DIFERÈNCIES ENTER DOLOR IRRADIAT I DOLOR REFERIT


dolorirradiado

El dolor, que és la “percepció sensorial localitzada i subjectiva que pot ser més o menys intensa, molesta o desagradable i que se sent en una part del cos; és el resultat d’una excitació o estimulació de terminacions nervioses sensitives especialitzades”.
Podem classificar el dolor en dos grans blocs: neuropàtic o nociceptiu. El primer és causat per una alteració nerviosa, per exemple, el trauma d’una arrel nerviosa provocat per una intervenció quirúrgica, pot ser punyent, intens, xocant o penetrant; en qualsevol cas és un dolor aberrant difícil de descriure pel pacient i que també resulta ser molt persistent, ja que no sol respondre tan bé com el primer a les teràpies convencionals contra el dolor a base d’analgèsics i inflamatoris. El segon és el captat pels nociceptors. Aquests són receptors sensitius encarregats de percebre i transmetre el dolor; entrant aquesta informació en un circuit curt cap a la medul·la espinal per així permetre un reflex de defensa (per exemple, quan toquem amb el dit l’espia d’una rosa i automàticament retirem la mà), i després cap al cervell on es tractarà aquesta informació, serà analitzada i memoritzada. És el dolor amb el qual tots estem familiaritzats. La seva localització és a escala muscular, articular o cutani i respon bé als analgèsics i antiinflamatoris.
Tipus de dolor nociceptiu i les seves diferències
Dintre dels dolors nociceptius, hem de distingir tres tipus de dolor que estan molt relacionats amb la fisioteràpia i que donen lloc als tres tipus de dolor que tenim amb més freqüència:
DOLOR REFLEX
És el dolor en una part determinada de l’organisme causat per una lesió, que deriva a un dolor que es produeix en altra zona del nostre cos, quant a la intensitat no és inferior al dolor originari, sinó que és igual d’important i a vegades pot acabar sent pitjor i més durador en el temps. Té el seu origen en una lesió primària, que també ha produït dolor i que el cos automàticament ha adaptat una nova postura o hàbit amb l’objectiu de disminuir el dolor primari que acaba originant un dolor secundari al qual anomenaríem reflex. Per exemple, quan es produeix una irritació al fetge, el diafragma ha d’adaptar-se a aquesta nova situació, la qual cosa produeix dolor reflex en les vèrtebres dorsals i cervicals.
DOLOR IRRADIAT
El dolor irradiat és el produït per una irritació d’un tronc o arrel nerviosa, el pacient nota el dolor en el territori la sensibilitat de la qual recull aquesta arrel o tronc, i no en el lloc en el qual està sent comprimida. El que succeeix per exemple en una ciàtica, que hi ha una compressió del nervi en l’àmbit lumbar i el pacient té una clínica de dolor, endormiscament o pèrdua de força de la cama i no és a aquest nivell on es comprimeix el nervi. La prevenció és la clau per no patir aquests dolor i a la mínima sospita, hem d’anar al nostre especialista per evitar que el nervi arribi a un punt de compressió que no controli el territori que innerva .
DOLOR REFERIT
El dolor referit és igualment un dolor propagat, és a dir, percebut a distància del seu origen, però es diferencia de l’anterior en el fet que, mentre que en el dolor irradiat les parts lesionades són les vies del seu circuit, en aquesta les vies nervioses estan indemnes. En el dolor referit la lesió es produeix en les estructures esquelètiques, no en les neurals. Les àrees per les quals s’estén aquest dolor són les corresponents a les estructures profundes que provenen de la mateixa metàmera, és a dir, aquelles que estan innervades pels nervis que procedeixen de la mateixa arrel que l’estructura lesionada. La pressió sobre un punt en aquest cas provoca només dolor local, mentre que la pressió sobre la zona d’origen de la lesió origina tant dolor local com en tota la zona de dolor referit. Aquest fet té una gran importància perquè el seu desconeixement pot ocasionar greus errors diagnòstics. Si bé dintre d’aquest dolor, trobem que pot ser visceral o somàtic.
El segon, el seu exemple més directe és un punt gatell miofascial (en comprimir un múscul notem una banda tensa i molt dolorosa però no només en aquesta zona sinó que el dolor se sent també en zones allunyades).
Però per descomptat, la millor relació que podem tenir amb el dolor és directament no patir-lo, i en el seu cas consultat a l’especialista.