2on CURS DE READAPTACIÓ AL FUTBOL, EL FUTUR ESTÀ EN MARXA


DSC_0985Avui s’ha celebrat al CAR de Sant Cugat, el 2on Curs de Readaptació al Futbol organitzat per la Mutualitat Catalana de Futbolistes. Amb el primer curs que es va desenvolupar al mes de juny, ja són prop de cinquanta els fisioterapeutes que s’han posat en marxa per donar-li, en un futur proper al futbol català, aquesta figura del readaptador que és indispensable per la bona recuperació de les lesions dels nostres futbolistes.

Des de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, amb el suport de la Federació Catalana de Futbol, s’ha imposat aquesta política educativa per que el readaptador acabi incorporant-se en els equips tècnics dels clubs de Catalunya. L’objectiu, evitar les recaigudes de lesions una vegada curades, així com també educar als més joves per intentar patir-les ens menys mesura.

El curs, que ha tingut una durada intensiva de dotze hores, l’ha iniciat el prestigiós tècnic de l’esport i col·laborador de la MCF, Emili Ricart. En la seva intervenció, ha explicat als seus alumnes una interessant conferència sobre la seva brillant experiència personal al futbol. Emili Ricart té molt clar que els readaptadors «han d’estar als clubs, treballant amb els equips tècnics perquè les 26.000 lesions que estadísticament hi ha cada any es redueixin». Ricart ha posat èmfasi en l’estrès amb el que estan sotmesos els jugadors del futbol base: «No pot ser que hi hagi tantes lesions en nois tant petits. La competitivitat en el futbol de formació fa molt de mal. Els nens necessiten tècnics preparats per explicar-los que aquesta no és la mentalitat adequada. A vegades, perdent un partit s’aprèn molt més que no pas guanyant sempre en aquestes edats. Vosaltres – readaptadors – heu d’estar preparats per educar als nens, agafant la bandera i la responsabilitat de les recuperacions, educant als nens per que coneguin cada dia més els seus cossos».

Emili Ricart, recuperador de primers espases en el futbol mundial com Xavi Hernández, Andrés Iniesta, Samuel Eto’o o David Villa, ha deixat clar als futurs fisioterapeutes recuperadors que els grans jugadors només arriben al més alt nivell si tenen una constància diària, tenen una rutina i són molt professionals. Uns valors que el readaptador pot inculcar als seus pacients.

A continuació, ha agafat el comandament del curs el fisioterapeuta de la MCF, Maiol Martí. Al gimnàs ha iniciat la seva assignatura d’avaluacions, el control de l’evolució de les lesions. Ha mostrat als alumnes com s’avalua l’evolució d’una lesió mitjançant el test estructural i el control neuromuscular.

Ja en el camp de futbol del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat s’han fet exercicis d’agilitat, l’últim examen avaluatiu abans que un jugador lesionat torni a la pràctica esportiva de competició.

Sota l’atenta mirada del traumatòleg de la Mutualitat , Doctor Ramón Cugat, el preparador físic ex col·laborador del Real Saragossa, RCD Espanyol, Mallorca i CE Sabadell, Sergio Dorado i Néstor Salmeron, preparador físic del RCD Espanyol B, han fet les seves assignatures sobre el treball cardiovascular.

Ja per la tarde, els alumnes i educadors d’aquest 2on Curs de Readaptació al Futbol, amb el Director de Formació de la MCF, Antonio Artero, s’han dirigit al gimnàs central del CAR. Lluís Sala, fisioterapeuta del Girona FC, ha donat un curosa explicació de les últimes innovacions en màquines de treball de força, així com de la seva correcta utilització. Una classe que ha estat seguida per l’assignatura Tr CORE i Control Neuromuscular a càrrec del fisioterapeuta i readaptador del Llagostera CF, Ernest Esteve. El curs ha finalitzat amb el temari prevenció de lesions, impartit pel fisioterapeuta i readaptador del RCD Espanyol, Javi Carrión.

La cloenda a aquest 2on Curs de Readaptadors al Futbol l’ha donat el Director General de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, Miquel Pardo. Pardo ha destacat que «volem crear una cultura de la readaptació. Tenim 150.000 llicències i milers de lesionats. Una lesió, per nosaltres, és un fracàs. Per això, hem de posar les eines necessàries per evitar al màxim que continuï aquest ritme de jugadors lesionats. Cada club hauria de tenir el seu propi readaptador. Des de la Federació Catalana de Futbol també s’impulsa aquesta idea. 26.000 lesions a l’any són moltes. Hem de reeducar al nostres esportistes en la cultura de la prevenció, del coneixement del propi cos. Ha arribat el moment que els equips tècnis de futbol tinguin un entrenador, un preparador físic i un fisioterapeuta-readaptador»

El Director General de la Mutualitat Catalana de Futbolistes, Miquel Pardo, ha lliurat uns diplomes acreditatius als alumnes participants en aquest 2on Curs de Readaptació al Futbol.

DSC_0761DSC_0797DSC_0878DSC_1012