionar les adaptacions derivades de l’entrenament i el rendiment esportiu en general.
Per això, cal procurar mantenir una microbiota saludable i diversa, evitant, per exemple, el consum excessiu d’antibiòtics i d’aliments processats, i prioritzant els aliments rics en fibra i probiòtics.


