L’AJUSTAMENT DE LA MASCARETA ÉS TAN IMPORTANT COM EL SEU MATERIAL


mascarilla

Un estudi revela que si queden buits entre la mascareta i la cara la seva eficàcia disminueix considerablement, equiparant la seva capacitat de filtració a la d’una mascareta de tela bàsica.
A l’hora d’escollir una mascareta que protegeixi contra el coronavirus, escollir de què material filtrant està compost és tan important com que s’ajusti adequadament a l’usuari. És més, quan una mascareta d’alt rendiment, com una N95, una KN95 o una FFP2, no s’ajusta correctament a la cara de l’usuari, no funciona millor que una de tela bàsica.
Aquesta és la principal conclusió a la qual han arribat un grup d’investigadors de la Universitat de Cambridge (Regne Unit), els resultats de la qual ha estat sigut publicats a la revista PloS ONE.
La investigadora del departament d’enginyeria de Cambridge, Eugenia O’Kelly i autora de l’article assenyala “sabem que a menys que hi hagi un bon segellat entre la mascareta i la cara d’usuari, molts aerosols i gotetes es colarien per la part superior els laterals”.
Per aquest estudi, set participants es van col·locar diferents models de mascaretes N95 i KN95 (certificades per la normativa nord-americana i xinesa respectivament), quirúrgiques i de tela, verificant si estaven ben ajustades. Després, es van sotmetre a diferents proves que comptabilitzen la concentració de partícules en l’interior i l’exterior de la màscara.
Com els autors esperaven, les NP5 van ser les que van oferir millors resultats de filtració, encara que van comprovar que la majoria de les mascaretes d’aquest tipus no s’ajustaven correctament als rostres dels participants.
Segons els seus resultats, les màscares N95 filtren més del 95% de les partícules en l’aire quan estan ben ajustades. No obstant això, el nivell de filtració que oferien les mal ajustades era comparable amb el nivell de les mascaretes quirúrgiques o de tela. “No és suficient assumir que un sol model N95 s’ajustarà a la majoria de la població”, assenyala O’Kelly.
Elements de la mateixa mascareta, com la seva amplada de la vora que entra en contacte amb la pell, poden ser una característica “crítica” per l’ajustament de la mascareta. Les màscares que millor es van ajustar als rostres dels participants, expliquen, tendeixen a tenir brides més amples i flexibles al voltant de la vora.
Per això, els responsables d’aquest estudi conclouen que és essencial disposar d’una ampla varietat de models i mides de mascaretes “ja que no es pot assumir que un model protegeix a la majoria dels usuaris”.
Com ajustar millor la màscara
Tal com assenyalen els investigadors, en algunes ocasions als participants de l’estudi els hi resultava molt difícil trobar deficiències en l’ajustament de la mascareta de manera visual. Una bona forma de saber-ho és apropar-se a un mirall i respirar per tal de detectar possibles forats per on surti l’aire.
Hi ha aspectes de les mascaretes que encara no dominem del tot. El tipus que utilitzem importa, però també la seva col·locació i el temps d’ús, que hauria de ser de 8 hores en el cas de les FFP2 i 4 hores en el cas de les quirúrgiques.

Font: El País